Acuze între președintele Iohannis și premierul Dăncilă pe tema propunerii pentru numirea comisarului european

Politic

Iniţiativa preşedintelui de a se consulta cu premierul pentru numirea comisarului european s-a soldat, previzibil, cu un eşec. Viorica Dăncilă nu s-a dus la Palatul Cotroceni, iar Klaus Iohannis o acuză că nu respectă Constituţia. Şeful statului îi cere din nou să facă o propunere doar după ce îl va consulta şi va obţine avizul Parlamentului.

Klaus Iohannis spune că Viorica Dăncilă încalcă flagrant Constituția prin refuzul de a se consulta cu președintele într-o problemă care vizează reputația României. Credibilitatea noastră la Bruxelles va fi afectată, iar consecințele pot fi grave, avertizează șeful statului.

Klaus Iohannis: „Încăpățânarea prim-ministrului de a-și susține prietenii politici pentru o funcție în Uniunea Europeană, în ciuda evidentelor probleme de integritate, a dus deja la un eșec uriaș și riscă să producă daune semnificative României, inclusiv pierderea portofoliului de comisar european pe Transporturi de către țara noastră.”

Președintele îi cere Vioricăi Dăncilă să informeze și Parlamentul, așa cum cere legea.

Viorica Dăncilă îi răspunde pe Facebook lui Klaus Iohannis și îl acuză la rândul său de încălcarea Constituției. Dar și de ipocrizie, pentru că președintele refuză să numească miniștrii interimari.

Viorica Dăncilă: „Cât despre propunerea de comisar european, domnul Dan Nica, îi reamintesc președintelui că a fost informat despre această nominalizare la momentul la care i-a fost transmis și numele Rovanei Plumb. Cel mai probabil, președintele a fost prins cu activitatea de campanie și a omis această informare.”

Viorica Dăncilă a anunțat  că, în cursul acestei săptămâni, îi va trimite Ursulei von der Leyen cele două nume votate  de Comitetul Executiv al PSD: europarlamentarul Dan Nica și secretarul de stat în MAE Gabriela Ciot.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.