BVB atinge noi recorduri in 2021. Tranzactiile totale depasesc pentru prima data pragul de 20 miliarde lei. Piata de capital creste cu 40 procente si ajunge la noi maxime iar valoarea companiilor romanesti listate se afla la cel mai ridicat nivel din istorie

Economic
 • Valoarea cumulata a tranzactiilor cu toate tipurile de instrumente financiare de pe Piata Reglementata a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a depasit, in premiera, pragul de 20 miliarde lei, echivalentul a peste 4 miliarde euro.
 • Lichiditatea medie zilnica pentru toate tipurile de instrumente financiare a inregistrat un nou maxim: 79,4 milioane lei sau 16,1 milioane euro.
 • Noi maxime istorice pentru indicii BET (peste 13.000 de puncte) si BET-TR (peste 23.000 de puncte), dupa cresteri de 33%, respectiv 40%.
 • Recorduri multiple au fost inregistrate si pe AeRO: capitalizarea companiilor listate creste cu 136%, valoarea totala de tranzactionare cu 253%, iar valoarea medie zilnica a tranzactiilor cu 249%. Primul indice dedicat AeRO incheie anul la 1.052 de puncte.
 • Capitalizarea companiilor locale listate pe Piata Reglementata a BVB si pe AeRO a atins cel mai inalt nivel din istorie si a depasit 160 miliarde lei.
 • Reprezentativitatea Romaniei in indicii Pietelor Emergente s-a imbunatatit semnificativ, astfel ca la finalul anului 7 companii erau incluse in indicii furnizorului global FTSE Russell.
 • Numarul investitorilor la bursa a continuat sa creasca: peste 74.000 de investitori directi, arata datele FCI la 9 luni, si 540.000 de investitori in fondurile de investitii, potrivit datelor la 11 luni ale AAF.
 • Nou maxim pentru valoarea totala a activelor nete ale fondurilor de pensii administrate privat, acolo unde 8,1 milioane de romani contribuie la Pilonul II si III de pensii: 90 miliarde lei la finalul primelor 9 luni din 2021, potrivit datelor APAPR.
 • BVB isi consolideaza rolul fundamental de platforma de finantare a economiei romanesti: 23 de companii s-au listat la cota bursei in 2021 si au atras finantari de 234 milioane lei, iar cele 45 de emisiuni de obligatiuni listate la BVB anul trecut au depasit 1,8 miliarde euro.

Radu Hanga, Presedinte BVB:

 • Suntem intr-un moment foarte bun pentru piata de capital, care a consemnat in 2021 multiple recorduri pe diferite paliere, si putem spune ca bursa romaneasca a avut unul dintre cei mai buni ani din istorie. Rezultatele din 2021 reconfirma ca proiectele noastre de dezvoltare merg in directia buna si ca piata de capital isi indeplineste misiunea esentiala de platforma de finantare a economiei romanesti.
 • Estimarea noastra este ca multe dintre tendintele semnalate anul trecut se vor manifesta si in 2022. Ne asteptam ca trendul listarilor sa continue si este posibil sa vedem noi companii de stat listate la bursa, cum este cazul Hidroelectrica, pentru ca experienta statului roman cu piata de capital este una pozitiva.
 • Colaborarea excelenta pe care BVB o are cu participantii la piata si comunitatea investitionala este un element important pentru cresterea accesului companiilor locale la piata de capital. Dialogul foarte bun pe care il avem cu autoritatile statului, Guvern, Parlament, ASF, BNR este, de asemenea, esential pentru succesul prezent si viitor al pietei de capital romanesti.

Adrian Tanase, CEO BVB:

 • Prioritatile pentru 2022 vizeaza continuarea extinderii numarului de companii private sau de stat la cota bursei, cresterea numarului de investitori, consolidarea statutului de Piata Emergenta si lansarea Contrapartii Centrale.
 • Ne dorim ca in cursul acestui an sa se materializeze demersul initiat deja in Parlamentul Romaniei privind simplificarea procedurilor fiscale pentru investitorii individuali prin introducerea sistemului de retinere la sursa a taxelor pentru castigurile de capital.
 • Un element esential pentru grupul BVB si pentru dezvoltarea pietei si a lichiditatii il va constitui momentul in care Contrapartea Centrala va deveni operationala si ne dorim sa avem primele tranzactii cu instrumente derivate in al doilea semestru al acestui an.

Bursa de Valori Bucuresti (BVB), institutie fundamentala a pietei de capital romanesti, si-a indeplinit cu succes rolul fundamental de finantare a economiei intr-un context intern si international volatil influentat de evolutia pandemiei de coronavirus. Piata de capital din Romania a consemnat in 2021 cel mai bun an din istorie si a inregistrat o serie de noi recorduri la nivelul mai multor indicatori de dezvoltare.

In ceea ce priveste Piata Reglementata la vedere a BVB, noi maxime au fost atinse la nivelul indicatorilor de lichiditate. Astfel, valoarea cumulata a tranzactiilor cu toate tipurile de instrumente financiare a depasit, in premiera, pragul de 20 miliarde lei, echivalentul a peste 4 miliarde euro. Acest nivel este cu 9,5% peste cel inregistrat la finalul anului 2020, cand tranzactiile totale ajungeau la 18,3 miliarde lei, echivalentul a 3,77 miliarde euro. Dupa un an cu 252 sedinte de tranzactionare, lichiditatea medie zilnica pentru toate tipurile de instrumente financiare a atins un nou maxim de 79,4 milioane lei (16,1 milioane euro), in crestere cu 8,2% fata de nivelul de 73,4 milioane lei (15,1 milioane euro) realizat in 2020.

Intensificarea activitatii investitionale la BVB a facut ca piata de capital romaneasca sa atinga noi maxime prin prisma nivelului inregistrat de indicele BET-TR, care include si dividendele acordate, dupa ce acesta a incheiat anul 2021 la 23.113 puncte, ceea ce a corespuns uneri cresteri de 40% intr-un singur an. Un nou maxim istoric a fost inregistrat si pentru indicele BET, care include cele mai tranzactionate 19 companii, si care a incheiat anul la un nivel de 13.061 puncte, un avans de 33,2% fata de anul 2020.

Recorduri ale indicatorilor de lichiditate au fost inregistrate si Sistemul Multilateral de Tranzactionare (SMT). Valoarea totala de tranzactionare cu toate tipurile de instrumente financiare a ajuns la 1,63 miliarde lei (echivalentul a 330 milioane euro), in crestere cu 253% comparativ cu nivelul de 460 milioane lei (echivalentul a 95 milioane euro) din 2020. Valoarea medie zilnica a tranzactiilor pentru cele 252 de sedinte de tranzationare de anul trecut a fost de 6,5 milioane lei, in urcare cu 249% fata de 1,83 milioane lei cu un an in urma. In octombrie anul trecut, BVB a lansat primul indice dedicat segmentului AeRO. Denumit BET AeRO, acest indice a inceput cu un nivel de de 1.000 de puncte si a incheiat anul 2021 la 1.052 de puncte.

Companiile romanesti listate la BVB au ajuns la cele mai mari valori din istorie. Capitalizarea companiilor autohtone de pe Piata Reglementata a depasit 141 miliarde lei, sau 28,5 miliarde euro, in crestere cu 38% fata de nivelul de la finalul anului 2020, de 102 miliarde lei. Valoarea de piata a companiilor listate pe SMT a fost de 19,8 miliarde lei, sau 4 miliarde euro, in urcare cu peste 200% fata de valoarea din 2020, de 9,7 miliarde lei. Cumulat, companiile romanesti listate la BVB au atins o valoare de piata record, de 161 miliarde lei, cu 44% peste capitalizarea raportata in ultima sedinta de tranzactionare din 2020.

„Suntem intr-un moment foarte bun pentru piata de capital, care a consemnat in 2021 multiple recorduri pe diferite paliere, si putem spune ca bursa romaneasca a avut unul dintre cei mai buni ani din istorie. Ne aflam intr-un moment semnificativ atat din punct de vedere al performantei, cat si din punct de vedere istoric pentru ca pe 1 decembrie 2022 se implinesc 140 de ani de la deschiderea oficiala a bursei de valori in Romania, institutie care a avut un rol fundamental in dezvoltarea tarii. Rezultatele din 2021 reconfirma ca proiectele noastre de dezvoltare merg in directia buna si ca piata de capital isi indeplineste misiunea esentiala de platforma de finantare a economiei romanesti,” a declarat Radu Hanga, Presedintele Consiliului de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti.

„Am reusit, printr-un cumul de masuri incepute in anii anteriori si continuate in 2021, sa punem in functiune mecanismele necesare care au creat mediul propice pentru vindecarea unei rani mai vechi a pietei romanesti, aceea a lichiditatii. Am creat impreuna cu stakeholderii pietei de capital cadrul necesar care a permis ca triada lichiditate-companii-investitori sa capete mult mai multa proeminenta, am raspuns solicitarilor pietei, am initiat si dezvoltat proiecte si parteneriate noi, iar rezultatele record din 2021 arata ca eforturile BVB si ale partenerilor nostri au dat roade,” a afirmat Adrian Tanase, Directorul General al BVB.

Bursa romaneasca si-a consolidat in 2021 rolul fundamental de platforma de finantare a economiei romanesti: 23 de companii s-au listat la cota bursei intr-un singur an, alte 27 de companii au emis obligatiuni, iar statul roman a atras prin ofertele primare de vanzare de titluri de stat Fidelis finantari de peste 875 milioane in echivalent euro. In total, rundele de finantare atrase de cele 23 de companii au ajuns la 234 milioane euro in 2021, iar cele 45 de emisiuni cu venit fix listate la BVB au atras finantari de peste 1,8 miliarde euro.

Efervescenta rundelor de finantare derulate prin BVB s-a tradus si printr-un interes crescut din partea investitorilor. Astfel, numarul investitorilor directi la bursa a depasit 74.000 de participanti, arata datele Fondului de Compensare al Investitorilor (FCI) la nivelul primelor 9 luni ale anului trecut. Numarul celor care activeaza indirect la bursa, prin fonduri de investitii, a ajuns la 540.000 de investitori la final de noiembrie, potrivit datelor Asociatiei Administratorilor de Fonduri din Romania (AAF). Un nivel maxim a fost inregistrat in ceea ce priveste valoarea totala a activelor nete ale fondurilor de pensii administrate privat, acolo unde 8,1 milioane de romani contribuie la Pilonul II si III de pensii. Aceasta valoare a depasit 90 miliarde lei la finalul primelor 9 luni din 2021, potrivit datelor APAPR. Activele totale aflate in administrarea fondurilor de pensii administrate privat si numarul de participanti sunt in continua crestere, iar sistemul pensiilor private a cunoscut o evolutie pozitiva pe tot parcursul functionarii sale. Titlurile de stat si actiunile sunt principalele instrumente financiare in care au investit fondurile de pensii administrate privat.

„Colaborarea excelenta pe care BVB o are cu participantii la piata si comunitatea investitionala este un element important pentru cresterea accesului companiilor locale la piata de capital. Dialogul foarte bun pe care il avem cu autoritatile statului, Guvern, Parlament, ASF, BNR este, de asemenea, esential pentru succesul prezent si viitor al pietei de capital romanesti. A devenit cat se poate de clar ca putem vorbi de o economie puternica daca avem o bursa puternica. Estimarea noastra este ca multe dintre tendintele semnalate anul trecut se vor manifesta si in 2022. Ne asteptam ca trendul listarilor sa continue si este posibil sa vedem noi companii de stat listate la bursa, cum este cazul Hidroelectrica, pentru ca experienta statului roman cu piata de capital este una pozitiva. Noi incurajam statul si companiile romanesti sa continue sa utilizeze mecanismele pietei de capital pentru a se finanta,” a declarat Radu Hanga, Presedintele Consiliului de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti.

„Prioritatile pentru 2022 vizeaza continuarea extinderii numarului de companii private sau de stat la cota bursei, cresterea numarului de investitori, consolidarea statutului de Piata Emergenta si lansarea Contrapartii Centrale. Ne dorim ca in cursul acestui an sa se materializeze demersul initiat deja in Parlamentul Romaniei privind simplificarea procedurilor fiscale pentru investitorii individuali prin introducerea sistemului de retinere la sursa a taxelor pentru castigurile de capital. Un element esential pentru grupul BVB si pentru dezvoltarea pietei si a lichiditatii il va constitui momentul in care Contrapartea Centrala va deveni operationala si ne dorim sa avem primele tranzactii cu instrumente derivate in al doilea semestru al acestui an,” a afirmat Adrian Tanase, Directorul General al BVB.

Companiile romanesti au devenit mai vizibile nu doar pe plan intern ci si pe plan international dupa ce Romania si-a majorat prezenta in indicii furnizorului global FTSE Russell la sapte companii, incepand cu 20 decembrie 2021: Banca Transilvania (TLV), Nuclearelectrica (SNN), OMV Petrom (SNP), TeraPlast (TRP) si One United Properties (ONE) in indicii FTSE Global All-Cap, iar Bittnet (BNET) si Transport Trade Services (TTS) in indicele FTSE Global Micro-Cap.

Cumpara, vinde, castiga, schimba criptomonede cu Binance : The World’s Leading Cryptocurrency Exchange. Daca folosesti acest link BINANCE https://accounts.binance.com/ro/register?ref=OLERFNFH sau folosesti ID de recomandare OLERFNFH primesti o reducere de 20 % la comisioanele de tranzacționare.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok .