BBC: Românii nu colectează selectiv gunoiul. Firmele de prelucrare a deșeurilor importă gunoi ca să nu își restrângă activitatea

Social

Cu toate că România este acoperită de deșeuri și multe gropi de gunoi și-au depășit capacitatea, companiile de reciclare importă gunoi selectat din țări ca Marea Britanie, relatează BBC, într-un reportaj.

Constantim Damov, CEO al unei firme de prelucrare a deșeurilor, spune că firma sa prelucrează 50% deșeuri de pe plan local și 50% deșeuri din impor. Damov afirmă că dacă nu ar importa, atunci ar fi obligat să oprească 50% din activitatea companiei sale.

(w500) Reportaj d

Reporterul BBC a filmat la București în mai multe zone de depozitare a gunoiului. El arată că, de cele mai multe ori, gunoaiele nu sunt selectate corespunzător.

(w500) Reportaj d

Există firme private care colectează deșeurile și le vând companiilor de reciclare, dar nu în număr suficient. Astfel că, 90% din deșeurile din România ajung în gropi de gunoi, se arată  în reportaj.

(w500) Reportaj d

Reportajul mai arată imagini de la mai multe gropi ilegale de gunoi, utilizate atât de autorități cât și de companii și cetățeni. Multe se află în zone protejate și afectează apele sau fauna, subliniază reportrajul.

(w500) Reportaj d

Ministerul român al Mediului nu a comentat situația, încheie reportajul BBC.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.