Deputații au votat dublarea alocațiilor pentru copii, la 300 de lei pentru copiii peste 2 ani și la 600 pentru cei mai mici de această vârstă

Politic Social

Camera Deputaților a votat miercuri pentru dublarea alocațiilor pentru copii, la 300 de lei, o propunere a PSD. Decizia a fost luată cu 179 de voturi pentru. Ministrul de Finanțe, Florin Cîţu, spune că, deocamdată, nu sunt bani prevăzuți în buget pentru această măsura. Ca să intre în vigoare, legea trebuie să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Proiectul modifică Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr.9/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, precum şi pentru modificarea art.58 alin.(1) din Legea nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Pentru acesta au votat 179 de deputați iar 29 s-au abținut.

Prin amendamentul propus la proiect de președintele Comisiei pentru muncă, deputatul PSD Adrian Solomon este prevăzută majorarea cuantumului alocației de stat pentru copii astfel:

– 600 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap;

– 300 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani;

– 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a cerut retrimiterea proiectului de lege care prevede dublarea alocațiilor pentru copii la comisie, susținând că nu există punctul de vedere al guvernului și fișă fiscală. Propunerea a fost respinsă, urmând să fie vot final pe acest proiect. Pe perioada protestului, arhivele şi registraturile instanţelor au fost închise, iar şedinţele de judecată au fost suspendate.

Liderul grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaților, Florin Roman, a cerut retrimiterea proiectului de lege care prevede dublarea alocațiilor pentru copii la comisie, susținând că nu există punctul de vedere al noului guvern și nici fișă fiscală.

”Acest proiect face referire la dublarea alocațiilor pentru copii. Este o inițiativă s grupului parlamentar al PSD. Colegii de la PNL doresc ca aceste alocații să nu fie mărite. Orice vot în favoarea retrimiterii la comisie arată că PNL este, în opoziție, un partid populist. Guvernul are obligația să găsească resursele financiare”, a spus liderul deputaților PSD, Alfred Simonis.

La rândul său, deputatul UDMR Szabo Odon a spus că parlamentarii Uniunii vor vota în favoarea retrimiterii la comisie, dar că ulterior vor vota dublarea alocației.

Supusă la vot, propunerea de retrimitere la comisie a inițiativei a fost respinsă cu 125 de voturi ”împotrivă”, 124 ”pentru” și opt abțineri, urmând să fie dezbătută și supusă votului final.

Comisia pentru muncă a Camerei Deputaților a a votat, marți, un raport de adoptare pentru proiectul de lege ce prevede dublarea alocației pentru copiii între 2 și 18 ani la 300 de lei și la 600 de lei pentru copiii cu handicap.

Proiectul a fost adoptat de Senat pe 11 martie. Camera Deputaților este for legislativ decizional în acest caz.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.