Ministrul de Interne: Voi propune premierului schimbarea unor șefi ai Jandarmeriei. Despre intervenția din 10 august 2018: A fost o pregătire minuțioasă, astfel încât să se creeze o stare de conflict

Politic

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat joi seara că va propune premierului schimbarea anumitor șefi din Jandarmerie, după ce a citit raportul desecretizat al protestului diasporei, din 10 august 2018.

„A fost o pregătire minuțioasa a intervenției, astfel încât să se creeze o stare de conflict. Democrația a avut de suferit în România. După o asemenea intervenție, se pune problema dacă oamenii pot fi liberi să își exprime părerile fără să fie gazați, bătuți”, a declarat ministrul Afacerilor Interne la Digi 24, citat de Mediafax.

„Jandarmii care au aruncat gaze lacrimogene nu aveau măști la ei, situația fiind și pentru ei neplăcută, disperată. Când ești într-o situație de adrenalină maximă, gândești emoțional. (…) Părerea mea este că în ziua de 10 și 11 august anumiți conducători din Jandarmerie au fost în legătură cu politicieni, astfel încât și Jandarmeria și protestatarii au fost tabloul complet pe care îl avem în față, și eu, ca și ministru al Afacerilor Interne, am avut ca prioritate desecretizarea Raportului din 10 și 11 august”, a adăugat Vela.

Drept urmare, ministrul de Interne va cere premierului României să schimbe anumiți șefi din Jandarmerie.

„Au tras de timp până în ultima secundă a meciului. Dacă ar fi desecretizat imediat poate aș fi crezut că nu au nimic de ascuns. Ușurarea mea e că oamenii au ceva pe suflet și măsurile vor fi pe dimensiunea faptelor lor. Este evident ca nu mai am încredere (în anumiți șefi ai Jandarmeriei – n.red.). Voi propune premierului schimbarea unor șefi ai Jandarmeriei”, a subliniat ministrul.

Marcel Vela a cerut în urmă cu câteva săptămâni conducerii Jandarmeriei Române ca unităţile care au clasificat convorbirile prin sistemul radio de la protestul 10 august 2018 să le declasifice. Volumul de comunicaţii din acea noapte a fost transmis procurorilor.

Raportul 10 august al MAI este deja desecretizat și se află la dosarul de la DIICOT.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.