Așezămintele Principesei Elena. După fuga lui Carol, Principesa deschide spitale, grădinițe și școli

Social

Pe 19 octombrie, Regina Mamă îşi va găsi liniştea la Curtea de Argeş, lângă fiul ei, după ce va fi repatriată. Televiziunea Română, partener media exclusiv al acestor evenimente istorice, a pregătit o campanie de recuperare a memoriei acestei mari Regine, care s-a dedicat României după ce soţul ei a ales să o părăsească. În anii primei domnii a Regelui Mihai, Elena a deschis şcoli şi spitale pentru sărmani. Unul dintre acestea este Spitalul „Victor Gomoiu”. Un reportaj ÎN EXCLUSIVITATE, realizat de Camelia Csiki.

O vreme, Principesa Elena a sperat ca pasiunea pe care soţul său o făcuse pentru Elena Lupescu să fie trecătoare. A păstrat aparenţa cuplului şi şi-a onorat în continuare, alături de soţul ei, obligaţiile princiare – întâlniri sau vizite oficiale.

În jurnalul ei a vorbit însă despre neliniştea şi suferinţa provocate de soţul care se îndepărta tot mai mult de ea.

Afectată de decizia soțului de a-și părăsi familia și de a renunța la prerogativele sale regale, fapt care punea în pericol viitorul monarhiei, Principesa Elena va merge în Italia pentru a-l convinge să se întoarcă. O vreme au corespondat. Carol dădea vina pe părinţii lui, pe Regina Maria, că l-ar fi ţinut departe de politica ţării. Deşi acceptă întâlnirea cu soţia lui, o va contramanda în ultimul moment.

Atitudinea fiului său i-a provocat suferinţă şi Regelui Ferdinand, a cărui stare de sănătate s-a înrăutăţit brusc după plecarea lui Carol.

După moartea Regelui Ferdinand, micuțul Mihai a fost desemnat Rege, iar Elena – Principesă a României. Ţara a fost condusă de o regență.

Elena se dedică fiului ei şi activităţilor de caritate.

Spitalul Victor Gomoiu din București a fost deschis de Elena și a purtat numele ei.

Doctorul Victor Gomoiu, al cărui nume îl poartă astăzi spitalul, a fost directorul Aşezămintelor Alteței Sale Principesa Elena, fundaţia mamei Regelui Mihai, datorită căreia s-au deschis spitale şi şcoli în mai multe localităţi din ţară. Gomoiu a fost şi printre puținii oameni care au protestat public, în 1934, faţă de Regele Carol al II-lea şi decizia de a-şi exila soţia la Florenţa. Gestul său îl va costa o lună de închisoare.
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.