Premierul Nicolae Ciucă a fost ales, duminică, preşedinte al PNL în cadrul Congresului extraordinar al partidului, care s-a desfăşurat la Palatul Parlamentului

Politic

Discursul președintelui Partidului Național Liberal, Nicolae Ciuca, în cadrul Congresului Extraordinar al PNL – 10.04.2022

Vă rog ca înainte de a începe să vă vorbesc, să păstrăm împreună un moment de reculegere pentru victimele războiului din Ucraina, ca urmare a invaziei ilegale a forțelor armate ruse în țara vecină.

Vă mulțumesc!

Doamnelor și domnilor, dragi liberali, dați-mi voie să încep prin a le mulțumi antevorbitorilor mei, domnilor Flutur, Lucian Bode, Iulian Dumitrescu, Rareș Bogdan, Dan Motreanu, pentru că au susţinut această moţiune şi, de asemenea, dați-mi voie să îl salut pe îl salut pe preşedintele Senatului, Florin Cîţu, şi să îi mulţumesc pentru tot ce a făcut bine pentru PNL.

Sunt în faţa dumneavoastră pentru a vă convinge că moţiunea  – “ Uniți pentru o Românie stabilă și puternică” , merită să fie votată.

Valorile în care credem noi, toți membrii PNL,  sunt cele care ne motivează, ne unesc, ne dau rezistenţă, ne dau capacitatea de a lupta până la capăt pentru o cauză, ne dau capacitatea de a stabili şi îndeplini obiective politice, ne ajută să ne ridicăm atunci când suntem căzuţi și când credem că nu mai putem, ne dau energia să o luăm de la capăt. Valorile PNL sunt valorile politicii de dreapta care a modernizat România în trecut, o face acum și o va face şi în viitor.

Acestea sunt: libertatea individuală, garantarea proprietății private, solidaritatea socială și grija față de semeni, antreprenoriatul care produce bunăstare dar mai ales valorile noastre tradiționale, Familia, Școala, Biserica, Armata țării, care ne dau identitatea națională și respectul față de tradiții și înaintași. Am văzut cât de importante sunt în momentele de cumpănă. Valorile ne dau integritate, stabilitate și respect. Acestea sunt valorile care vor moderniza și vor dezvolta România.

PNL, aşa cum a fost de la sfârşitul secolului XIX şi până în prezent, partidul modernizării şi al dezvoltării autentice, care sincronizează România cu valorile europene şi euro-atlantice. Trebuie să ne consolidăm în cadrul Uniunii Europene și în cadrul NATO. Avem un rost şi o direcţie. Aşa am înţeles eu de la PNL şi cel mai important, am înţeles, cel mai important, că toate acestea nu se fac de dragul de a face politică, ci pentru România şi bunăstarea cetăţenilor ei.

Dragi liberali, am scris pe prima pagină a moţiunii că am făcut acest demers conştient că forţa unui partid, așa cum spunea și Dan, mai devreme,  nu stă într-un om. Forţa partidului este dată de primari, de consilieri, forța partidului este dată de preşedinţii consiliilor judeţene, este dată de senatori și deputaţi, dar mai ales, este dată de toți membrii PNL şi de votanţii noştri. Este adevărat, nu sunt un membru cu vechime în partid. Nu am experienţă politică. Şi nici nu vreau să par ceea ce nu sunt. Dar cu siguranţă, Dane, niciodată nu mă voi lăsa prizonier.

Sunt pregătit să îmi asum această funcţie, tocmai pentru că am încredere în experienţa dvs şi în voinţa de a merge mai departe, și nu oricum ci asumându-ne să trecem ţara prin criză, Să luăm măsurile potrivite pentru protejarea românilor, a economiei și a locurilor de muncă, pentru a aduce, așa cum au spus cei cinci antevorbitori,  investiţii noi şi pentru a diminua impactul şi efectul creşterii preţurilor asupra vieţii cetăţenilor. Sunt convins că nu va fi uşor. Dar uniţi de un crez comun, cu eficienţă şi competenţă, putem crea stabilitate şi putem dezvolta o Românie puternică. Ţara este condusă de un preşedinte care provine din Partidul Național Liberal, domnul Klaus Iohannis, care este alături de noi. Şi noi trebuie să fim alături de domnia sa. Avem parlamentari şi miniştri liberali. Avem o coaliţie stabilă împreună

cu partenerii noştri, PSD şi UDMR, care susţin proiecte majore şi impreună cu care ne-am asumat implementarea reformelor și modernizarea statului spre binele cetățeanului, nu pentru mize mici şi certuri sterile. Românii aşteaptă de la noi  rezultate şi eficienţă, nu populism şi gâlceavă permanentă.

Traversăm o situație de criză continuă, doi ani de pandemie, creşterea preţurilor la energie, la carburanți, creșterea prețurilor la bunurile de consum, creșterea inflației și, ca și când nu ar fi fost de ajuns,  și criza de securitate generată de invazia ilegală și neprovocată a  forțelor armate ruse în Ucraina.

Războiul a generat o criză umanitară pe care o gestionăm cum se cuvine. Sprijinim cetăţenii ucraineni care au intrat şi continuă să intre în ţara noastră, pentru ca aceștia să beneficieze de solidaritatea și ospitalitatea românilor. Nu ne-am mai confruntat cu o astfel de provocare, dar despre generozitatea și empatia cetățenilor români s-a aflat peste tot în lume. Dragi români, vă mulţumesc încă o dată!

Am menţionat detaliile acestei crize pentru că avem responsabilitatea de a mobiliza toate resursele noastre pentru a apăra principiile fundamentale ale civilizației occidentale din care facem parte. Dreptul la viață, respectul demnității umane, libertatea. Trebuie să asigurăm stabilitatea economico-socială respectând valorile democratice, trebuie să asigurăm stabilitatea macroeconomică investind în economie şi nu în ultimul rând, trebuie să întărim securitatea naţională consolidând instituțiile statului.  

Fac un apel către toate partidele democratice: să nu tolerăm în niciun fel deteriorarea,  degradarea democraţiei în România, să nu tolerăm atacurile la adresa valorilor care au stat la baza succesului aderării noastre la NATO şi integrării în UE. Să respingem incitarea la ură şi violenţă. Vreau să le spun românilor, cu toată responsabilitatea,  că astăzi, România are cele mai solide garanţii de securitate pentru că suntem membrii ai celei mai puternice alianţe, politico-militare, NATO, şi suntem şi vom rămâne membri ai celei mai mari familii, UE.

Pentru noi, liberalii, parteneriatele strategice, în special cel cu Statele Unite ale Americii, reprezintă, alături de apartenența noastră la NATO și la Uniunea Europeană, coloana vertebrală a securității României.  Toate acestea, nu sunt negociabile, pentru noi, liberalii. La fel cum nenegociabilă este garanția noastră pentru statul de drept, pentru o justiție independentă, pentru respectarea și apărarea drepturilor și libertăților civile.

Avem nevoie să accelerăm reformele, să reușim să închidem MCV, care nu se mai justifică. De asemenea, aşteptăm cât mai repede o decizie pozitivă pentru aderarea la spațiul Schengen iar pentru asta,  ne bazăm pe sprijinul colegilor noștri din PPE Facem parte din marea familie a popularilor europeni, din care fac parte şi preşedintele Comisiei Europene şi preşedintele Parlamentului European iar Guvernul României, condus de liberali, ne plasează în rândul celor mai bine reprezentate țări, în PPE.

Dragi liberali, aș vrea să revin, pe scurt, la câteva aspecte deosebit de importante. Suntem aici pentru că trebuie să mergem înainte, dar nu oricum, ci mai uniți, mai competenți și mai eficienți.

Cum facem asta? Prin noi înșine!

Ne recăpătăm încrederea în forțele proprii și a românilor în noi. Împreună trebuie să stabilizăm situația și să dezvoltăm România. Trebuie să continuăm să modernizăm țara și să asigurăm copiilor noștri un viitor stabil, cu educație performantă, cu servicii medicale moderne, cu servicii publice de calitate, cu un mediu de afaceri care să poată oferi locuri de muncă, la fel de bine plătite și condiții de viață ca în țările din Vest.

Am vorbit despre criză dar avem și oportunități, și nu ne va ierta nimeni dacă le ratăm. Practic, același lucru l-au spus și colegii mei, mai devreme. Oglinda partidului nostru este guvernarea. În acest context, investiţiile sunt cel mai puternic medicament pentru o economie în situaţie de criză. De aceea, după mulţi ani, am reuşit ca, la mai puţin de o lună de la preluarea guvernării, până să înceapă anul 2022, să avem bugetul aprobat în Parlament. Prin acest buget am alocat cea mai mare sumă pentru investiţii din ultimii 30 de ani – 88 de miliarde de lei. Avem, de asemenea, la dispoziție, 80 de miliarde de euro, din fondurile europene, fie că vorbim de PNRR sau de cadrul financiar multianual.

Cum spuneam, nu vom mai avea nicio scuză dacă nu vom folosi eficient aceste fonduri pentru a duce la capăt marile proiecte din sistemul de învăţământ şi din sistemul medical, marile proiecte de investiţii în infrastructură, energie şi digitalizare. Nu am să repet Agricultură, nu am să repet nimic din ce au zis colegii mei, au punctat foarte bine. Toate aceste chestiuni se întâmplă, sunt pe agenda de lucru a Guvernului, avem comitete interministeriale, avem dialog cu mediul de afaceri, avem dialog cu fermierii, avem dialog cu partenerii noștri din Uniunea Europeană. Căutăm soluții ca tot ceea ce înseamnă proiecte mari, care să dezvolte România, să poată să înceapă.   Afirm toate acestea – şi au punctat foarte bine mai devreme colegii mei – pentru că absorbţia fondurilor europene în România nu a atins acel nivel de performanţă optimă. De aceea politicile liberale trebuie să menţină în centrul lor obiectivul de a creşte capacitatea de absorbţie.Ce vreau să spun este că încă avem fonduri din cadrul financiar 2014-2020, care trebuie folosite, altfel pierdem acei bani.

Avem PNRR – 30 de miliarde de euro, avem cadrul financiar multianual 2021-2027 şi PNI Anghel Saligny. Am discutat săptămâna trecută cu toţi cei responsabili în acest domeniu şi le-am cerut să vadă complementaritatea dintre aceste programe, să nu cheltuim banii fără rost, să asigurăm convergenţa astfel încât, așa cum s-a specificat aici,  să putem să înlăturăm diferenţa dintre judeţe, diferența dintre regiuni, dintre rural şi urban  şi mai ales să diminuăm şi dacă se poate să nu mai existe deloc diferenţa între noi şi ţările din Vest.

Rolul nostru este să asigurăm  adaptarea și implementarea cadrului de măsuri care să ofere oportunități antreprenorilor și locuri de muncă românilor. Trebuie să avem un sistem de reglementare predictibil, guvernat de domnia legii, nu unul discreţionar, un sistem care să asigure echitate, transparenţă şi dinamism. Este nevoie, mai mult ca oricând, să ne asumăm domeniile unde să putem face performanţă cu adevărat şi să performăm. Nu putem merge otova cu toate şi la final să ajungem nicăieri.

Dragi colegi, știm cu toții cât de mult se discută despre românii de pretutindeni care la rândul lor așteaptă să fie susținuți prin proiecte concrete prin programe educaționale și culturale realizate la nivel interministerial dar și împreună cu societatea civilă și mediul academic. Toate aceste demersuri trebuie să vizeze și întărirea legăturilor cu comunitățile istorice românești și susținerea lor pentru păstrarea identității naționale.

Tuturor românilor din diaspora le transmit că îmi doresc să se întoarcă acasă și să sprijine efortul nostru pentru a dezvolta România, cu seriozitatea, experiența și priceperea lor. Iar noi ne angajăm să facem tot ceea ce ne stă în putință pentru a le asigura un mediu economico-social atractiv.  Nu pot să nu amintesc aici de românii din Ucraina care suferă dramatic ororile invaziei ilegale ale trupelor rusești. Ținem legătura cu ei, cu autoritățile ucrainene și acordăm sprijin umanitar. Vom continua să fim alături de ei, să le asigurăm tot ce au nevoie pentru a putea să facă față tragediei războiului.

Suntem alături de Republica Moldova, în contact permanent cu autoritățile de la Chișinău, pentru a-i sprijini să facă față efectelor crizei și impactului conflictului din Ucraina. Alături de celelalte state ale Uniunii Europene, milităm pentru a asigura susținerea deplină a parcursului european la care s-a angajat Republica Moldova.

Dragi liberali, înainte de a încheia, revin la titlul moțiunii de candidatură, “Uniți pentru o Românie stabilă și puternică”, este un deziderat pe care îl asumăm împreună, prin care ne propunem să creștem, să ne întărim ca partid și să ne pregătim pentru alegerile viitoare.

PNL este și va rămâne cel mai mare partid de dreapta din România. Pentru asta, dragi colegi, trebuie să consolidăm principiile și regulile după care se desfășoară viața politică în partid. Este nevoie să dobândim coerență și încredere în viața internă de partid și să generăm stabilitate, siguranță în acțiunea politică, în actul de guvernare locală și centrală. Ca să câștigăm încrederea electoratului, trebuie să ne bazăm pe principiile meritocrației și reprezentativității, pe criterii de competență politică integritate și profesionalism.

Ne dorim să avem organizații și mecanisme de partid funcționale, ședințe cu decizii, lideri cu responsabilități clare și o resursă umană competentă.

Consider că doar astfel, Partidul Național Liberal se va moderniza, se va profesionaliza și se va deschide către societate.

Un partid liberal stabil şi puternic înseamnă o Românie stabilă şi puternică.

Așa să ne ajute Dumnezeu!

Vă mulţumesc!

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok .