Creşterea salariului minim, decisă marţi, după discuția cu patronatele și sindicatele. Premierul propune o majorare netă de 83 de lei, sindicatele vor 200 de lei

Economic

Prețuri mai mari și servicii mai scumpe! Patronii avertizează că acestea sunt doar două dintre consecințele majorării salariului minim de la 1 ianuarie. Unele companii au pregătit deja scumpiri pentru decembrie, ca să fie sigure că nu ies în pierdere. În timp ce guvernul ia în calcul o majorare netă de 83 de lei, sindicatele ar vrea 200 de lei în plus.

Cătălin Scarlat este proprietarul a șase magazine alimentare din București. Are peste 50 de angajați, majoritatea plătiți cu salariul minim. Spune că o cheltuiala în plus cu angajații, de la 1 ianuarie, îl va obligă să crească prețurile. Deja a primit notificări de la unii furnizori că scumpesc marfa încă din decembrie.

Premierul Ludovic Orban a anunțat că salariul minim pe economie ar urma să crească cu 7.2%, la începutul anului viitor. Astfel, venitul minim net, pentru angajații fără studii superioare, va crește cu 83 de lei și va ajunge la 1.346 de lei.

Decizia va fi luată marți, după o discuție cu patronatele și sindicatele.

Sindicaliștii propun însă ca salariul minim să crească și mai mult.

„Eu aș solicita 50% din salariul mediu pe economie”, spune Ion Popescu, preşedintele Confederaţiei Sindicale Meridian.

Economiștii avertizează însă că o creștere prea mare a veniturilor poate bulversa economia.

Aproape o treime dintre angajații români sunt plătiți cu salariul minim pe economie.

Venitul minim din România este cel mai mic din Europa, cu excepția Letoniei și a Bulgariei, potrivit Eurostat.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.