Concurență acerbă pentru forţa de muncă determină companiile să le ofere angajaților tot mai multe beneficii extrasalariale. Pe lângă stat, sunt tot mai multe firme private care dau vouchere de vacanţă. Piața tichetelor pentru concediu a crescut cu 50%, în prima jumătate a anului, faţă de primul semestru al anului trecut. Şi piața voucherelor pentru sport ia avânt.
Vlad Alexandru merge la sala de sport de trei ori pe săptămână. Ar fi încântat ca firma la care lucrează să-i acopere măcar o parte din abonament.
„În fiecare zi m-aş duce. Am decontată masă şi transportul.. Ar fi foarte benefic să promoveze sportul”, spune Vlad.
Pentru a rezolva problema, aproape 1800 de companii le plătesc angajaţilor, integral sau parţial, abonamente prin care pot intra la aproape 700 de centre de sport, din 55 de oraşe. Numărul abonaţilor a crescut an de an.
„Pe baza abonamentului, prin intermediul unei aplicaţii mobile, pot intra în fiecare zi în altă sală de sport, nefiind restricţionat. În fiecare zi pot alege ce sport vreau să fac. Sunt aproximativ 45 de mii de abonaţi activi”, spune Andrei Creţu, reprezentantul unei companii care oferă abonamente pentru sport.
Avânt şi mai mare a luat piaţa voucherelor de vacanţă. Tot mai mulţi angajatori oferă acest beneficiu pentru ca salariaţii chiar să meargă în concediu şi să se relaxeze. Numai în primele şase luni, au fost emise tichete turistice în valoare de 202 milioane de euro, faţă de 130 de milioane – anul trecut, în aceeaşi perioadă. Creşterea de peste 50% a venit de la firmele private.
Angajatorii privaţi pot acorda vouchere de vacanţă echivalente cu până la şase salarii minime. Cei mai mulţi oferă în jur de 1450 de lei, ca la stat.
Peste 2,2 milioane de angajaţi din România beneficiază la ora actuală de diverse vouchere din partea angajatorilor, inclusiv tichete cadou şi alte beneficii extrasalariale.
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.