ANAF contribuie la prevenirea răspândirii virusului COVID-19

Economic Social

Pentru asigurarea îndeplinirii măsurilor de prevenire a răspândirii virusului COVID-19, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală este împuternicită să verifice respectarea unor măsuri prevăzute de ordonanţele militare emise în baza art. 24 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă, cu modificările şi completările ulterioare.

În acest context, inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală verifică dacă se respectă măsurile suspendării:

  • comercializării consumului produselor alimentare şi a băuturilor alcoolice şi nealcoolice în restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice,
  • activităţilor comerciale sportive, de organizare jocuri de noroc, sau furnizare tratament balnear şi de îngrijire personală
  • comerţului cu amănuntul al produselor şi serviciilor în centrele comerciale cu suprafaţă de vânzare mai mare de 400 m2 în care-şi desfăşoară activitatea mai mulţi operatori economici. În centrele comerciale menţionate este permisă continuarea comercializării de produse alimentare, veterinare sau farmaceutice, a produselor şi serviciilor de optică medicală, a serviciilor de curăţătorie şi a produselor electronice şi electrocasnice,dacă operatorii economici respectivi asigură livrarea la domiciliu.

Încălcarea de către persoane juridice a măsurilor stabilite în ordonanţele militare se sancţionează cu amendă contravenţională de la 1.000 lei la 70.000 lei (conform art. 28 din OUG nr. 1/1999, cu modificările şi completările ulterioare).

Ca urmare a dinamicii preţurilor, Direcţia Generală Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF monitorizează şi analizează comerţul cu produse care au înregistrat creşteri semnificative nejustificate ale preţurilor, pentru asigurarea unui mediu concurenţial onest şia accesibilităţii mijloacelor de prevenire a infectării.

Monitorizarea variaţiilor de preţuri şi verificarea modului de declarare a obligaţiilor fiscale aferente veniturilor realizate în această perioadă include atât dispozitive medicale(măşti, mănuşi, biocide, dezinfectanţi) şi alte echipamente de protecţie sanitară, care asigură prevenţia şi tratarea afecţiunilor asociate COVID-19, cât şi produse alimentare esenţiale specifice coşului de bază.

http://www.antifrauda.ro/ANAF-contribuie-la-prevenirea-răspândirii-virusului-COVID-19-a-299.html
http://facebook.com/AntifraudaFiscala

Compartimentul comunicare publică
Direcţia generală antifraudă fiscală
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală
www.facebook.com/AntifraudaFiscala
www.antifrauda.ro

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.