Conferința de presă pentru prezentarea pachetului de măsuri economico-sociale ”Sprijin pentru România” sustinuta de prim-ministrul Nicolae Ciucă, preşedintele PSD Marcel Ciolacu si preşedintele UDMR Kelemen Hunor

Politic

Nicolae-Ionel Ciucă: „Sprijin pentru România” reprezintă un pachet de soluții pentru cetățeni și pentru economie. Programul de guvernare în baza căruia am fost învestiți de Parlamentul României are în centrul său cetățeanul. Coaliția de guvernare, prin Guvernul României, are datoria să vină cu soluții la problemele oamenilor și ale mediului economic, mai ales într-o perioadă atât de dificilă cum este cea pe care o traversăm. Pachetul are o valoare de 17,3 miliarde de lei, aproximativ 52% din această valoare este asigurată din fonduri europene și, evident, 48% din fonduri de la bugetul de stat. Are trei obiective principale: susținerea economiei pentru o creștere economică sănătoasă, realizarea coeziunii sociale și, desigur, solidaritate între generații. Consultările permanente cu mediul de afaceri în cele patru luni de guvernare ne-au semnalat în timp real problemele economice. Astfel, beneficiarii măsurilor sunt IMM-urile, marii investitori, transportatorii și distribuitorii, investițiile publice în derulare, în general economia României. 300 de milioane de euro vor fi alocați pentru a sprijini IMM-urile care se confruntă cu dificultăți din cauza efectelor generate de contextul regional. Va fi acordat un ajutor de până la 400.000 de euro per firmă pentru IMM-urile cu cheltuieli de peste 15% la utilități. Programul intră în vigoare de la data de 1 iunie. Investițiile reprezintă motorul creșterii economice. Avem în vedere un buget de 200 de milioane de euro pentru stimularea investițiilor cu impact major în economie. Vorbim de acordarea unui ajutor de stat pentru încurajarea investițiilor în valoare de peste un milion de euro, cu efect important de dezvoltare regională, cu perspective de continuare. Programul intră în vigoare de la 1 mai.

Pentru susţinerea transportatorilor şi distribuitorilor avem în vedere o schemă de sprijin dedicată. 300 de milioane de lei vor fi direcţionate firmelor de transport rutier de mărfuri, de persoane şi pentru companiile de distribuţie. Pentru companiile de transport şi distribuţie, afectate de creşterea preţurilor la combustibili, punem în aplicare un mecanism de sprijin, prin care vom acorda o subvenţie de 0,50 lei/litrul de carburant. Beneficiari vor fi aproximativ 4.000 de firme.

Ajustarea contractelor de investiţii publice în derulare, finanţate din fonduri naţionale şi europene, o măsură ce are în vedere creşterea preţurilor la materiale, manoperă, transport şi utilaje – astfel, pentru susţinerea investiţiilor publice sunt alocate 5,2 miliarde de lei în acest an, pentru continuarea şi finalizarea contractelor în derulare.

Se aprobă astfel, săptămâna aceasta, o ordonanţă de urgenţă pentru fondurile care vor fi alocate de la bugetul de stat şi, în două săptămâni, un alt act normativ, o altă ordonanţă de urgenţă, pentru reglementarea alocării fondurilor de la UE.

Două măsuri importante pentru protejarea locurilor de muncă: angajaţii în şomaj tehnic vor beneficia de 75% din salariu până la sfârşitul anului, de la 1 mai. Valoarea programului este de 450 de milioane de lei, vine prin Programul SURE din fonduri europene.

Continuarea Programului Kurzarbeit de la 1 mai a.c.

Sprijin pentru agricultura României. Măsurile de susţinere a agriculturii, domeniu strategic pentru ţara noastră reprezintă un rol esenţial pentru guvern şi coaliţia de guvernare. Vor beneficia de aceste măsuri fermierii, IMM-urile din sectorul agricol şi industria agroalimentară.

Astfel, alocăm 200 de milioane de euro pentru procesarea produselor agricole în România. Fermierii care procesează produse agricole în ţară vor beneficia  de o primă de 10% din valoarea produselor procesate, începând cu data de 1 iunie.

300 de milioane de euro grant, capital de lucru pentru fermierii români; termen – 30 iunie, dată la care trebuie să fie încheiate contractele de finanţare.

Salariul minim în agricultură şi industria alimentară: 3.000 de lei brut, similar celui din sectorul construcţiilor, va fi aprobat săptămâna viitoare în Parlament.

Capitalizăm cu 100 de milioane de euro Casa de Comerţ „Unirea”, integrator de programe naţionale în agricultură, de la data de 1 august, fonduri de la bugetul de stat.

În domeniul social, sprijinul pentru cetăţenii României urmăreşte protejarea acestora de creşterea preţurilor. Aceste vremuri dificile impun, aşa cum spuneam, solidaritate şi sprijin, acordat mai ales oamenilor care au nevoie de susţinere. Astfel, pachetul oferă următoarele soluţii: un miliard de euro, 50% fonduri europene, 50% fonduri de la bugetul de stat, care va consta în vouchere pentru alimente de bază, în valoare de 50 de euro la fiecare două luni pentru: familii cu el puţin doi copii sau monoparentale, cu venit mai mic de 600 de lei/lună; pensionari cu venit mai mic de 1.500 de lei/lună; persoanele cu venit minim garantat; persoanele cu dizabilităţi. Pachetul intră în vigoare începând cu data de 1 iunie.

Vouchere pentru elevii care primesc burse sociale: 30 de euro pentru fiecare lună în care sunt organizate cursuri școlare, pentru cumpărarea de alimente, rechizite și haine. Valoarea totală a pachetului: 33 de milioane de euro. De toate aceste măsuri vor beneficia aproximativ 4,7 milioane de români.

200 de lei în plus la salariul minim creștere voluntară, iar pentru acești 200 de lei nu vor fi percepute taxe.

Valoarea tichetelor de masă crește cu 50%, de la 20,17 de lei la 30 de lei.

De asemenea, dublăm norma de hrană pentru pacienții din spitale și vârstnicii instituționalizați de la 11 lei pe zi la 22 de lei pe zi. Peste 3 milioane de persoane vor beneficia de această măsură. Valoarea totală, aproximativ 270 de milioane de lei.

Pentru Protecția Copilului vom majora drepturile acordate copiilor din sistemul de protecție specială, inclusiv ale celor cu dizabilități care se află în acest sistem, precum și mamelor din centrele maternale. Vor beneficia aproximativ 47.000 de copii. Valoarea totală a pachetului de sprijin este de aproximativ 86 de milioane de lei. Alocația zilnică de hrană crește de la 12 lei, cât este acum, la 16 lei pe zi, respectiv de la 16,6 la 22 de lei pe zi, funcție de vârsta copilului. Sumele lunare de care beneficiază copiii și tinerii din sistemul de protecție specială pentru unele nevoi personale se majorează de la 28 de lei la 150 de lei. Cresc cu 58% sumele acordate anual copiilor și tinerilor pentru îmbrăcăminte, încălțăminte și rechizite, alocația lunară de plasament de la 630 de lei la 900 de lei, iar în cazul copiilor cu dizabilități de la 945 de lei la 1.350 de lei lunar.

Sprijin pentru familiile României. Ne asumăm implementarea unei politici publice de creștere a natalității, sprijinind cuplurile care nu pot avea copii. Extindem astfel numărul persoanelor care pot aplica pentru un astfel de program de la 300 la 5.000 în anul 2022. Valoarea totală a programului este de aproximativ 100 de milioane de lei.

Sprijini pentru tineri. Valoarea totală este de aproximativ 500 de milioane de lei pentru întreg programul.

Anul 2022 este Anul Tineretului în Uniunea Europeană și în România. Şi avem în vedere următoarele. Programul pentru tinere familii – credit în valoare de maxim 75.000 de lei, garantat în proporție de 80% de către stat, pentru plata cheltuielilor cu creșa, grădinița, școala, after-school, plata chiriei, avans din achiziția unei locuințe. Programul Național Student Invest – credit în valoare de maxim 50.000 de lei, în proporție de 80%, garantat de către stat pentru taxe de studii, publicarea unor cărți sau a studiilor de specialitate, plata locurilor de cazare în căminele studențești.

Măsurile incluse în pachetul „Sprijin pentru România” promovat de Coaliția de guvernare încă o dată răspund problemelor cu care se confruntă românii și economia României. Prezenţa mea aici în dublă calitate, de președinte al Partidului Național Liberal și prim-ministru, reprezintă o garanție completă a îndeplinirii întregului pachet de măsuri. Vă mulțumesc.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu : Planul ‘Sprijin pentru România’ va răspunde momentului dificil în care ne aflăm şi mă bucur că am lucrat împreună la acest plan cu prim-ministrul Nicolae Ciucă şi cu preşedintele Kelemen Hunor. Astăzi am finalizat detaliile legate de fiecare măsură în parte, am stabilit ce are de făcut fiecare ministru, dar şi Parlamentul pentru ca acest plan să fie adoptat şi implementat cât mai repede.

Practic, prin acest plan, mai mult de jumătate din populaţia României va beneficia de o formă de protecţie în faţa scumpirilor.

Venim în sprijinul pensionarilor, al familiilor cu venituri mici, prin alocarea de vouchere pentru alimente de bază şi vouchere pentru elevi. Valoarea voucherelor pentru alimente va fi de 50 de euro, acordate la fiecare două luni celor mai vulnerabile dintre categorii. Voucherele pentru elevi, în valoare de 30 de euro lunar, vor fi acordate în perioada şcolară pentru rechizite, haine şi alimente. În al doilea rând, vom veni în sprijinul salariaţilor din mediul privat prin majorarea de 50% a valorii tichetelor de masă. Şi tot o altă măsură care vine în sprijinul salariaţilor, atât al celor din mediul privat, cât şi din cel public, se referă la zero taxe pentru creşterea voluntară a salariului minim cu 200 de lei. Cu alte cuvinte, banii vor merge în buzunarul angajatului fără ca angajatorul să plătească vreun ban la stat.

Vrem ca salariul minim în agricultură să fie majorat la 3.000 de lei. În construcţii am văzut cu toţii că această măsură a funcţionat. Acum este momentul ca ea să fie introdusă şi în agricultură. Şi, cel mai important, trebuie să creştem capacitatea de producţie şi de procesare a produselor agricole aici, în România. România trebuie să înceteze politica de până acum de exportator net al producţiei agricole. Iar un prim pas este acordarea unei prime de 10% pentru fermieri, pentru procesarea produselor agricole în România.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok .