BVB introduce un nou program pentru Market Makeri pentru cresterea lichiditatii

Economic

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va introduce la inceputul anului 2020 un program pilot destinat intermediarilor care activeaza sau care intentioneaza sa activeze ca Market Maker pentru actiuni, in vederea imbunatatirii lichiditatii actiunilor respective. Prin implicarea in program, acestia beneficiaza de comisioane mai mici, reduceri si, in mod suplimentar, bonusuri, conditionat de indeplinirea anumitor criterii specifice.

Astfel, BVB a redefinit programul de Market Maker pentru actiuni, actualizare care va intra in vigoare din data de 01 ianuarie 2020, obiectivul vizat fiind ca Market Making-ul sa atinga cel putin 15% din totalul activitatii de tranzactionare pe segmentul de actiuni.

Reconfigurarea programului de Market Maker vizeaza un accent mai mare pe parametri cantitativi fata de cei calitativi, dupa cum urmeaza:

 • Flexibilizarea parametrilor de ordin calitativ: parametri zilnici de cotare (perioada minima pentru mentinerea cotatiilor intr-o sedinta de tranzactionare, spread maxim), eliminarea indicatorului lunar de conformitate privind numarul de sedinte dintr-o luna;
 • Reconfigurarea termenilor programului, prin includerea unor indicatori cantitativi:
  • termeni de baza – care vizeaza ca indeplinirea zilnica a parametrilor de cotare pentru o actiune (perioada minima de cotare, spread maxim) sa implice acordarea comisioanelor standard de Market Maker pentru tranzactiile efectuate de un Market Maker pe contul House in piata principala REGS.
   • Acest set de termeni este aplicabil pentru toate actiunile din cadrul Pietei Reglementate
    Comision de 3bps/ parte
  • termeni suplimentari – prin care se acorda reduceri sau bonificatii, in conditiile in care valoarea zilnica tranzactionata pe contul House (cumparare si vanzare) de catre un Market Maker pe actiunea respectiva in Piata Principala depaseste anumite praguri valorice stabilite.
   Termenii suplimentari se vor aplica dupa cum urmeaza:
   • Depasirea primului prag valoric (implica acordarea de reduceri) pentru toate actiunile din Program;
    Comision: 0 / parte
   • Depasirea celui de-al doilea prag valoric (care implica acordarea de bonificatii) – pentru un grup pilot de actiuni: Banca Transilvania (TLV), Romgaz (SNG), BRD-Groupe Societe Generale (BRD), Nuclearelectrica (SNN) si OMV Petrom (SNP).
    Bonificatie de 3bps/ parte

Reducerile sau bonificatiile se vor aplica la toata valoarea zilnica tranzactionata pe contul House pentru actiunea vizata, nu doar marginal pentru diferenta care depaseste pragurile aferente.

Mai multe informatii cu privire la acest program pilot sunt disponibile la : http://www.bvb.ro/Juridic/files/RO_Program_MM.pdf

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.