2020 este un an important pentru înzestrarea Armatei Române

Social

România va primi primul sistem de rachete Patriot, iar Forțele Aeriene vor avea încă patru aparate F16. Bugetul de 2% din PIB, lucru pentru care președintele american laudă constant Bucureștiul, nu asigură şi succesul programelor mari de înzestrare. Cea mai bună dovadă este licitația pentru corvete, în continuare blocată în instanță.

Anul acesta, în primăvară, militarii români vor primi un sistem de rachete Patriot. Este prima livrare din cel mai scump angajament de înzestrare al Armatei.

MApN a semnat cu compania Raytheon un contract de aproape 4 miliarde de dolari pentru 7 sisteme Patriot.

În 2020 și Forțele Aeriene vor mai primi încă 4 aparate F-16, din cele 5 care vor completa, în sfârșit, prima escadrilă Warhawks.

Anul trecut, piloții de la Fetești au început și ei să participe la misiuni de poliție aeriană.

Anul acesta, Armata speră să fie deblocat şi cel mai scump program al Forțelor Navale: contractul de 1,6 miliarde de euro pentru 4 corvete și pentru modernizarea fregatelor. A fost câștigat anul trecut de Naval Group, dar Damen, un alt competitor, a atacat în instanță rezultatul licitației și procedura este blocată.

În ciuda banilor alocați în ultimii ani, dotarea Armatei Române este încă departe de ceea ce ar trebui să fie.

De exemplu, aviația are doar o parte din prima escadrilă F-16 din cele 3 necesare. Din această cauză, NATO trimite constant la Constanța piloți și avioane de vânătoare din Canada, Italia sau Marea Britanie care să sprijine MiG-urile și F-urile 16 românești în misiunile de poliție aeriană.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.