Călin Popescu Tăriceanu a demisionat din funcția de președinte al Senatului, iar PSD l-a propus în loc pe Teodor Meleșcanu, de la ALDE. Tăriceanu spune că nu știe nimic, în timp ce Meleșcanu a acceptat ideea. Chiar premierul Viorica Dăncilă a propus ca fostul ministru de Externe de la ALDE să devină al doilea om în stat.
Călin Popescu Tăriceanu nici nu a apucat să demisioneze de la șefia Senatului, când a aflat că prietenul și colegul său de la ALDE, Teodor Meleșcanu, a accepta oferta Vioricăi Dăncilă de a fi susținut de PSD pentru acest post.
Cum nici discuțiile din interiorul ALDE nu au dus la vreun rezultat, plenul Senatului a fost chemat să tranșeze problema, după ce Tăriceanu a demisionat.
Noul președinte al Senatului ar urma să fie ales abia săptămâna viitoare.
Între timp, liberalii au început negocierile pentru posibila moțiune de cenzură, dar încă nu sunt siguri că vor avea numărul necesar pentru a da jos cabinetul. Iar premierul Viorica Dăncilă a făcut un adevărat tur de forță prin parlament pentru a se asigura că guvernul nu va avea probleme. Are promisiunea că jumătate dintre membrii grupului minorităților o va sprijini, iar în ALDE sunt voci nemulțumite de alianța cu Pro România.
ACTUALIZARE Biroul permanent al Senatului a decis, luni, ca alegerea noului preşedinte să se facă miercurea viitoare, urmând ca până atunci vicepreşedintele Senatului, Şerban Valeca, să exercite atribuţiile de preşedinte, potrivit Agerpres. Tot luni, plenul a votat vacantarea postului de preşedinte al Senatului, după ce Călin Popescu-Tăriceanu şi-a dat demisia din funcţie
ACTUALIZARE. Călin Popescu Tăriceanu a declarat că a discutat cu Teodor Meleșcanu, duminică seara, și nu i-a transmis nimic în legătură cu intenția PSD de a îl propune la șefia Senatului.
„Nu știu, nu mi s-a adus la cunoștință această decizie. Nu vreau să facă foarte multe comentari, dar această chestiune ar fi putut să fie făcută, dacă a fost făcută, subliniez la modul ipotetic, numai în cadrul unei discuții cu ALDE. Această discuție cu ALDE nu a avut loc. Prin urmare o astfel de propunere nu am ce s-o comentez”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu.
Chestionat dacă este tentativa de racolare a unui parlamentar ALDE, Tăriceanu a răspuns: „V-am spus punctul meu de vedere și acest punct de vedere îl îmbrățișează și colegii mei. Iar dacă vreți să vă mai spun altceva am avut aseară o discuție cu domnul Meleșcanu în care nu mi-a spus absolut nimic despre o astfel intenție, în așa fel încât să nu se lase intenția din partea mea că l-aș bănui pe domnul Meleșcanu de o astfel intenție”.
ACTUALIZARE. Senatorul ALDE Teodor Meleșcanu a declarat, după ce PSD a decis propunerea sa în fruntea Senatului, că nimeni nu i-a cerut vreodată să plece din ALDE. De asemenea, Meleșcanu a declarat că nu a discutat cu liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu despre această propunere a PSD.
„Am înțeles că astăzi în acest moment în cadrul grupului senatorial PSD s-a adoptat decizia de a-mi susține candidatura”, a declarat fostul ministru de Externe, luni, la Parlament.
Acesta a spus că se va baza pe voturile celor care cred că la conducerea Senatului este nevoie de „un om cu experiență, echilibrat”, pentru că în această perioadă Parlamentul va avea un rol cheie de jucat în politica românească.
De asemenea, Meleșcanu a negat că i-a fost propusă trecerea în PSD: „Niciodată nu mi-a cerut nimeni să plec de la ALDE”.
ACTUALIZARE. Grupul parlamentar al PSD a stabilit să îl susțină pe fostul ministru de Externe Teodor Meleșcanu pentru funcția de președinte al Senatului a anunțat Viorica Dăncilă, la finalul întrunirii senatorilor social-democrați.
Noua sesiune parlamentară a început cu anunţul demisiei preşedintelui Seatului Călin Popescu Tăriceanu, după care grupurile parlamentare urmează să vină cu nominalizări pentru cine va prelua şefia Senatului, iar acestea să fie votate în plen. Şedinţa plenului este programată după ora 16.00.
Între timp, Viorica Dăncilă, liderul PSD, a afirmat că după demisia lui Călin Popescu Tăriceanu, unul dintre interimarii vicepreşedinţi ai PSD va putea prelua preşedinţia Senatului. Pe surse, cei care sunt în cărţi pentru preluarea şefiei ar fi Ecaterina Andronescu şi Cristian Dumitrescu.
Viorica Dăncilă se va întâlni în această după-amiază, de la ora 15.00, cu reprezentanţii minorităţilor naţionale, altele decât UDMR, în încercarea de a obţine susţinere.
Pe de altă parte, Opoziţia are propriul candidat. Alina Gorghiu ar urma să fie propusă de către PNL, iar această propunere să fie susţinută şi de alte partide, USR, PMP şi chiar Pro România. Ultima informaţie ar fi că şi UDMR ar susţine această variantă.
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.