Piata de capital din Romania isi condolideaza avansul in primele 10 luni. Cresteri pe linie pentru toti indicii cuprinse intre 22 si 40 de procente

Economic
  • Toti indicii Bursei de Valori Bucuresti au inregistrat cresteri de doua cifre dupa primele 10 luni. Indicele BET-TR, care include si dividendele, a avansat cu 40%, iar indicele BET-FI a crescut cu 22% de la inceputul anului.
  • Adrian Tanase, CEO BVB: Oricat de atractive ar fi evolutiile pietei, investitorii au nevoie de tot mai multe exemple de companii locale care sa arate ca pot trece testul pietei. La nivel de trend, observam ca din ce in ce mai multe companii acceseaza bursa pentru dezvoltarea afacerilor prin emiterea de obligatiuni, o alternativa la finantarea bancara menita sa ofere, pe langa acces la capital, un plus semnificativ de vizibilitate si conditii mai bune pentru finantari ulterioare. Emisiunile de obligatiuni pot fi considerate anticamera viitoarelor IPO-uri – evident, in masura in care o astfel de operatiune face parte din viziunea actionarilor – pentru ca le permit companiilor sa aiba un contact direct si relevant cu investitorii si cu entitatile reprezentative ale pietei de capital.  

Piata de capital din Romania si-a consolidat ritmul de crestere la finalul primelor zece luni din acest an, dupa ce toti indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) si-au pastrat evolutiile puternic pozitive. Indicii care au inclus si dividendele au avut, de departe, cel mai important avans. BET – Total Return (BET-TR), care include si dividendele oferite de companiile din BET, a crescut cu 40%, iar BET-XT-TR, care include cele mai tranzactionate 25 de companii, dar si dividendele acordate de acestea, a inregistrat o crestere de 37%. La finalul primelor zece luni, BET-FI, indicele care include cele cinci societati de investitii financiare si Fondul Proprietatea, a crescut cu 22%.

„Oricat de atractive ar fi evolutiile pietei, investitorii au nevoie de tot mai multe exemple de companii locale care sa arate ca pot trece testul pietei. La nivel de trend, observam ca din ce in ce mai multe companii acceseaza bursa pentru dezvoltarea afacerilor prin emiterea de obligatiuni, o alternativa la finantarea bancara menita sa ofere, pe langa acces la capital, un plus semnificativ de vizibilitate si conditii mai bune pentru finantari ulterioare. Emisiunile de obligatiuni pot fi considerate anticamera viitoarelor IPO-uri – evident, in masura in care o astfel de operatiune face parte din viziunea actionarilor – pentru ca le permit companiilor sa aiba un contact direct si relevant cu investitorii si cu entitatile reprezentative ale pietei de capital,” a declarat Adrian Tanase, director general al Bursei de Valori Bucuresti.

Valoarea totala de tranzactionare pe segmentul de actiuni a fost de 1,77 miliarde euro de la inceputul anului si pana la finalul lunii octombrie. La finalul primelor zece luni din acest an, valoarea de piata a companiilor romanesti listate la BVB era de 106,3 miliarde lei, echivalentul a 22,3 miliarde euro.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.