4000 de biblioteci închise în ultimii 20 de ani

Social

Senatorul USR Dan Lungu atrage atenţia asupra faptului că anual, în România, se înregistrează o scădere a numărului de biblioteci. Din anul 2000, până în prezent, numărul bibliotecilor funcţionale la nivel naţional a scăzut drastic, aproximativ 4.000 de biblioteci fiind tăiate de pe listă în cursul a numai 20 de ani. Astfel, dintr-un total de 13.422, au rămas deschise cititorilor doar 9.479 de astfel de unităţi administrative. Lucrurile nu stau mai bine nici la nivel local, pentru că în judeţul Iaşi au fost închise, în aceeaşi perioadă, 173 de biblioteci.

Informaţiile rezultă dintr-o serie de statistici publicate de Institutul Naţional de Statistică din România (INS), care a monitorizat anual reţeaua bibliotecilor din ţară. Senatorul USR a trimis atât Direcţiei Judeţene de Statistică Iaşi, cât şi reprezentanţilor INS, adrese prin intermediul cărora a solicitat informaţii privind evoluţia numărului de biblioteci din Iaşi şi din întreaga ţară. Într-un raport intitulat Activitatea unităţilor cultural-artistice – Anul 2018, cele menţionate arată cum numai în ultimul an în România au fost închise peste 100 de biblioteci. Dintre acestea, patru au fost biblioteci ale institutelor de învăţământ universitar, cinci au fost specializate, adică au deservit instituţiile publice şi agenţii economici, 47 au fost biblioteci şcolare şi 59 au fost biblioteci publice. „Raportat la numărul de locuitori, se evidenţiază că, în anul 2018, la o bibliotecă publică au revenit în medie 8.849 de locuitori, iar unui locuitor i-au revenit, în medie, 2 volume din colecţiile acestora”, au precizat reprezentanţii INS. Trebuie precizat însă şi faptul că de serviciile bibliotecilor publice beneficiază în prezent numai 6% din populaţia rezidentă a ţării.

În ceea ce priveşte distribuţia în teritoriu a bibliotecilor la nivel regional, datele prezintă faptul că cele mai multe biblioteci deschise se află în regiunile Nord-Est şi Sud-Muntenia, locurile cu cele mai puţine fiind regiunea de Vest şi Bucureşti-Ilfov. La nivel local, în raportul INS este menţionat că judeţul Iaşi, cu 444 de biblioteci, a fost primul în topul naţional, fiind urmat de către Argeş, cu 368 de biblioteci funcţionale.

„Aici intervine faptul că, deşi raportul prezintă Iaşul ca ocupând un loc fruntaş la număr de biblioteci funcţionale, el nu este nici pe departe un model, pentru că bibliotecile din judeţ se închid şi aici treptat. Municipiul este cumva privilegiat în raport cu restul judeţului. Dacă în urmă cu zece ani aveam în judeţ aproape 550 de biblioteci, astăzi avem cu 100 mai puţine. Numai în cursul anului trecut s-au închis şase dintre ele, deci cu siguranţă Iaşul nu e un exemplu. Ce se întâmplă cu toate aceste biblioteci e un mister; de ce în loc să insistăm să deschidem filiale noi în satele din comunele în care există deja biblioteci noi tot trecem în catastif anual alte câteva zeci sau sute de biblioteci care-şi închid uşile este inexplicabil. Când vom realiza că trebuie să avem grijă ca toate să rămână deschise, ca fondul de carte să fie adecvat numărului de locuitori iar ca bibliotecarii să fie pregătiţi şi implicaţi în viaţa comunităţii locale – abia atunci vom vedea cum lucrurile, treptat, vor începe să se schimbe în comunitate. Momentan, ne îndreptăm spre un dezastru cultural, iar mediul rural este cel mai expus”, a menţionat Dan Lungu, Senator USR.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.