Ministrul de Externe, Ramona Mănescu, a declarat joi că aderarea României la spaţiul Schengen rămâne o prioritate a diplomaţiei româneşti.
„Evocând perioada în care am fost europarlamentar, vă pot spune cu certitudine că (…) în fiecare moment şi Parlamentul şi Comisia au spus că România este pregătită să intre în Schengen, din punct de vedere tehnic şi logistic. (…) Practic, noi funcţionăm de facto ca un stat membru Schengen, dar de jure nu suntem consideraţi ca atare. România nu cere nimic altceva decât să fie respectat Tratatul, noi suntem membri cu drepturi depline, ne-am îndeplinit angajamentele şi continuăm cu seriozitate să le îndeplinim, nu poate nimeni să conteste contribuţia României la spaţiul de securitate, pentru că nu vorbim doar de Flancul estic al NATO, vorbim şi de Flancul estic al UE”, a afirmat Ramona Mănescu, joi, la Antena 3.
Ea a susţinut că cetăţenii români „au tot dreptul să îşi primească această binemeritată poziţie de stat membru Schengen”.
„Nu e un lucru de care trebuie să ne rugăm de cineva şi nu trebuie să primim favoruri. Este prevăzut în Tratat şi trebuie respectat. (…) Vă asigur că păstrăm pe agendă ca temă prioritară şi toate discuţiile bilaterale şi în format extins vor conţine componenta de aderare la Schengen, nu ne vom opri să le spunem colegilor din UE că cetăţenii români au aceleaşi drepturi”, a subliniat Mănescu, menţionând că, în prezent, în Consiliu o jumătate din state susţin aderarea României la spaţiul de liberă circulaţie, iar celelalte sunt împotrivă.
Ministrul de Externe a mai precizat că Parteneriatul Strategic cu SUA trebuie să rămână axa centrală a diplomaţiei româneşti.
Ea a mai arătat că România are aceeaşi poziţie faţă de Rusia ca NATO şi UE.
„Poziţia României faţă de Rusia porneşte în primul rând de la vecinătatea în care ne aflăm, dar se înscrie şi în poziţia UE faţă de Rusia, pentru că noi, fiind parte a UE, trebuie să ne aliniem poziţiei UE. (…) Mă refer la sancţiuni, la anumite limitări pe care le avem în dialogul şi cooperarea cu Rusia şi mă refer, în special, la poziţia fermă pe care o avem şi ca membru UE, dar pe care am avut-o întotdeauna, de respectare a cadrului legislativ internaţional. Nu cerem prea mult de la Rusia ca actor pe scena geopolitică dacă cerem să respecte cadrul legislativ internaţional. (…) Este principiul de la care pornim şi de la care nu putem face rabat nici măcar pentru Rusia, care ne este aici, aproape. Nu avem de ce să facem rabat, pentru că nu este nimic negociabil nici în această poveste”, a declarat Ramona Mănescu.
Potrivit ministrului, relaţia cu Rusia reprezintă „un punct cheie în stabilitatea din zonă, în securizarea Flancului estic NATO, în modul în care putem să gestionăm pe mai departe discuţiile în Marea Neagră. „Ameninţările şi gesturile pe care în mod repetat Rusia le-a făcut în spaţiul Mării Negre, din punct de vedere militar, au fost tot timpul sancţionate. (…) Şi NATO şi UE au acelaşi discurs. România nu poate avea alt discurs, pentru că este parte şi a UE şi a NATO şi suntem la Marea Neagră”, a adăugat ea.
Mănescu a mai afirmat că aşteaptă ca „diplomaţia energetică să-şi spună cuvântul” în ceea ce priveşte resursele din Marea Neagră.
„Dorinţa noastră este ca un partener aşa cum este Exxon să rămână aici şi să continuăm să lucrăm cât mai mult şi cât mai bine împreună. Asta presupune ca şi noi să facem nişte paşi într-o direcţie aşteptată. Cred că până la urmă lucrurile se vor aşeza, vor intra pe un făgaş normal şi chiar îmi doresc ca în foarte scurt timp să clarificăm şi această poziţie şi partenerii americani trebuie să fie convinşi că noi vom menţine aceeaşi linie. (…) Şi doamna premier îşi doreşte acest lucru”, a spus Mănescu.
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.