Președintele Klaus Iohannis participă la Consiliul European. Atmosferă de incertitudine la Bruxelles. Mărul discordiei: proiectul de cadru financiar multianual

Politic

La Bruxelles se desfășoară ultimul Consiliu European al anului, într-o atmosferă de incertitudine și de tensiune. Principalele teme de discuție ale șefilor de state și de guverne sunt agenda de mediu și bugetul multianual. Este de așteptat ca și alte teme să prelungească întâlnirea liderilor europeni până târziu în noapte .

ACTUALIZARE Principalul măr al discordiei este proiectul de cadru financiar multianual, bugetul după care va funcționa UE în următorii 7 ani, începând din 2021, a precizat Lucian Pîrvoiu pentru Telejurnal 19.00.

Acesta ar fi trebuit adoptat până la această dată, însă din cauza perioadei electorale, termenul a fost amânat. S-a ajuns în acest punct, în care avem două proiecte – unul lăsat de fosta Comisie Europeană, Comisia Juncker, și unul lăsat de președinția finlandeză a Consiliului Uniunii Europene.

Niciunul din proiecte nu satisface țările din estul Europei, pentru că sunt prevăzute tăieri bugetare la capitolul politică agricolă comună și la politica de coeziune, practic motoarele dezvoltării țărilor din Europa de Est.

Când a venit la Consiliul de iarnă, președintele Klaus Iohannis s-a declarat total nemulțumit de acest proiect propus de președinția finlandeză și a anunțat că împreună cu celelalte țări nemulțumite vor cere Consiliului, mai precis viitoarei președinții, care va fi cea a Croației, să vină cu un nou plan, care urmează probabil să fie adoptat undeva la jumătatea anului viitor, cel puțin așa ar fi de dorit, a precizat corespondentul TVR la Bruxelles, Lucian Pîrvoiu.

Un alt măr al discordiei este pactul pentru ecologie, așa-numitul „Green Deal”.

Foarte multe state, printre care și România, își bazează în continuare economiile și dezvoltarea pe energia fosilă.

ACTUALIZARE Consiliul European de iarnă se desfășoară în acelați timp cu alegerile generale din Marea Britanie. Este de așteptat ca șefii de state să vorbească și despre rezultatele acestora și despre un Brexit care pare tot mai incert.

Una dintre principalele teme este cadrul financiar multianual, bugetul UE pentru 7 ani, care trebuia să fie adoptat până la această oră, din cauza perioadei electorale. Planul de buget lăsat de fosta comisie și de actuala conducere finlandeză a consiliului privește niște reduceri substanțiale la politica de coeziune și cea agricolă cu care țările din Est nu pot fi de acord, așa că discuțiile se anunță tensionate, mai cu seamă că Ungaria este în vizorul Comisiei Europene pentru activarea Articolului 7, după ce Guvernul Victor Orban a anunțat că dorește să pună control pe teatrele din Ungaria.

Planul mamut al comisiei de reducere a emisiilor de carbon la zero până în 2050 va suscita și el nemulțumiri, pentru că, în continuare, sunt țări în Uniunea Europeană, cum ar fi Polonia sau Olanda, care își bazează în mare parte economiile pe energia fosilă.

Preşedintele Klaus Iohannis participă joi şi vineri la reuniune.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului va participa şi la Summitul Euro în format extins, precum şi la reuniunea Consiliului European – articolul 50, care va avea loc în contextul rezultatelor alegerilor anticipate din Marea Britanie.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.