A treia zi de preluare a mandatelor la ministere. Ludovic Orban: Nu sunt bani suficienți pentru a încheia anul nici pentru salarii, nici pentru programele de sănătate

Economic Politic

Premierul Ludovic Orban participă, joi, la preluarea mandatelor la Ministerul Sănătății și la Ministerul Educației. Este a treia zi de preluare a mandatelor. Și titularii de la Fonduri Europene, Dezvoltare și Mediu și-au prezentat prioritățile și au insistat pentru rectificări pozitive pentru bugetele lor. Șeful Guvernului a anunțat, joi, la Ministerul Sănătății că nu sunt bani suficienți pentru a încheia anul nici pentru salarii, nici pentru programele de sănătate.

Priorități la Ministerul Sănătății: Examenul de rezidențiat, rectificarea bugetară pozitivă și crearea unui dialog privind asigurările suplimentare

Noul ministru al Sănătății, Victor Costache, a declarat, joi, că nu vor fi schimbate regulile în ceea ce privește examenul de rezidențiat, acesta urmând să fie susținut în data de 8 decembrie. Ministrul promite că niciun absolvent care va reuși la examen nu va rămâne fără post.

Victor Costache, noul ministru al Sănătății, a spus, într-o conferință de presă la sediul Ministerului, că una dintre principalele priorități ale mandatului său este organizarea examenului de rezidențiat, confirmând data de 8 decembrie.

„În primul rând, la preluarea mandatului, vom încerca să menținem funcționarea normală a Ministerului și a programelor în curs și să prioritizăm câteva direcții principale. Unul din primele aspecte care trebuie menținute funcționale este examenul de rezidențiat. Nu vrem să creăm confuzie în rândul tinerilor din întreaga țară care se pregătesc de an de zile pentru acest examen. Este un examen dificil, un examen de cotitură în viața oricărui tânăr absolvent de medicină, așa că susținem desfășurarea acestui examen conform procedurii în vigoare pe 8 decembrie”, a spus ministrul.

Costache a mai spus că niciun candidat care va reuși să treacă pragul de 60% la examenul de rezidențiat nu va rămâne fără post.

Domnul prim-ministru ca și echipa noastră au promis că niciun absolvent care reușește să treacă pragul de 60% și să reușească la examenul de rezidențiat nu va rămâne pe dinafară se vor găsi soluții pentru toți acești tineri. România e țară în care resursa umană este deficitară avem un număr de peste 30.000 de medici care au părăsit țara în ultimii 10 ani. Ar fi aberant să nu integrăm acești tineri care au muncit timp de șase ani și au reușit la un examen de licență. Ei sunt importanți pentru țara noastră și sistemul medical”, a mai spus Costache.

Conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dar şi cea de la Institutul Clinic Fundeni vor fi schimbate, susţine premierul Ludovic Orban.

Acesta a fost prezent joi la MS la preluarea mandatului de către ministrul Sănătăţii, Victor Costache. Întrebat într-o conferinţă de presă dacă vor fi schimbate conducerile CNAS şi I.C. Fundeni, premierul a răspuns: „Sigur că da”.

În prezent, preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate este Vasile Ciurchea.

La Institutul Clinic Fundeni a fost numită recent manager interimar Adriana Cotel. Numirea a fost făcută de fostul ministru al Sănătăţii Sorina Pintea.

Premierul Ludovic Orban anunță că, în prezent, nu sunt bani suficienți pentru a încheia anul nici pentru salarii, nici pentru programele de sănătate

Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, într-o conferință de presă că se va face o evaluare a necesităților, la rectificare, întrucât banii nu sunt suficienți pentru a încheia anul, în domeniul sanitar.

„Evident rezultatul la rectificare va fi o evaluare a necesităților care vor fi identificate de domnul ministru împreună cu echipa. Încă nu vă putem spune care este cifra (la rectificare – n.r.). Cert este că nu sunt bani suficienți pentru a încheia anul nici pentru programe de sănătate, nici în ceea ce privește bugetul Casei”, a spus Ludovic Orban.

Acesta a fost completat de ministrul Sănătății, Victor Costache, care a spus că nu sunt bani nici pentru salarii.

Nici de salarii. E vorba de aproximativ 4 miliarde de RON”, a spus Victor Costache.

Monica Anisie: Îmi doresc ca elevii și studenții să aibă în mine un partener

Monica AnisiePreiau azi mandatul de ministru al Educației și Cercetării cu deplină responsabilitate și încredere. Sunt un om al sistemului de educației și un profesor care cu încredere și responsabilitate și-a făcut treaba la clasa și la fel îmi doresc ca și la Ministerul Educației cu transparență cu credibilitate cu predictibilitate să luăm măsuri pentru tineri, pentru copii, pentru elevi și studenți. Îmi doresc ca acest mandat să fie realizat pe ceea ce înseamna transparență decizională. Și, de aceea, mă voi consulta cu toți partenerii educaționali. În primul rând, deciziile pe care le voi lua vor fi ca răspuns la întrebarea:  Ce aduce bun pentru elev, student măsura pe care o voi lua? Mă voi gândi la calitate și la predictibilitate.  Acestea vor fi lucrurile care îmi vor călăuzi mandatul de ministru. Îmi doresc un parteneriat real și cu membrii comisiilor de educație din Parlament și un parteneriat real și cu sindicatele cu reprezentanții elevilor, studenților.  Nu putem face educație de calitate decât dacă suntem alături de sistem. Eu sunt un om al sistemului de educație. Eu îmi doresc ca elevii și studenții să aibă în mine un partener.

Ion Ștefan: Prioritatea numărul unu la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației este dezvoltarea rețelei de gaze

Ion Stefan: Intenția noastră a parlamentarilor PNL și a mea personală de a realiza în România o conectare a gospodăriilor țărănești la rețeaua de gaze. Să știți că o să facem toate eforturile  pentru a reuși acest proiect major pentru satul românesc. Într-adevăr românii au nevoie și trebuie să folosească gazul românesc. Și acest lucru ar fi prioritatea numărul unu, de viitor, a ministerului.

Ion Ștefan a anunțat că, începând de joi, Ministerul Lucărilor Publice și Dezvoltării va publica plățile efectuate, astfel încât primarii vor putea verifica pe site dacă au primit sau nu banii ceruți pentru efectuarea facturilor emise de constructori.

„Ce am reușit eu să fac în aceste prime două zile? Am abordat frontal problemele cu care se confruntă Ministerul. Efectuarea plăților către UAT-uri în vederea efectuării facturilor emise de constructori, lucru care s-a și întâmplat. UAT-urile au primit acești bani. Transparentizare- prin publicarea pe site-uri a tuturor plăților efectuate de către Minister. Plățile efectuate vor fi afișate zilnic pe site-ul Ministerului începând de astăzi. Plățile efectuate ieri au fost deja ridicate pe site. Toți primarii pot observa fără a fi nevoiți să mai dea un telefon la Minister să vadă dacă au primit banii ceruți de dânșii”, a spus Ion Ștefan, la preluarea mandatului de ministru al Lucărilor Publice.

Marcel Boloş:  România riscă să piardă fonduri europene de 600 de milioane de euro

Marcel Boloş, Ministrul Fondurilor Europene a declarat joi, că din ultimele informaţii riscul de dezangajare este de aproape 600 de milioane de euro, jumătate din sumă fiind la nivelul Programului Operaţional Regional. „Ne mobilizăm cu toate forţele pentru ca să evităm acest risc”, a spus Boloş. „Pe termen scurt avem de evitat riscul de dezangajare, într-adevăr suma la ultima raportare este de aproximativ 600 de milioane de euro, din care cea mai mare parte, de 300 de milioane de euro, este la nivelul Programului Operaţional Regional. De la momentul în care am fost investiţi ca membri ai Guvernului şi eu personal am avut întâlniri cu reprezentanţii autorităţilor de management. Chiar în cursul zilei de ieri am fost la Ministerul Dezvoltării Regionale unde am vrut să ne asigurăm că am luat toate măsurile care sunt necesare pentru ca acest risc de dezangajare, de pierdere a banilor, să poată fi diminuat cât mai mult şi dacă fixăm ca şi obiectiv de performanţă să tindem spre zero pierdere de bani europeni.(…) Ne mobilizăm cu toate forţele pentru ca să evităm acest risc de dezangajare care este prioritatea numărul unu pe termen scurt”, a spus ministrul.

Acesta a mai anunţat că în exerciţiul bugetar 2021-2027 România are la dispoziţie 30,5 miliarde de euro prin Politica de Coeziune. De asemenea, aveam ca obiectiv prioritar (…) în exerciţul bugetar 2020-2027 în Politica de Coeziune care s-a despărţit de Politica Agrară Română, România are 30,5 miliarde de euro. Nu mai avem voie să repetăm lecţiile pe care le-am învăţat prost până în momentul de faţă. De ce? Pentru că am avut întârzieri în negocierea acestor documente programatice cu Comisia Europenă şi acesta a dus la întârzierile la care astăzi suntem martori şi perioadele de implementare ale proiectelor s-au scurtat foarte mult„, a mai declarat Marcel Boloş.

Marcel Boloș a preluat oficial, joi, postul de ministru al Fondurilor Europene.

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş a declarat joi, că intenţionează să simplifice procedurile de evaluarea a proiectelor pentru a economisi timp pentru procedurile de achiziţie, atât pentru instituţiile publice cât şi pentru persoanele private.

Ludovic Orban: Guvernul lucrează la introducerea unei taxe pentru mașinile la prima înmatriculare

Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, că Guvernul lucrează la introducerea unei taxe pentru mașinile la prima înmatriculare, care va fi percepută ca o taxă de poluare. El a susținut că Executivul trebuie să se asigure că măsurile vor fi acceptate de Comisia Europeană.

„Trebuie să fie percepută ca o taxă de poluare și cuantumul taxei să depindă de cantitatea de noxe care sunt eliberate în atmosferă. Formulele care au fost încercate au intrat în contradicție cu reglementările la nivel european. Taxele indirecte trebuie să respecte normele UE. Aceasta este taxă indirectă. Ea poate fi gândită și ca un impozit pe proprietate variabil, dar și aici există riscul să contravenim principiului că o taxă depinde de valoarea unui bun și repet când vom ajunge la o formulă care să fie acceptată la nivelul CE vom anunța”, a spus Ludovic Orban, la preluarea mandatului de ministru al Mediului de către Costel Alexe.

Premierul a susținut că Guvernul vrea să analizeze bine măsurile care vor fi luate, astfel încât să fie acceptate de Comisia Europeană.

„Decât să venim cu o taxă, ca să mai luăm niște bani de la proprietarii de mașini, apoi să îi dăm înapoi, mai bine măsurăm de șapte ori și să fim siguri că ceea ce stabilim va fi acceptat la nivelul UE”, a subliniat Orban.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.