Ludovic Orban: Vom încerca să facem corecţii la Ordonanţa 114 – un act normativ criminal

Politic

Guvernul va încerca să corecteze Ordonanţa 114, a declarat, miercuri, la o conferinţă desfăşurată la Academia de Studii Economice, premierul Ludovic Orban, care a calificat acest act normativ drept „criminal”.

El a participat la conferinţa „Buget şi fiscalitate 2020: dinspre politica oficială spre mediul de afaceri”, organizată de CursDeGuvernare.ro, cu sprijinul ASE şi AMCHAM.

Potrivit lui Orban, Guvernul va încerca să realizeze „corecţii la Ordonanţa 114, care este un act normativ criminal care creează probleme grave în toate domeniile de activitate”.

El a afirmat că respectivele corecţii „sunt în lucru” şi există două variante. Una din variante, a detaliat Orban, este de a crea o majoritate astfel încât corecţiile să treacă pe cale parlamentară. „Asta este soluţia care, din punctul meu de vedere, e cea mai bună”, a explicat prim-ministrul. În cazul în care nu se va conveni, va exista, „cel mai probabil, o angajare a răspunderii”, a adăugat Ludovic Orban.

„Preferăm să stabilim împreună cu partenerii noştri care au votat învestirea Guvernului o formulă comună pe care să o sprijinim şi să o trecem prin Camera Deputaţilor”, a punctat el.

Referitor la eliminarea plafoanelor la preţurile pentru gaze şi energie electrică, Orban a vorbit despre o eventuală „perioadă de tranziţie de şase – nouă luni, maxim un an”.

Şeful Guvernului a completat că modificările la taxa bancară vor fi făcute „cât mai repede posibil”.

„Cât mai repede posibil. Acestea sunt incluse în Ordonanţa 114, iar obiectivul nostru este să modificăm Ordonanţa 114 până la sfârşitul anului”, a explicat premierul.

În opinia sa, „marele păcat” al guvernărilor trecute „a fost instabilitatea legislativă a Codului fiscal”, care a pus societatea „într-o stare de bulversare, de continuă adaptare”.

„Trebuie onestitate, trebuie spus adevărul. (…) Bugetul a fost mincinos. Estimarea veniturilor a fost o păcăleală de 1 aprilie. (…) Această umflare de venituri a fost făcută special pentru ca să fie făcute nişte cheltuieli pentru care nu existau venituri”, a apreciat Orban.

Potrivit prim-ministrului, bugetul de stat pe anul viitor va avea în vedere reducerea deficitului sub 3%. „Am fixat ca obiectiv să cobor sub 3% pe 2020. Este un obiectiv foarte ambiţios, care e foarte greu de realizat”, a mărturisit şeful Executivului. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.