CCR va dezbate pe 29 ianuarie sesizările PSD privind asumarea răspunderii guvernului pe modificarea legilor justiției și pe ordonanța în domeniul transportului de persoane

Politic

Curtea Constituțională a stabilit ca termen de judecată data de 29 ianuarie 2020 pentru sesizările făcute de PSD cu privire la asumarea răspunderii guvernului pe modificarea legilor justiției și a OUG 51 privind transporturile.

Potrivit anunțului făcut de Curtea Constituțională, instituția dezbate pe 29 ianuarie 2020 sesizarea PSD referitoare la proiectul de lege privind unele măsuri pentru asigurarea bunei funcționalități a instanțelor de judecată și a parchetelor de pe lângă acestea.

Tot pe 29 ianuarie 2020, CCR va dezbate și sesizarea PSD referitoare la proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane.

PSD a sesizat luni neconstituționalitatea adoptării legii pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane prin angajarea răspunderii guvernului.

Proiectul propune eliminarea transportului rutier județean de călători din sfera serviciilor publice, situație în care acesta se va desfășoara în regim comercial, cu respectarea Ordonanței Guvernului 27/2011 privind transporturile rutiere.

Deputații notează că proiectul de lege privind aprobarea OUG 51/2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transporturilor de persoane se află în dezbatere la comisiile sesizate în fond în cadrul Camerei Deputaților. De asemenea, social-democrații argumentează că potrivit articolului 61 din Constituție, „Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român și unica autoritate legiuitoare a țării”.

Deputații subliniază că, atunci când guvernul își angajează răspunderea asupra unui proiect de lege, acesta, prin obiectul reglementării, trebuie să conţină prevederi ce se circumscriu clar, doar asupra unui singur domeniu.

Aceștia susțin, totodată, că angajarea răspunderii guvernului asupra unui proiect de lege reprezintă „o soluţie extremă”, la care poate recurge executivul atunci când, pentru adoptarea într-un timp scurt a proiectului, nici procedura de urgenţă şi nici procedura ordonanţelor de urgenţă nu mai pot da rezultatele dorite.

De asemenea, social-democrații argumentează că un astfel de proiect are rolul de a aduce o nouă reglementare juridică, „fără de care lucrurile ar lua o turnură cu consecințe de neimaginat”.

În sesizarea CCR se arată că, pentru asigurarea transportului rutier la nivel județean, este necesar să se asigure posibilitatea consiliilor județene de a implementa procedurile pentru aplicarea legislației în materia achizițiilor publice /achizițiilor sectoriale.

Guvernul și-a asumat răspunderea joi, în ședința plenului reunit al celor două Camere, pe abrogarea OUG 51, acceptând două amendamente din cele 8 propuse de parlamentari. Astfel, au fost mărită valabilitatea licențelor de traseu cu șase luni. Totodată, se impun obligații consiliilor județene.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.