Premierul Ludovic Orban, întrebat dacă pensiile vor fi majorate cu 40% din septembrie: „Nu e 100% asta (…) Probabil le vom crește cât mai apropiat de zona pe care o așteaptă pensionarii”

Economic Social

Creşterea pensiilor cu 40% din septembrie nu este 100% sigură, anunță premierul Ludovic Orban. Procentul primit în plus de pensionari depinde de evoluţia economiei şi de încasările bugetare.

Majorarea pensiilor din toamnă înseamnă cheltuieli în plus de 16 miliarde de lei în acest an, sumă care crește la 50 de miliarde de lei anul viitor și la 80 de miliarde în 2022, spune premierul.

Pentru acest an, banii sunt prevăzuți în buget, dar îngrijorările guvernului sunt legate de anii viitori, mai ales că FMI a avertizat asupra apariției unei posibile mari crize economice.

Creșterea pensiilor (…) nu afectează bugetul pe anul ăsta, că v-am spus, de fiecare dată când crești pensii, salarii, toate aceste cheltuieli îți rămân cheltuieli obligatorii în buget și trebuie să ai resursele financiare ca să poți să susții pe termen lung. (…)  Impactul pe 2020 este de 16 miliarde aproximativ, impactul pe 2021 este în jur de 50 de miliarde„, a subliniat șeful executivului, Ludovic Orban.

Vom crește pensiile, cu siguranță, dacă lucrurile merg bine probabil le vom crește cât mai apropiat de zona pe care o așteaptă pensionarii, dar nu vom lua o decizie care să afecteze negativ evoluția economică a României pe următorii ani„, a adăugat premierul.

PSD susține că declarațiile premierului dezvăluie planurile de austeritate pe care le pregătește guvernul.

Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD: „Sunt ferm convins – mult discutata temă a anticipatelor de fapt înseamnă austeritate. Nici legea pensiilor nu va fi respectată și nici mărirea salariilor la profesori„.

Reprezentanții Consiliului Fiscal și ai Băncii Naționale au avertizat deseori asupra riscurilor pe care le presupune o creștere a pensiilor cu 40%.

Punctul de pensie a crescut cu 15% anul trecut, iar după creșterea cu 40 de procente va ajunge la 1.775 de lei de la 1.265 lei.

Alocațiile pentru copii ar fi trebuit să se dubleze din februarie, dar guvernul a amânat aplicarea legii până la 1 august, deoarece banii necesari, 7 miliarde și jumatate de lei, nu sunt prevăzuți în buget, potrivit ultimelor declarații ale ministrului Finanțelor.

Ludovic Orban: Alocațiile se majorează dacă sunt bani. În nicio țară nu s-au dublat de două ori într-un an.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.