Moţiunea de cenzură ”Guvernul Orban/PNL – privatizarea democraţiei româneşti” – dezbătută şi votată în Parlament

Politic

Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit miercuri, în şedinţă comună, pentru a dezbate şi vota moţiunea de cenzură depusă de PSD după angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul alegerii primarilor în două tururi de scrutin. Şedinţa este condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, care a anunţat că şi-au înregistrat prezenţa 350 de parlamentari. Sunt prezenţi premierul Ludovic Orban şi miniştrii Cabinetului.

  • UPDATE ORA 15:15 Parlament – moţiune de cenzură/Tăriceanu: ALDE nu votează, pentru că nu vrea să asfalteze drumul către anticipate

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat miercuri că parlamentarii formaţiunii sale nu votează moţiunea de cenzură pentru că susţin alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi pentru că nu vor „să asfalteze” drumul către anticipate care s-ar deschide prin adoptarea acesteia.

  • UPDATE ORA 14:47 Parlament – moţiune de cenzură/Nicuşor Dan: Voi fi consecvent şi voi vota azi pentru alegerea în 2 tururi

Votul în două tururi la alegerile locale este opţiunea democratică, afirmă deputatul independent Nicuşor Dan, candidat la Primăria Capitalei la următoarele alegeri.

  • UPDATE ORA 14:47 Parlament – moţiune de cenzură/ Orban, către PSD: Aţi pus credite pe spinarea copiilor şi nepoţilor

Premierul Ludovic Orban a acuzat, miercuri, PSD că, în perioada în care a fost la guvernare, „a pus pe spinarea copiilor şi nepoţilor” credite pe care aceştia trebuie să le ramburseze.

  • UPDATE ORA 14:42 Parlament-moţiune de cenzură/Corlăţean, către liberali: Aveţi o sete de putere absolută, vreţi să luaţi cu japca şi administraţia locală

Preşedintele interimar al Senatului, social-democratul Titus Corlăţean, a criticat miercuri PNL, despre care a spus că are o „sete de putere absolută, cel mai grav risc pentru orice democraţie europeană”, că doreşte să „ia cu japca” şi administraţia locală, după ce au preşedinte, guvern, prim-ministru, o majoritate în Parlament şi un comisar european.

  • UPDATE ORA 14:46 Parlament – moţiune de cenzură: A început votul
  • UPDATE ORA 14:38 Parlament – moţiune de cenzură/ Florin Roman către PSD: Este rândul nostru, iar voi – în opoziţie

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a declarat miercuri că moţiunea de cenzură este una ”scrisă pe genunchi” şi le-a transmis social-democraţilor că trebuie să stea în opoziţie.

  • UPDATE ORA 14:29 Parlament – moţiune de cenzură/Ciolacu: În trei luni, acest Guvern a adus haos şi instabilitate

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri, la dezbaterea moţiunii de cenzură, că, de trei luni, Guvernul Orban a adus „haos” şi „instabilitate” şi, de aceea, trebuie să plece.

  • UPDATE ORA 14:15 Tăriceanu cere preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor să sesizeze CCR pentru conflict interinstituţional Guvern-Parlament

Liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a solicitat preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului să sesizeze CCR pentru conflict interinstituţional Guvern-Parlament în urma adoptării de către Executiv, în şedinţa de luni, a „unei căruţe de ordonanţe de urgenţă”.

  • UPDATE ORA 14:13 Parlament – moţiune de cenzură/Simonis către Orban: Aţi fost parlamentar din pixul preşedintelui PSD în 2012

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, i-a transmis miercuri premierului Ludovic Orban că a fost parlamentar „din pixul” preşedintelui PSD, Liviu Dragnea în 2012, când a candidat pentru USL.

  • UPDATE ORA 13: 57 Parlament – moţiune de cenzură/Ponta către Orban: Dragă Ludovic, să ştii că eu m-am operat la picior, nu am fost la dezalcoolizare

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a afirmat miercuri, în plenul Parlamentului, că el s-a operat la picior într-o clinică privată, nu a fost la „o cură de dezalcoolizare”.

  • UPDATE ORA 13: 56 Parlament – moţiune de cenzură/Paşcan: PMP nu va participa la un vot odios, un vot împotriva românilor şi a României

Parlamentarii PMP nu vor participa la „un vot odios” care va duce la „destabilizarea ţării”, a afirmat miercuri liderul grupului deputaţilor formaţiunii, Marius Paşcan, care a spus că succesul moţiunii de cenzură riscă să îndatoreze ţara şi mai mult.

  • UPDATE ORA 13: 38 – Parlament – moţiune de cenzură/Ponta: Voi vota moţiunea de cenzură

Liderul grupului parlamentar PRO Europa, Victor Ponta, a declarat miercuri, în plenul reunit al Legislativului, că va vota moţiunea de cenzură, adăugând, totodată, că nu vrea să se implice în „înţelegerile” făcute ca PNL „să scape” de Ludovic Orban „cu ajutorul PSD”.

  • UPDATE ORA 13:31 – Parlament – moţiune de cenzură/Barna către PSD şi UDMR: Discutăm despre o mână de primari fricoşi

Preşedintele USR, Dan Barna, le-a reproşat miercuri reprezentanţilor PSD şi UDMR că miza moţiunii de cenzură o reprezintă ”o mână de primari fricoşi” care vor să îşi păstreze privilegiile.

  • UPDATE ORA 13:28 – Parlament – moţiune de cenzură/Victor Paul Dobre: O moţiune a inepţiilor şi a fricii

Deputatul PNL Victor Paul Dobre a catalogat, miercuri, moţiunea de cenzură depusă de PSD drept una a „inepţiilor” şi a „fricii” şi le-a transmis semnatarilor că deschid calea alegerilor anticipate şi vor pierde aşa cum nu au pierdut niciodată în 30 de ani.

  • UPDATE ORA 13:09 – Parlament – moţiune de cenzură/Bodog: Un Guvern care dă vina pe Parlament pentru propria incompetenţă trebuie să plece

Senatorul PSD Florian Bodog a declarat miercuri, la dezbaterea moţiunii de cenzură, că un Guvern care dă vina pe Parlament pentru propria incompetenţă trebuie să plece.

  • UPDATE ORA 13:03 – Parlament – moţiune de cenzură/Manole a sărit pagini la citirea în plen a documentului; Andronache: Se încalcă regulamentul

Deputatul PSD Florin Manole, care a citit, miercuri, în Parlament, moţiunea de cenzură, a sărit mai multe pagini, iar liberalul Gabriel Andronache i-a atras atenţia că este o încălcare a regulamentului.

UPDATE ORA 12:57 – Parlament – moţiune de cenzură/Orban: Nu mă las judecat de voi; sunteţi parlamentari născuţi din pixul lui Dragnea

Premierul Ludovic Orban a declarat miercuri, în plenul Parlamentului, la dezbaterea moţiunii de cenzură, că nu se lasă judecat de parlamentarii PSD care sunt ”născuţi din pixul lui Liviu Dragnea” şi nu au adus nimic bun României.

ORA 12:21 – Şedinţa Parlamentului în care se dezbate moţiunea de cenzură a început

Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit miercuri, în şedinţă comună, pentru a dezbate şi vota moţiunea de cenzură depusă de PSD după angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul alegerii primarilor în două tururi de scrutin.

Şedinţa este condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, care a anunţat că şi-au înregistrat prezenţa 350 de parlamentari.

Sunt prezenţi premierul Ludovic Orban şi miniştrii Cabinetului.

Potrivit deciziei Birourilor permanente, la dezbaterea moţiunii de cenzură Guvernul va avea la dispoziţie 60 de minute, iar grupurile parlamentare din Camera Deputaţilor şi Senat astfel: PSD – 34 de minute, PNL – 18 minute, USR – 7 minute, Pro Europa – 4 minute, UDMR – 5 minute, PMP – 2 minute, Grupul minorităţilor naţionale – 3 minute, deputaţi şi senatori neafiliaţi – 6 minute.

Moţiunea de cenzură „Guvernul Orban/PNL – privatizarea democraţiei româneşti” a fost semnată de 208 parlamentari PSD şi UDMR.

Potrivit semnatarilor, Guvernul Orban trebuie demis de urgenţă atât pentru că schimbarea sistemului electoral în prag de alegeri încalcă standardele europene, cât şi pentru că adoptarea acestor modificări s-a făcut în mod unilateral, fără consultare şi dezbatere, prin angajarea răspunderii de către partidul aflat la Putere.

„Curtea Constituţională v-a spus deja, prin cele două decizii din 29 ianuarie 2020, că mergeţi pe un drum greşit. Că este un abuz de putere să vii cu angajări de răspundere pe proiecte aflate deja în procedură parlamentară. Că PNL încalcă grav Legea fundamentală! Domnule Orban, aţi deschis o cutie a Pandorei care poate avea repercusiuni tragice pe viitor asupra tuturor românilor. Regulile democratice nu sunt facultative!”, susţin aceştia.

„Nu poţi să fii la putere şi să modifici legea electorală din interes conjunctural, cu câteva luni înainte de alegeri, pentru a-ţi crea un avantaj propriu. Este un abuz de putere evident. Un abuz care încalcă în mod flagrant Constituţia României şi standardele de bună practică definite de Comisia de la Veneţia şi împărtăşite de toate statele membre ale Uniunii Europene. Niciunul dintre dumneavoastră nu cred că îşi doreşte să fie părtaşul unui asemenea abuz. (…) Aşadar, stimaţi colegi, având în vedere dorinţa PNL de a privatiza democraţia din România, vă rugăm să susţineţi această moţiune de cenzură! Drumul României nu este spre est. Nu-i lăsaţi să ducă România pe acel drum!”, mai arată semnatarii moţiunii.

Pentru a trece moţiunea de cenzură, este nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari. Votul la moţiunea de cenzură va fi secret cu bile.

Potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege. Guvernul este demis dacă, după asumarea răspunderii, se depune moţiune de cenzură şi aceasta este adoptată. Dacă Executivul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.