Avocatul Poporului (AP) declară că este garantul constituţional al drepturilor şi libertăţilor şi nu poate cere şefului statului restrângerea acestora.
AP susţine că a primit petiţii prin care i se solicită să ceară ca, odată cu emiterea noului decret privind prelungirea stării de urgenţă, să se includă şi alte drepturi în categoria celor restricţionate.
„Avocatul Poporului a primit, în ultima vreme, mai multe petiţii prin care se solicită instituţiei să ceară Preşedintelui României ca, odată cu emiterea noului Decret privind prelungirea stării de urgenţă, să includă şi alte drepturi în categoria celor restricţionate. Avocatul Poporului precizează că solicitările sus-menţionate intră în contradicţie cu mandatul său constituţional de garant al drepturilor şi libertăţilor şi nu va cere restrângerea acestora. Avocatul Poporului va urmări ca orice restrângere a exerciţiului unor drepturi sau libertăţi să se facă strict în conformitate cu prevederile art. 53, art. 11 şi art. 20 privind restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi, relaţii internaţionale şi dreptul internaţional şi dreptul intern”, potrivit unui comunicat al AP, transmis, luni, AGERPRES.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat pe 6 aprilie că „va fi nevoie de prelungirea stării de urgenţă”.
Klaus Iohannis a avut, la Cotroceni, o şedinţă de evaluare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19 cu premierul Ludovic Orban şi mai mulţi membri ai Guvernului.
„Trăgând linie şi adunând, am ajuns la concluzia că va fi nevoie de prelungirea stării de urgenţă. În acest fel, am solicitat Guvernului să vină cu propuneri pentru a fi incluse în acest decret. În cursul acestei săptămâni vom elabora textul decretului şi la începutul săptămânii viitoare voi emite un nou decret care va prelungi starea de urgenţă cu încă o lună de zile”, a afirmat şeful statului la acea dată. AGERPRES
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.