Bună dimineaţa! Desfăşurăm în această săptămână cea de a doua şedinţă de guvern. Este o şedinţă în care adoptăm două documente foarte importante. Este vorba despre o ordonanță de urgență prin care asigurăm mecanismele de achiziție pentru energie, astfel încât, așa cum ne-am angajat, să asigurăm protejarea populației și a economiei, prin menținerea prețului la energie electrică pentru consumatorii casnici la 0,68 lei pentru cei care consumă până în 100 de kilowați, 0,80 lei pentru cei care consumă între 100 și 255 de kilowați, vom menține prețul de un leu pentru IMM-uri și noutatea care apare, prin introducerea acestui mecanism și, desigur, prin modificările care se vor face în parlament la ordonanța 119, vom asigura un preț pentru marii consumatori de 1,3 lei. De asemenea, consumatorii casnici care consumă peste 255 de kilowați vor beneficia de același preț al energiei, de 1,3 lei, cu specificația că, diferit față de prevederile anterioare, cei care consumă peste 255 de kilowați vor plăti primii 255 de kilowați la valoarea de 0,80 lei. Ca atare, în acest moment, prin această ordonanță, așa cum spuneam, vom asigura cadrul mecanismului de achiziție a energiei pentru a putea încă o dată să ne protejăm populația și să asigurăm competitivitatea produselor românești.
Cea de-a doua ordonanță de urgență este ordonanța care vine și uniformizează, aliniază toate prevederile anterioare legate de asigurarea sporurilor pentru tot sectorul de administrație care lucrează cu fonduri europene.
Nu este vorba despre sporuri în plus, ci despre o uniformizare a acestor prevederi, pentru că trebuie să fim conştienţi că avem 30 de miliarde de euro în PNRR, avem alte aproape 60 de miliarde de euro prin fondurile din cadrul multianual financiar 2014-2020 şi 2021-2027. Pentru PNRR cei care lucrează cu aceste fonduri sunt plătiţi din banii de la bugetul de stat, pentru cei care lucrează cu fondurile de coeziune banii sunt asiguraţi din aceste fonduri europene. Ca atare, pentru a nu mai avea aceste diferenţe de la un minister la altul, am considerat necesar că trebuie să avem această procedură, astfel încât să ne asigurăm că avem capacitatea administrativă să putem să atragem fiecare eurocent. Sunt foarte importante fondurile, astfel încât să ne menţinem în echilibru economia şi să asigurăm tot ceea ce noi ne-am propus prin PNRR, precum şi prin planul de guvernare.
De asemenea, astăzi avem două memorandumuri, care sunt propuse de către Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării. Este vorba despre un memorandum prin care înfiinţăm Comitetul Român pentru Inteligenţa Artificială. Este un domeniu despre care am discutat şi despre care am încercat să facem tot ceea ce ne stă în putinţă să ne aliniem la celelalte state din UE. Avem prin POCIDIF deja 52 de milioane de euro, care au fost asigurate pentru crearea hub-ului pentru inteligenţa artificială. Ca atare, trebuie să facem în aşa fel încât să folosim inteligenţa cercetătorilor noştri şi a celor care sunt preocupaţi şi îşi desfăşoară activitatea în domeniul cercetării şi inovării atât în ţară, cât şi peste hotare, să poată să se angreneze în acest hub la nivel naţional și să poată să se integreze în ceea ce s-a reușit a se crea la nivelul Uniunii Europene. Printr-un alt memorandum, creăm posibilitatea înființării Oficiului de Știință și Tehnologie pe teritoriul SUA. Este clar că nu țintim altceva decât constituirea unui nucleu de inovare care să poată să funcționeze pe teritoriul Statelor Unite, în Silicon Valley. Sigur, nu este vorba doar de coordonarea și cooperarea cu Statele Unite, cu acest hub al inovării din Silicon Valley, ci este vorba și de cooperarea cu celelalte structuri similare din întreaga lume. Ca atare, în interiorul parteneriatului strategic cu SUA, venim cu o nouă componentă, pentru că deja avem o serie întreagă de legături, doar că ele nu au fost formalizate și nu au fost până în momentul de față coordonate și gestionate așa cum se cuvine de la nivelul unei instituții guvernamentale. Vă mulțumesc și vă doresc o zi bună!
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok , Twitter .