Propunere a Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor: Persoanele neasigurate să plătească la Urgență, dacă nu necesită îngrijire imediată

Social

Pacienţii neasiguraţi care merg în unităţile de Primiri Urgenţe ar trebui fie trimişi în ambulatorii. Sau, dacă vor să rămână la UPU, să plătească dacă problemele lor medicale nu sunt urgenţe. Asta propune preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor. Propunerea e respinsă de autorităţi şi medici, care atrag atenţia că anumite simptome banale pot ascunde probleme medicale grave.

În unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Floreasca vin zilnic în jur de 350 de pacienţi. După ce trec de triaj, primesc un cod care arată gravitatea stării. Cine are urgenţă de cod roşu e preluat imediat, pentru că există un risc vital. Cei a căror stare se poate agrava oricând, sunt preluaţi în cel mult 15 minute. Iar cei cu cod verde primesc îngrijiri în cel mult o oră.

Pentru o urgenţă de cod albastru, adică de exemplu dacă tuşiţi sau aveţi o erupţie cutanată – aşteptaţi cel mult două ore până când sunteţi consultat de un medic. Iar în cazul unei urgenţe de cod alb, adică de exemplu dacă trebuie să vi se administreze un tratament prescris de un alt medic, aşteptaţi cel mult patru ore.

Preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor consideră că bolnavii încadraţi la codurile albastru şi alb nu ar trebui să aglomereze sistemul de urgenţă. O variantă ar fi ca aceştia să fie direcţionaţi către ambulatorii. Iar dacă decid să rămână în unităţile de primiri urgenţe, asiguratii să știe că au de așteptat. În schimb, cei care nu au au o asigurare de sănătate, să plătească investigațiile și consultația.

Vasile Barbu,  preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor: „Pacientul neasigurat în sistemul social de sănătate, în ultimii ani, s-a învăţat să meargă la UPU pentru orice simptomatologie. Nu fac altceva decât să blocheze accesul pacienţilor care au nevoie de medicină de urgenţă.  Dacă te-ai deplasat şi vrei să rămâi la UPU, mergi la UPU, dar trebuie să plăteşti şi în felul ăsta nu facem altceva decât să îi eliminăm pe cei care vor să abuzeze de gratuitatea oferită ilegal de aceste spitale sufocate.”

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat,  susţine că astfel de măsuri au fost deja analizate în alte ţări şi au avut impact negativ, în special asupra grupurilor vulnerabile: „Nu poţi să vii să spui la bolnav că te pedepsesc dacă eu decid că tu nu ai avut urgenţă pentru că asta înseamnă că pui bolnavul în situația în care să înceapă să se gândească dacă o durere toracică este sau nu este o urgenţă. Şi poate trece o oră cu infarctul sau două şi intră în stop cardiac. Diabeticii au dureri foarte mici, uneori au doar o stare de oboseală. Dacă spui că pentru asta s-ar putea să te pedepsesc. Dacă persoana respectivă este o persoană săracă, s-ar putea să se gândească mult înainte să meargă la UPU şi să întârzie prezentarea la UPU cu o problemă gravă. „

La Spitalul Floreasca, jumătate dintre pacienţii care intră la UPU sunt încadraţi la codurile albastru sau alb.

Bogdan Opriță,  şeful UPU SMURD, Spitalul Floreasca: „Pacienţii trebuie să fie examinaţi, pentru că de multe ori, sub masca unei urgenţe minore sau a unei acuze minore se ascunde o mare dramă medicală. Din cei care sunt albastru. În fiecare gardă avem doi, trei pacienţi dintre aceştia, care sunt mult mai gravi şi atunci există pericolul că dacă l-am trimite în altă parte fără să fie investigat, fără să îi facem un minim de investigaţii există riscul să trezeşti peste o patologie.”

În jur de 5 milioane de români merg anual în unităţile şi compartimentele de primiri urgenţe.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.