Florin Cîțu: Bună ziua! Ședința de guvern de astăzi a fost o ședință de guvern specială, pentru adoptarea Hotărârii de Guvern prin care se prelungește starea de alertă pe teritoriul României, pentru încă 30 de zile. Suntem încă în pandemie, vedem că numărul de persoane infectate crește de la o zi la alta și atunci menținem starea de alertă. Detaliile le va prezenta domnul secretar de stat Arafat. Nu există modificări față de ceea ce am avut până acum; una singură, pentru testele antigen: prelungim valabilitatea de la 24 la 48 de ore. Detaliile vi le va explica domnul Arafat. Am avut o discuție în ședința de guvern şi cu ministrul interimar al sănătății și cu domnul Arafat, trebuie să fim pregătiți să creștem numărul de paturi la ATI, să revenim ușor, treptat, către ceea ce aveam în iarnă și să accelerăm campania de vaccinare, să ne asigurăm că centrele de vaccinare au fluxurile funcționale și să rămână așa în perioada următoare. Acum, că am avut și rectificarea bugetară aprobată, trebuie să ne asigurăm – şi am vorbit şi cu Ministerul Sănătății – să ne asigurăm că se vor face plățile către personalul din centrele de vaccinare cât mai rapid, voi spune asta și Ministerului Finanțelor – să nu tergiverseze această procedură, pentru că avem nevoie de toată lumea în această perioadă. Vom mai avea discuții cu domnul Arafat şi cu domnul Cseke Attila, ministrul interimar al sănătății, în zilele următoare, și cred că sâmbătă vom avea discuție cu prefecții despre începerea noului an școlar și cu personalul DSU şi DSP și aşa mai departe, să vedem cum pregătim. În aceeași şedinţă de guvern astăzi am aprobat şi eliberări și numiri de prefecți. Şi aici am și detaliile, sunt 42 de decizii, 14 prefecți și 28 de subprefecți, dar MAI va emite 14 ordine de ministru pentru preluarea de atribuții. Nu numim alți prefecţi sau alţi subprefecți, vor fi preluate atribuțiile, situația rămâne așa, exact ca la și la secretarii de stat, nu se numește nimeni pe acele locuri, doar rămân posturi libere și se preiau din atribuții. Dacă sunt întrebări, câte o întrebare, vă rog. Comitetul ministerial „România educată” este în derulare şi trebuie să ajung acolo. Mâine, ştiţi bine, avem hotărârea de guvern pentru implementarea programului „România Educată”.
Reporter: Domnule premier, cine mai exact va prelua atribuţiile acestor prefecţi, în situaţia în care suntem în pandemie şi prefecţii au jucat un rol important?
Florin Cîţu: Subprefecţii.
Reporter: Şi de ce nu faceţi alte numiri?
Florin Cîţu: În acest moment nu facem alte numiri, au preluat subprefecţii, care au fost şi ei implicaţi în această campanie zi de zi şi ştiu exact situaţia.
Reporter: Şi dvs. şi colegii din partid aminteați de campania de vaccinare şi spuneați că vinovați pentru campania de vaccinare, care nu mai merge în această perioadă, sunt cei de la USR PLUS. Totuși, în momentul de față ştim că de campania de vaccinare avem CNCAV, care se ocupă şi care este în subordinea dvs. Din partea celor de la USR PLUS vin acuze spre dvs. că din cauza dvs. nu mai merge campania de vaccinare, nu din cauza lor. Cum răspundeți?
Florin Cîţu: Nu trebuie să răspundem. Şi aici nu trebuie să căutăm vinovaţi, trebuie să căutăm soluţii. Şi am spus din primul moment că aş vrea ca toată lumea să se implice în campania de vaccinare. Mi se pare hilar să fii într-un guvern şi să spui că această campanie de vaccinare, pentru că este în coordonarea premierului, este a premierului. Nu, este o campanie de vaccinare a noastră, a tuturor şi toţi ar trebui să ne ocupăm. Ceea ce am spus eu, este că va fi îngreunată în perioada următoare campania de vaccinare, când un partid ca USR legitimează un partid antivaccinist şi îl aduce pe scena politicii din România şi le dă legitimitate. Va fi foarte greu să-i convingem pe români că mesajul antivacciniştilor nu este unul periculos când ei stau lângă cei care până mai ieri erau în actul de guvernare. Asta am spus, v-am spus că perioada următoare va fi îngreunată, dar asta nu ne oprește. În continuare trebuie să înţelegem: singura soluţie pentru a trece peste această perioadă, peste pandemie, o reprezintă vaccinarea. Nu avem altă soluție şi trebuie să ne vaccinăm. Avem toate dozele de vaccin, avem fluxurile pregătite ca toată lumea, stafful să fie plătit la timp. Vom folosi toate metodele, programele pe care le-am agreat deja cu foștii colegi de la USR, vor merge mai departe, și cel cu loteria, și cel cu sistemele de incentivare. Le-am agreat, eu sunt de acord cu ele, merg mai departe, nu le voi opri, pentru că toate sunt importante. Mulțumesc.
Reporter: Domnule premier, voiam să vă întrebăm dacă știți să existe la nivelul Partidului Național Liberal, în acest moment, discuției despre un posibil guvern din care să nu faceți parte.
Florin Cîţu: Nu există aşa ceva. Mulţumesc.
Reporter: Şi dacă îmi permiteți şi cea de-a doua întrebare este legată de acele ajutoare pentru energie. Nu știu dacă știți, dar prin legea consumatorului vulnerabil, ajutoarele ar fi foarte mici, în sensul în care doar o persoană care are un venit de până în 200 de lei primește o sumă mai mare. Cei care au, de exemplu, un venit de 1.400 de lei ar primi maxim 100 de lei, dacă aduni toate ajutoarele pentru încălzire pe lemne, pe gaze sau…
Florin Cîţu: Această discuție trebuia avută în Parlamentul României, când au aprobat legea consumatorului vulnerabil. Oricum, eu am spus din primul moment că nu ajung în acest an, această lege nu este de ajuns și vom veni cu compensări și pentru mai multe persoane pentru această iarnă și mai multe soluții la care lucrăm. Deci nu ne vom limita în acest an la legea consumatorului vulnerabil, dar era bine ca cei care au aprobat această lege, pe care am cerut-o de nu știu când, să fie atenţi dacă sunt asemenea probleme. Anul aceasta ne vom ocupa de altele.
Reporter: Şi de când, practic, se vor aproba?
Florin Cîţu: Deci de la 1 noiembrie, am spus pe toată perioada de iarnă, de la 1 noiembrie până în 31 martie.
Reporter: Ați demis aseară mai mulți secretari de stat, ar fi 26 pentru USR PLUS, dar am văzut acolo că sunt și consilieri de stat, subsecretari. Ce mi-a tras atenția este că, cel puțin ce am găsit eu, un secretar de stat, propus de USR PLUS, care nu a fost demis. Radu Szekely de la Ministerul Educaţiei, secretar de stat, e fondatorul Şcolii Finlandeze de la Sibiu și a fost director de cabinet al Ecaterinei Andronescu.
Florin Cîţu: Erau mai mulți, erau mai mulți, nu era doar domnia sa, au fost mai mulţi. Astăzi sunt şi alte decizii care vor fi publicate în timpul zilei de astăzi și care vor corecta această problemă.
Reporter: Deci vor mai fi alte demisii de secretari de stat.
Florin Cîţu: Da, da, dar care nu au fost ieri făcute.
Reporter: Mulţumesc.
Florin Cîţu: Mulţumesc.
Reporter: Bun. Deci sunt încă secretari de stat nedemiși și urmează să fie..
Florin Cîţu: Da, şi la Ministerul Sănătății și la Ministerul Investițiilor, pentru că colegii mei care au făcut nu au știut exact atunci.
Reporter: Deci vor fi toţi demişi la finalul zilei de astăzi.
Florin Cîţu: Da.
Reporter: Şi dacă după aceste demisii vă așteptați ca proiectele de care se ocupau aceşti secretari de stat, să fie întârziate?
Florin Cîţu: Nu, nu. Toate proiectele merg mai departe. Atribuțiile au fost preluate de alţi secretari de stat şi mergem mai departe.
Reporter: Şi dacă îmi mai permiteți o întrebare, când vor fi luate deciziile privind facturile la energie, pentru că oamenii așteaptă?
Florin Cîţu: V-am spus că ele se vor lua, în primul rând avem nevoie de un guvern pentru că va fi ordonanţă de urgenţă, vor fi luate in următoarele zile, cât de curând, pentru că se va aplica de la 1 noiembrie până la 31 martie.
Reporter: Cum răspundeți acuzațiilor de blat cu PSD şi ce aţi discutat cu preşedintele PSD, Marcel Ciolacu?
Florin Cîţu: Nu am discutat cu preşedintele PSD Marcel Ciolacu. Nu există niciun blat cu PSD. Eu am spus şi ieri, vă repet, este o ipocrizie acum prezentată în spaţiul public, şi cred că singurul preşedinte de partid care a spus că este ok să negocieze şi să semneze o moţiune cu PSD este domnul Dan Barna, el a spus că este Ok, şi cu AUR, şi cu PSD, dar să fie o moţiune. Nici un alt preşedinte de partid, din ce ştiu eu, cred că şi domnul Cioloş a fost, domnul Dan Barna şi domnul Cioloş. În ceea ce ne priveşte, noi avem şi o hotărâre a Biroului Politic Naţional, fără guvernare cu PSD. Strategia lor este strategia lor, strategia noastră este strategia noastră. dar eu vreau să va spun altceva, pentru că am văzut şi astăzi în Parlamentul României o decizie – noi, știți foarte bine, ieri am sesizat Curtea Constituțională, eu aș spune așa: cred că, dacă decizia Curții Constituționale ne dă nouă dreptate, voi veni public și voi cere demisia președintelui Camerei Deputaților și Senatului, pentru ceea ce au făcut în această perioadă, deci dacă decizia Curţii Constituţionale este favorabilă nouă, voi cere demisia celor doi.
Reporter: Bună ziua! Cum vedeţi faptul că astăzi a fost vizibilă alianța între PNL, PSD şi UDMR, în Biroul Permanent?
Florin Cîţu: În niciun fel. Eu cred că am văzut aceeaşi alianţă în care era şi USR inclusă, atunci când a fost decizia pentru Avocatul Poporului. Toată lumea a spus ok, aşteptăm decizia Curţii Constituţionale, atunci era şi USR, şi a fost de-acord. Deci, până la urmă ar trebui să ne uităm aici la… gândiţi-vă ce s-ar întâmpla dacă mergem mai departe şi decizia Curţii Constituţionale este, aşa cum cred eu, favorabilă noua. Deci haideţi să aşteptăm decizia, câteva zile, şi după aceea procedura merge mai departe, moţiunea de cenzură merge în Parlament, este votată ş.a.m.d.. Nu văd aici nici o problemă. Dar vă spun și dvs. ce am spus şi mai devreme, dacă Curtea Constituţională ne dă nouă dreptate, preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului ar trebui să plece.
Reporter: Veţi participa la citirea moțiunii?
Florin Cîţu: Eu nu girez astfel de acte în Parlamentul României, abuzuri ale celor doi președinți. Mulţumesc mult de tot! Domnule Arafat!
Raed Arafat: Bună ziua! După cum v-a informat domnul prim-ministru, hotărârea de astăzi nu aduce și noi modificări. Rămân incidențele pe care le știm și luarea deciziilor în baza incidențelor, dacă cresc sau scad. Singura modificare este la testele antigen care înainte avea o valabilitate de 24 de ore comparativ cu testele PCR, care aveau 72 de ore valabilitate, acum testele antigen rapid, se crește valabilitatea lor la 48 de ore, ca să fim în conformitate și cu ce fac alte state. Totuși, vreau să mă opresc asupra câtorva aspecte în relație cu evoluția pandemică din România. Deci, din data de 1 septembrie, după acum am informat, noi am activat din nou la nivel înalt CNCCI-ul, centrul de comandă, acolo este și partea de comandă a Ministerului Sănătății, acum sunt în aceleași sediu amândouă centrele și se lucrează 24 din 24 de ore pentru sprijinul spitalelor, unităților sanitare pentru rezolvarea problemelor. Acolo găsim reprezentanți de la Ministerul Sănătății, de la serviciile de urgență, de la Departamentul pentru Situații de Urgență, de la Ministerul Afacerilor Interne, precum, să zicem, Poliția, Jandarmeria, reprezentanții lor care să asiste la rezolvarea problemelor care apar. De observat, din 1 iulie, când avem 31 de cazuri, astăzi suntem la 2.226 de cazuri. Creșterea este una importantă și care a dus la creșterea numărului cazurilor din terapie intensivă de la 67 de pacienți în ATI la începutul lunii iulie la 523 de pacienți în ATI în ziua de astăzi și vreau să subliniez că în ultimele 24 de ore au intrat în ATI peste 50 de pacienți. La decese, am avut o perioadă în care numărul deceselor era unul mic, deci chiar și un deces pe zi am avut, și în ultimele zile am ajuns la 39 de decedați astăzi și am ajuns chiar la 45 de decedați acum două zile. Vreau să mă opresc asupra unor date care provin din raportul Institutului Național de Sănătate Publică pentru perioada 30 august – 5 septembrie. 92,8% din decesele înregistrate au fost la persoane nevaccinate, iar 5% din persoanele decedate au fost vaccinate cu schema incompletă, ce ne duce la 97,8% adică aproape 98% decese persoane nevaccinate sau vaccinate cu schemă incompletă.
Raed Arafat: În săptămâna 30 august – 5 septembrie, 80,4% din cazurile confirmate au fost înregistrate la persoane nevaccinate. De la începutul pandemiei până în prezent, 86% din totalul deceselor au fost la persoane peste 60 de ani, dar reamintesc că în ultima perioadă am avut și persoane mai tinere decedate, care erau fără comorbidități și erau nevaccinate. Sunt mai multe localități care au intrat sub monitorizare și unde s-au luat niște măsuri în baza incidenţelor. 49 de localități la număr, la acest moment, sunt cu peste trei la mie rata incidenței în ultimele 14 zile. Măsurile care se iau în baza Hotărârii de Guvern care este în vigoare și a celei noi, care a fost aprobată astăzi, includ măsuri pentru spațiile închise, măsuri pentru limitarea accesului – să fie permis doar pentru persoanele testate, vaccinate sau numai persoane vaccinate. Sunt măsuri care se iau de către Comitetele Județene pentru Situații de Urgență, în baza prevederilor valabile care există în Hotărârea de Guvern și care, cum am zis de mai multe ori, depind ce incidenţă avem, și atunci trecem la măsurile prevăzute în hotărârea de guvern fără să trebuiască aprobări suplimentare. Bineînțeles, situația se analizează de către Direcțiile de Sănătate Publică, dacă sunt necesare unele măsuri suplimentare se propun, dacă nu – se continuă cu măsurile care sunt și se urmărește scăderea cazurilor. Avem un exemplu: comuna Mărgău din județul Cluj, care atinsese aproape 15 la mie incidența – și vă reamintesc că nu numai incidența este la baza deciziilor, este un punctaj mai complex care se face pentru a lua o decizie – acum este la 4,36 deja incidenţa, deci a scăzut după aplicarea mai multor măsuri în zona respectivă. Deci, incidenţă pe plan național, acum, dacă nu mă înșel, este de 1,24. Referitor la cazurile medicale, la nivelul Centrului Naţional de Conducere și Coordonare a Intervenției au fost 50 de solicitări de transfer dintr-o localitate în alta, sau să găsim locuri pentru pacienți, în mod deosebit de terapie intensivă, dar nu numai, între 1 septembrie și 8 septembrie; deci, într-o săptămână, 50 de solicitări de transfer. Au fost semnate 106 ordine de detașare de personal medical, în aceeași perioadă, pentru a asigura deschiderea unui număr mai mare de paturi de terapie intensivă și pentru a asigura personal suficient pentru Direcțiile de Sănătate Publică, care solicită completarea numărului de personal, plus distribuire de echipamente din stocurile strategice și materiale sanitare. La acest moment, în baza informărilor pe care le avem de la Direcțiile de Sănătate Publică, spitalele, pe aplicațiile din care obținem informațiile zilnice și chiar în dinamică, există 848 de paturi ATI COVID la nivel național disponibile, dar, atenție, din care 523 deja sunt ocupate; 102 din aceste paturi sunt în București. În ultima perioadă, inclusiv astăzi, au avut loc discuții cu colegii de la Ministerul Sănătății, la care au participat și colegii de la Direcția de Asistență Medicală de Urgență de la Ministerul de Interne, de la DSU, și se lucrează, împreună cu Ministerul Sănătății și cu mai multe spitale, la creșterea capacității paturilor de terapie intensivă. Astfel, Ministerul Apărării ne-a confirmat că, de mâine, Spitalul Ana Aslan – ROL 2, cum era cunoscut – va relua activitatea de terapie intensivă și, de mâine după-masă, vom avea acces la încă 12 paturi de terapie intensivă, urmând să crească la 23, într-o scurtă perioadă. Și avem mai multe locații unde urmează să crească numărul paturilor de terapie intensivă în următoarele zile, prin detașare de personal sau chiar și de echipamente medicale, și aici vorbim de: Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş, Spitalul de Urgenţă Sf. Pantelimon, Spitalul Universitar de Urgenţă şi Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, unde urmează să fie reinstalată unitatea mobilă de terapie intensivă, care va fi utilizată ca ultim resort, dar şi prin detaşare de personal acolo, care să activeze în ea. La unităţile de primiri urgenţă, în perioada 1-8 septembrie s-au prezentat 3.154 de pacienţi sub suspiciune de a fi COVID pozitivi, 735 dintre ei confirmați a fi COVID pozitivi. Aici vreau să sublinieze câteva aspecte. Mai mulți pacienți ajung târziu, nu vin când apar simptomele și nu se testează când apar simptomele. Mai mult, în unele unități de primiri urgență, după ce s-a făcut anamneza cu pacienți pozitivi, au aflat că pacienții care ştiau că sunt simptomatici de câteva zile și nu s-au testat au mers la locul de muncă fiind simptomatici. Acest lucru face foarte grea combaterea răspândirii pandemiei. Apelul nostru către populație este: dacă ești simptomatic, nu te duci la lucru, porți mască tot timpul și te testezi. Dacă ești pozitiv, anunți medicul și intri în izolare și, dacă e nevoie, bineînțeles, ajungi să fii consultat, pentru că aplicarea tardivă a tratamentului poate să pună viața unei persoane în pericol, așa că nu este de glumit cu acest virus. Cine poate fi pozitiv, cine are simptome, să nu meargă la locul de muncă, să se testeze și să ia legătura cu medicul lui de familie. Asta este rugămintea noastră către toți, ca să nu ne confruntăm cu situații similare cu cele cu care s-au confruntat colegii noștri în unitățile de primiri urgență. Ba, mai mult, au fost și situații în care unii pacienți, când au fost anunțați că sunt pozitivi, au refuzat tratamentul și au și dispărut înainte să îi vadă cineva, au dispărut din unitatea de primiri urgență și au plecat. Deci nu asta este atitudinea. Știu că citim peste tot foarte multe informații, și care fac parte din categoria mai mult a dezinformărilor decât a informărilor, dar să înțelegem că, dacă ne comportăm așa, chiar dacă numărul celor care se comportă așa este mic – dacă ne comportăm așa, vom ajunge să avem o creștere mult mai mare a numărului cazurilor. Nu putem să învingem pandemia decât împreună, asta este clar. Și, bineînțeles, din datele pe care le-ați văzut din partea Institutului Național de Sănătate Publică, date care sunt extrem de clare, rămâne că vaccinarea este singura soluție pentru a reduce mortalitatea, a reduce infectarea și a reduce situațiile în care un pacient să ajungă în stare critică la terapie intensivă. Vaccinurile sunt gratuite, sunt peste tot, poţi să le accesezi, oricare tip de vaccin care îl vrei, nu trebuie decât să dorești să faci acest lucru. Mă opresc aici și vă răspund. Mulțumesc!
Reporter: Este pe site în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență care spune că străinii se pot vaccina în România și există și un cost de 150 de lei. Am vrea să ne explicați puțin acest proiect.
Raed Arafat: Nu-l cunosc, să știți. Aici mai degrabă trebuie să-i întrebați pe colegii de la CNCAV, deci chiar nu cunosc și asta cred că este provenit pe linia Ministerului Sănătății, CNCAV, deci mai bine nu comentez și întrebați acolo să vă dea…
Reporter: Vi se pare de interes, este important să vaccinăm străini contra cost? Au fost cazuri în care aceștia s-au vaccinat…
Raed Arafat: Doamnă, noi, acum, să spun în general, noi nu vrem să ne vaccinăm, vaccinurile ajung să expire, unele vaccinuri au fost donate, altele au fost vândute și au fost cumpărate, știm foarte bine. Aşa că dacă cineva dorește să se vaccineze contra cost, în loc să expire doza, eu văd acest lucru logic și normal, dacă persoana dorește să facă acest lucru. Dar nu știu detaliile și va trebui să întrebați la Ministerul Sănătății. Nu știu care este situația cu ordonanța respectivă, așa că nu vreau să o comentez, în sensul în care colegii de la Ministerul Sănătății sau de la CNCAV pot să o explice mult mai bine decât mine. Mulţumesc!
Reporter: Bună ziua. Domnule Raed Arafat, eu vă propuneam să discutăm puțin despre restricțiile pentru persoanele nevaccinate, având în vedere că nu avem un succes al campaniei de vaccinare. Înțelegem că sunt tot mai multe astfel de discuții în Comitetul Național pentru Situații de Urgență, inclusiv la nivelul guvernului. Voiam să vă întrebăm: de la data de 1 octombrie ne-am putea aștepta la noi restricții pentru persoanele nevaccinate?
Raed Arafat: Nu s-au pus discuţie. Eu, cel puţin în Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, nu am auzit de restricţii suplimentare. Că, în unele zone, e posibil /…/ să fie obligatorie vaccinarea sau testarea la intrare, acest lucru este normal şi există şi acum în hotărârile de guvern, pe anumite scenarii, există acest lucru. Eu nu le văd drept restricţii pentru persoanele /…/, ci le văd ca protecţie pentru restul persoanelor și protecție pentru cei care se află în spațiile respective. Am văzut că sunt decizii luate inclusiv la nivel CEDO, în care deja se clarifică situația și nu se uită la problemă din perspectiva drepturilor omului, ci din perspectiva dreptului general public, a dreptului la sănătate și la faptul că măsurile pentru sănătate publică sunt admisibile. Aici nu e chestiune de a discrimina sau a diferenția, ci de a se asigura că cel care intră sau persoanele care interacționează nu transmit unul celuilalt virusul.
Reporter: Bun. Şi uitându-ne la această decizie a CEDO, despre care vorbeaţi, cât de repede am putea vedea în România faptul că cei nevaccinați nu ar mai putea să mai meargă în weekend în locuri neesențiale, de exemplu la mall.
Raed Arafat: Nu s-a discutat acest lucru, deci nu intru în acest subiect pentru că nu s-a discutat. Noi, v-am zis, la acest moment avem o hotărâre de guvern clară, care zice că rămân aceleași măsuri, pe aceleași incidențe. Nu avem plan, în acest moment, de a introduce măsuri restrictive suplimentare. Dar în măsurile astea există prevederi cu facilități pentru vaccinați, cu obligativitate de testare pentru nevaccinați, de la o anumită incidenţă, pe anumite spații, și există în hotărârile actuale.
Reporter: Şi ultima mea întrebare: nici un acces la teatru, de exemplu, sau în alte spații de divertisment, doar cu certificatul verde sau testat…
Raed Arafat: Deci, încă o dată, depinde de incidență. Trebuie să citiți hotărârea și sunt mai multe detalii – pe incidenţe şi care explică anumite lucruri.
Reporter: Ştiu, dar /…/ scoateţi acele incidenţe, că analizaţi /…/
Raed Arafat: Să scoatem incidenţele, nu. De scos incidențele, la acest moment, nici nu se pune problema. Noi avem o creștere, să venim să scoatem incidențele… România nu a implementat reguli foarte dure și foarte stricte. România a mers pe incidențe. Când a intrat o incidenţă, s-au aplicat anumite reguli și am trecut destul de bine și comparativ cu alte țări. Nu venim acum să stricăm mecanismul prin care am trecut, totuși, destul de controlat prin pandemie și în valurile trecute și să renunțăm la măsurile care ne-au ajutat să rezolvăm problema. Încă, la acest moment, hotărârea de guvern prevede că aceste incidene rămân valabile și se aplică tot ce este corelat cu ele. Mulțumesc.
Reporter: Domnule Arafat, ați vorbit despre pacienți care refuză tratamentul, pleacă de la spital unii dintre ei. La Timișoara a fost un caz cu un bărbat care a plecat, a ieșit din spital pe semnătură și, din păcate, a murit. Sunt cazuri și în alte județe, pentru că asta ne-ați dat de înțeles. Avem și în București, au fost?
Raed Arafat: Din păcate, aceste cazuri apar pe ici, pe acolo, în unitățile de primiri urgență, în diferite locații, da, și apar la oameni … adică sunt oameni care nu cred, deci încă merg după dezinformările care spun că virusul nu există, că vaccinarea este rea, că nu pot să se trateze. Sunt unii care cred că oxigenul le face rău. Deci, toate aceste dezinformări care s-au făcut pe rețelele de socializare sau răspândite de una sau alta din persoanele care au vorbit public, din păcate, încă au impact asupra persoanelor. Mai auzim printre explicațiile la „de ce nu te vaccinezi?”: „Păi vreau să fac copii sănătoşi”. Pentru că unii au rămas cu ideea că vaccinul face ceva la copiii care urmează să se nască, în condițiile în care nu este nici o dovadă, nu este nimic care să probeze acest lucru. Astea sunt doar minciuni și nu există deloc probe științifice, nu e pe baza științifică ce se vorbește acum. De aici spun că va trebui oamenii să se informeze, totuși. Pe lângă aceste informații, să ia și site-urile oficiale să le citească măcar şi să vadă ce informații le dau. Dacă nu au încredere în site-urile din ţară, să intre pe site-urile oficiale din alte țări. Sunt mulți care știu și alte limbi și acum e ușor: iei textul de pe un site oficial și îl traduci și poţi să îl citești. Important este să se informeze corect, să aibă grijă de sănătatea lor, dar și de sănătatea celor care sunt în jurul lor.
Reporter: Sunt din ce în ce mai mulţi, adică aţi sesizat o tendinţă de /…/
Raed Arafat: Nu, nu am informaţie că sunt din ce în ce mai mulți, dar avem astfel de cazuri și pentru asta am ridicat problema, inclusiv a celor care merg simptomatici la locul de muncă, fără să se testeze.
Reporter: Aveți cifre în sensul acesta?
Raed Arafat: Nu, nu, nu. Am doar cazuri care mi s-au raportat așa, punctuale. Mulțumesc.
Reporter: În București s-a raportat vreun caz, un pacient care a refuzat internarea?
Raed Arafat: Cel puțin unul din cazurile despre care s-a zis că persoana a fost la locul de muncă, și a mers vreo patru zile până a apărut la UPU să fie consultat, s-a întâmplat la București, nu are importanță unde asta, dar s-a întâmplat la București.
Reporter: Mulţumesc.
Raed Arafat: Mulţumesc.
Reporter: Dacă îmi permiteţi, până acum nu ar fi trebuit ca toate spitalele să aibă acest plan de revenire?
Raed Arafat: Păi ele aveau planul.
Reporter: Dar?
Raed Arafat: Problema este să revină foarte repede la el. Adică un spital care are planul și care, când s-a demobilizat, știa că el s-ar putea să se întoarcă, să nu facă revenirea în 10 zile, ci să o facă în două, trei zile. Problema detașării personalului e o problemă foarte serioasă pentru că mulți au nevoie să redetașăm personal către ei. De asta v-am zis că am semnat 106 ordine de detașare numai într-o perioadă scurtă, ca să detașăm din nou personal care s-a întors la el acasă, care lucrează în spitalele lor și acum îi redetașăm ca să înceapă să lucreze din nou în spitalele care cresc numărul paturilor.
Reporter: Şi o completare, vă rog. Odată cu aceste redetașări riscăm să ajungem în situația anterioară, aceea în care alte specialități, alte probleme de sănătate au fost lăsate pe plan /…/
Raed Arafat: Tocmai, nu. Deci, se evită închiderea de spitale și se lucrează mai mult pe modelul spitalelor mixte, cum avem, de exemplu, Spitalul Universitar din București, Spitalul „Sfântul Pantelimon” din București, care au secțiuni din spital destinate ATI-ului și bolnavilor COVID și au alte secțiuni care sunt pentru cazurile obișnuite. Asta s-a cerut tuturor spitalelor de urgență, să aloce un număr de paturi care să fie destinate bolnavilor COVID în spitalele respective, comparativ cu altă dată când ziceam că dacă e spitalul non-COVID nu se internează bolnavi cu COVID în el. Acum se internează, dar cu circuite cu tot care normal trebuiau să le facă în perioada asta de liniște pe care am avut-o.
Reporter: Mulţumesc!
Raed Arafat: Mulţumesc!
Reporter: Bună ziua! În legătură cu acest caz al senatoarei Diana Şoșoacă, care a blocat /…/
Raed Arafat: Nu comentez pe doamna Şoșoacă, să știţi.
Reporter: Aţi cerut /…/
Raed Arafat: Dacă aveți orice subiect, dar vă rog să nu mă puneți să comentez de doamna…
Reporter: Nu, dar e o situaţie destul de bizară.
Raed Arafat: Știu, știu și se vor lua măsuri. Autoritățile au fost sesizate. Există posibilitatea să se ia măsuri și vor fi luate măsuri, conform legii. Mai mult decât asta, nu vreau să comentez astfel de comportament.
Reporter: Aveți detalii, ce ar urma să se întâmple?
Raed Arafat: Nu, dar există prevederi legale, când cineva face așa ceva și știu că DSP Iași a făcut o sesizare. De aici, colegii de la Poliție o să facă treaba lor mai departe, cum prevede legea, dar nu stăm să comentăm oameni aici și actele lor. Mulțumesc mult! O zi plăcută!
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube .