Cabinetul Orban și-a angajat răspunderea pentru trei proiecte de lege în fața Parlamentului. PSD ar putea sesiza CCR pe asumarea răspunderii Guvernului

Politic

Guvernul și-a angajat răspunderea pentru a amâna majorarea vechimii la intrarea în magistratură, dar și pe o reglementare care ar putea facilita decontarea navetei elevilor. PSD nu are de gând să depună vreo moțiune, dar a sesizat Curtea Constituțională. Aşa că, doar de aici ar putea apărea singura piedică în adoptarea acestor legi.

Într-o ședință scurtă de guvern, majoritatea amendamentelor depuse de partide au fost respinse.

Ludovic Orban și-a angajat răspunderea pe 3 legi: amânarea majorării vechimii la intrarea în magistratură, reglementarea transportului intra-județean și legea plafoanelor.

Cum PSD nu va depune moțiune de cenzură, luni, legile ar putea fi trimise la promulgare. Social-democrații vor să conteste două dintre ele.

Potrivit procedurii, angajarea răspunderii nu presupune dezbatere parlamentară, așa că ședința camerelor reunite s-a încheiat în mai puțin de o oră.

După ce s-a întreținut cu parlamentarii USR nemulțumiți că nu le-au fost preluate amendamentele, premierul Orban a anunțat că, cel mai probabil, vor urma și alte asumări, pe alte legi.

ACTUALIZARE Guvernul și-a asumat răspunderea. PSD a anunțat prin vocea președintelui interimar, Marcel Ciolacu că nu vor depune moțiune de cenzură, însă se vor adresa CCR pentru că vor face o sesizare pentru două proiecte asumate astăzi de Guvernul Orban. Marcel Ciolacu spunea că nu există nicio urgență, în plus există proiecte în procedura parlamentară pe aceste proiecte pe care Guvernul Orban și-a asumat răspunderea.

Proiectul pe Justiție și ordonanța pe Transporturi rămân în vigoare exact așa cum sunt în acest moment. Guvernul nu trebuie să stea liniștit în perioada următoare.

Vineri, va intra într-o primă lectură pe masa Guvernului proiectul de buget, apoi vor stabili concret dacă își vor asuma răspunderea și pe acest proiect sau îl vor trimite la parlament pentru a intra în procedură parlamentară. În acest weekend vor stabili acest lucru.

Marcel Ciolacu a anunțat că social democrații vor să depună un amendament prin care să dubleze alocațiile pentru copii fix la fel cum a făcut și PNL, anul trecut când a fost votat proiectul de buget.

ACTUALIZARE Ludovic Orban a declarat că nu îi este teamă de o moțiune de cenzură. Premierul a precizat că dacă ar fi în locul PSD nu ar vorbi cel puțin cinci ani pe orice temă care are legătură cu justiția, în contextul în care social-democrații au modificat legile justiției.

„Nu mă tem de nicio moțiune de cenzură”, a afirmat Ludovic Orban, întrebat despre subiect și în contextul în care UDMR a anunțat că ar susține demersul.

Șeful Executivului a adăugat că Guvernul a renunțat la asumarea răspunderii pe prevederilor privind prorogarea termenului pensionării anticipate a magistraților și cel legat de intrarea în vigoare privind completele, deoarece Parlamentul a reglementat deja aceste aspecte.

Premierul a acuzat că PSD a reglementat defectuos în sensul pensionării anticipate a magistraților, care ar scoate din sistem peste 2.000 de persoane, lucru care ar „arunca în aer” justiția.

Guvernul Orban și-a asumat răspunderea pe proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor indicatorilor specificați în cadrul fiscal-bugetar 2020

ACTUALIZARE Guvernul Orban şi-a asumat răspunderea, joi, în plenul reunit al Parlamentului, pe proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2020.

Guvernul a luat decizia de a-şi angaja răspunderea pe proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2020 dintr-un motiv pe care vreau să-l mai repet. (…) Obiectivul nostru este ca proiectul de lege al bugetului de stat şi proiectul de lege al bugetului asigurărilor de stat să fie adoptate până în data de 31 decembrie. Trebuie să curmăm această practică în care sunt încălcate legi – legea finanţelor publice, conform căreia Guvernul are obligaţia de a înainta proiectul bugetului de stat şi proiectul privind bugetul asigurărilor sociale de stat Parlamentului până în data de 15 noiembrie. Este vital pentru buna funcţionare a economiei româneşti, a instituţiilor publice, a autorităţilor locale, şi pentru fiecare cetăţean român să cunoască foarte clar ce se va întâmpla pe anul viitor, firmele să-şi facă un plan de afaceri, autorităţile locale să poată să-şi adopte bugetele, de asemenea instituţiile publice să ştie foarte bine cum să-şi planifice toate activităţile, cheltuielile publice, iar proiectele de investiţii noi să nu fie blocate pentru că se ştie foarte clar că până la adoptarea legii bugetului de stat şi până la adoptarea bugetelor locale nu se poate demara niciun obiectiv nou de investiţii şi nu se pot decât continua investiţiile începute în anul sau în anii anteriori„, a spus Orban, în plenul reunit al Parlamentului.

El a menţionat că în 2019 deficitul bugetar va depăşi 4% din PIB, susţinând că în acest context trebuie făcuţi paşi pentru readucerea deficitului bugetar sub 3%. „Acest obiectiv nu poate fi atins în cursul anului 2020”, a spus premierul.

Guvernul Orban și-a asumat răspunderea pe proiectul de lege privind reglementarea unor măsuri în domeniul transportului de persoane.

ACTUALIZARE Guvernul Orban şi-a asumat răspunderea, joi, în plenul reunit al Parlamentului, asupra proiectului de lege privind reglementarea unor măsuri în domeniul transportului de persoane.

Motivul pentru care am decis să ne angajăm răspunderea pe acest proiect de lege este acela că Ordonanţa Guvernului numărul 51, care teoretic a fost adoptată pentru a asigura punerea în practică a Regulamentului 1370, de fapt, a creat situaţii negative în domeniul transportului intrajudeţean, transformând din serviciu public de transport în serviciu comercial şi prelungind valabilitatea licenţelor şi implicit obligaţia de organizare a procedurilor competitive pentru acordarea licenţelor pe traseele din cadrul transportului intrajudeţean până în 2023. (…) La ora actuală, să ştiţi că există copii care nu se duc la şcoală din cauza faptului că nu li se mai decontează naveta şcolară. De asemenea, sunt afectate şi alte categorii vulnerabile de populaţie datorită aplicării Ordonanţei de Urgenţă 51″, a explicat premierul Ludovic Orban, în plenul Parlamentului.

Executivul și-a asumat răspunderea privind amânarea termenului pentru creșterea vechimii în vederea accederii la INM

ACTUALIZARE Guvernul Orban şi-a asumat răspunderea, joi, în plenul reunit al Parlamentului, în ceea ce priveşte amânarea termenului pentru creşterea vechimii în vederea accederii magistraţilor la Institutul Naţional al Magistraturii (INM).

„Primul proiect de lege pe care Guvernul îşi angajează răspunderea este legea privind unele măsuri aplicabile în anul 2020 referitoare la concursul de admitere la INM. A trebuit să modificăm proiectul ca urmare a unor amendamente admise. (…) Dacă nu am fi luat această iniţiativă, cu siguranţă sistemul de justiţie ar fi fost grav afectat, accesul cetăţenilor la actul de justiţie ar fi fost restrâns dramatic, iar disfuncţionalităţile provocate în sistemul de justiţie ar fi afectat grav sistemul de justiţie”, a spus premierul Ludovic Orban în plenul Parlamentului.

El a arătat că Guvernul a luat act de faptul că Parlamentul a adoptat prorogarea termenelor pentru pensionarea anticipată a magistraţilor şi pentru trecerea de la completele de doi judecători la cele de trei.

„Ca urmare a adoptării de către Parlamentul României a acestor modificări, au fost formulate amendamente din partea domnului deputat Ioan Cupşa şi a domnului senator Robert Cazanciuc. Am acceptat amendamentul înaintat de domnul deputat Ioan Cupşa şi partea de amendament formulată de domnul Cazanciuc prin care am scos din corpul legii cele două articole care se referă la prorogarea termenului de intrare în vigoare pentru pensionarea anticipată a magistraţilor şi pentru trecerea de la completurile de doi la completurile de trei. Am păstrat în corpul legii articolul care se referă la vechimea necesară pentru concursul de admitere la INM şi am respins amendamentul domnului senator Robert Cazanciuc”, a explicat Orban.

El a arătat că articolul unic al legii are următorul cuprins: „Admiterea la INM în 2020, precum şi formarea profesională iniţială, examenul de absolvire a INM, stagiul şi examenul de capacitate al auditorilor de justiţie admişi la INM în anul 2020 se organizează şi se desfăşoară potrivit prevederilor articolelor 1-12 şi 16 din OUG 7/2019 privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la INM, formarea profesională iniţiată a judecătorilor şi procurorilor, examenul de absolvire a INM, stagiul şi examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor stagiari, precum şi pentru modificarea şi completarea legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, legii 304/2004 privind organizarea judiciară şi legii 317/2004 privind CSM, cu modificările ulterioare”.

ACTUALIZARE Ședința Parlamentului în care Guvernul își angajează răspunderea pentru proiectele de lege a început joi.

Şedința este condusă președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, care a anunțat că sunt prezenți 172 de parlamentari.

Guvernul iși asumă pentru anul viitor un deficit de 3, 6 la sută din PIB. O cifră cu care nu sunt de acord cei de la USR și cei de la ALDE. USR vrea să fie respectat Tratatul de la Mastricht și să avem un deficit bugetar de maximum 3%, iar cei de la ALDE își doresc un deficit mai mare de 3, 95 % iar banii să meargă la investiții. Așadar o primă divergență între partidele care susțin Guvernul Orban.

După ședința de astăzi, PSD are la dispoziție trei zile să depună o moțiune de cenzură în cazul in care nu sunt de acord cu toate punctele cu care guvernul Orban a venit in Parlament. Vor putea depune moțiune de cenzură care va fi dezbătută în Parlament.

Conform programului, vor fi trei şedinţe succesive.

În prima şedinţă comună, Guvernul îşi asumă răspunderea asupra proiectului de lege privind unele măsuri pentru asigurarea bunei funcţionări a instanţelor judecătoreşti şi a Parchetelor de pe lângă acestea în anul 2020, cea de a doua şedinţă comună vizează angajarea răspunderii Guvernului asupra proiectului de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane, iar în cea de a treia şedinţă comună Guvernul îşi va asuma răspunderea pe proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2020.

Constituţia prevede, la articolul 114, că Executivul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată. Dacă Guvernul nu a fost demis sau nu se depune o moţiune de cenzură, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.