Site icon laRomania.ro

Briefing de presă susținut de șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă

Ionel Dancă: Bună dimineața! În ședința de guvern de aseară, 24.09.2020 , au fost adoptate mai multe acte normative .

Primul proiect de ordonanță de urgență aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern vizează modificarea Legii 263/2010 privind sistemul public de pensii. Prin acest proiect de ordonanță de urgență, în termeni populari, persoanele care au vârsta de pensionare și au un stagiu incomplet de cotizare pot cumpăra vechime pentru completarea stagiului de cotizare, fie stagiul minim de cotizare, fie stagiul complet de cotizare, de 35 de ani.

Este un proiect foarte important în domeniul pensiilor, care vine să repare o nedreptate pentru pensionarii care, din diverse motive, au stagiul de cotizare incomplet sau nu pot face dovada stagiului complet de cotizare și prin acest proiect de ordonanță de urgență, inițiat de Ministerul Muncii, de doamna ministru Violeta Alexandru, cu avizele tuturor celorlalte ministere implicate, practic, se repară această inechitate și persoanele îndreptățite la o pensie după îndeplinirea vârstei de pensionare pot să își completeze stagiul de cotizare în limita maximă a șase ani și la nivelul salariului minim brut pe economie.

Practic, o persoană care, în momentul de față, nu are stagiul minim de cotizare de 15 ani, dar are vârsta de pensionare sau lipsesc câțiva ani de contribuții din stagiul complet de cotizare de 35 de ani, după adoptarea acestei ordonanțe de urgență, poate încheia un contract de asigurări sociale pentru plata contribuțiilor pentru perioadele respective. Nivelul contribuțiilor sociale care vor fi plătite va fi la nivelul salariului minim brut pe economie.

Tot în domeniul social, a fost adoptată în prima lectură un proiect de ordonanță de urgență care cuprinde mai multe măsuri în ceea ce privește organizarea noului an universitar și accesul universităților, dar și al studenților aflați în condiții sociale precare pentru achiziția de dispozitive electronice și tablete pentru participarea la cursurile online. Astfel, potrivit acestui proiect de ordonanță de urgență inițiat de Ministerul Fondurilor Europene, după modelul deja aplicat pentru învățământul preuniversitar, unde Guvernul a alocat o sumă de 175 de milioane de euro pentru decontarea achizițiilor pentru cumpărarea de tablete și alte dispozitive electronice în învățământul preuniversitar, acum, se oferă aceeași posibilitate și universităților, instituțiilor de învățământ superior, pentru decontarea cheltuielilor privind achiziția tabletelor pentru studenții care beneficiază de burse sociale și pentru achiziția de dispozitive electronice pentru desfășurarea cursurilor online. Bugetul alocat pentru instituțiile de învățământ superior este de 50 de milioane de euro, la care se adaugă încă 10 milioane de euro pentru achiziția de dezinfectanți și echipamente necesare în acest sens în cadrul instituțiilor de învățământ superior.

În cadrul aceleiași ordonanțe, a fost majorat plafonul pentru decontarea cheltuielilor privind achiziția de echipamente medicale efectuate de spitalele din țară în contextul COVID. În acest sens, bugetul a fost majorat de la 350 de milioane de euro la 1,2 miliarde de euro. Sunt sume din fonduri europene, obținute ca urmare a flexibilizării între programele operaționale din cadrul exercițiului financiar 2014-2020, în mod special din cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare și din facilitatea REACT-EU. Prin această procedură, spitalele județene, spitalele locale care au achiziționat diverse echipamente medicale în contextul COVID trebuie să depună o solicitare de decontare a acestor cheltuieli la Ministerul Fondurilor Europene. Deja s-a întâmplat acest lucru pentru bugetul alocat, de 350 de milioane de euro, însă, ca urmare a numărului mare de solicitări și a sumelor cerute, acest buget a fost majorat de către Guvernul României de la 350 de milioane de euro la 1,2 miliarde euro.

 În cadrul aceleiași ordonanțe de urgență, a fost introdusă o modificare în privința unui alt program derulat de Ministerul Fondurilor Europene pentru categorii sociale vulnerabile. Ne referim la persoanele în vârstă care beneficiază de tichetele pentru masă caldă. În acest caz, programul a fost aprobat pentru persoanele în vârstă de peste 75 de ani care au venituri la nivelul pensiei sociale minime, respectiv 800 de lei, și, prin această modificare adoptată în ședința de guvern de ieri, în prima lectură, pot beneficia de acest program și persoanele în vârstă de peste 75 de ani care au venituri sub nivelul acestei indemnizații sociale minime de 800 de lei. Reamintesc, valoarea tichetului este de 180 de lei pe lună și numărul beneficiarilor acestui program este estimat la aproximativ 300.000 de vârstnici.

Tot în domeniul social, Guvernul a adoptat, în prima lectură, un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea Legii educației naționale, în sensul inaugurării realizării unui program pilot de afterschool pentru categoriile de copii aflate în grupe sociale de risc de părăsire timpurie a școlii. În acest sens, un număr de aproximativ 300.000 de elevi vor beneficia de un tichet educațional de 200 de lei pe lună, în limita unui buget de 30 de  milioane de euro, pentru a participa la programe de școală după școală, programe de after-school, astfel încât să fie încurajată participarea acestor copii la procesul educațional și să fie evitat abandonul școlar din partea unor categorii de  risc social.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Exit mobile version