Desfiinţarea pensiilor speciale, amânată prin votul PSD şi PNL după luna februarie 2020

Politic

Uniunea Salvaţi România consideră că amânarea votului pentru desfiinţarea pensiilor speciale este o nouă ţeapă dată românilor care aşteaptă de ani de zile un sistem de pensii echitabil. Proiectul USR de desfiinţare a şapte categorii de pensii speciale şi plafonarea altor două trebuia să primească raport astăzi în Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor, comisie în care proiectul este blocat de mai bine de un an şi jumătate. După ore întregi de dezbateri generale, la propunerea preşedintelui Comisiei, Adrian Solomon (PSD), şi cu votul deputaţilor PSD şi PNL, proiectul a fost însă amânat pentru sesiunea următoare. Adică, după 1 februarie 2020. Adevărul este că niciun partid parlamentar în afară de USR nu doreşte cu adevărat rezolvarea inechităţii teribile între românii care îşi primesc pensiile pe principiul contributivităţii şi cei care primesc pensii speciale.

„PSD a găsit un pretext pentru a propune amânarea acestei legi pentru că, de fapt, îşi doreşte păstrarea pensiilor speciale. Am solicitat membrilor Comisiei de Muncă să adoptăm măcar abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor şi abrogarea pensiilor speciale ale aleşilor locali, cele care ar urma să intre în vigoare anul viitor. Nici măcar această solicitare nu a fost luată în calcul. Concluzia dezbaterilor de astăzi este următoarea: PSD nu vrea abrogarea pensiilor speciale, ba doreşte chiar să le menţină pentru că în ultimii trei ani, aşa cum ştim cu toţii, a introdus, fie prin intermediul legilor dezbătute în Parlament, fie prin Codul Administrativ, noi categorii de beneficiari, şi a extins sistemul pensiilor speciale”, a declarat deputatul USR Cristian Seidler, membru în Comisia pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor.

În ultimele zile, reprezentanţi ai PNL au pus şi ei pe agenda publică subiecte precum desfiinţarea pensiilor speciale şi interdicţia de a cumula pensia cu salariul de la stat.

USR are depuse deja proiecte de lege pe aceste teme de mai bine de doi ani, proiecte care ar putea fi susţinute şi aprobate dacă se doreşte cu adevărat rezolvarea inechităţilor dintre pensionari.

În septembrie 2017, deputatul USR Cristian Seidler a iniţiat un proiect de lege (http://cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=16321) pentru eliminarea pensiilor speciale ale senatorilor şi deputaţilor. În aceeaşi lună, propunerea, susţinută de toţi parlamentarii USR, a fost trimisă de Birourile Permanente Reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor la Comisia comună privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, cu termen pentru depunerea raportului 22 septembrie 2017. Termenul nu a fost respectat şi raportul nu a fost întocmit nici până în ziua de azi.

În octombrie 2017, deputaţii USR Cristina Prună, Cristian Seidler şi Claudiu Năsui au iniţiat un proiect de lege (http://cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=16972) prin care sunt desfiinţate şapte categorii de pensii speciale – pentru parlamentari, funcţionari parlamentari, judecătorii Curţii Constituţionale, corpul diplomatic şi consular, angajaţii Curţii de Conturi, personalul aeronautic civil navigant profesionist şi personalul auxiliar al instanţelor şi al parchetelor – şi sunt plafonate alte două categorii – pensii militare şi pensiile magistraţilor.

USR a optat pentru această variantă pentru că, pe de o parte, există decizia Curţii Constituţionale nr. 873/2010, potrivit căreia contravine Legii fundamentale eliminarea pensiilor speciale pentru magistraţi, iar pe de altă parte, s-au luat în considerare riscurile la care sunt expuşi militarii şi faptul că pensii ocupaţionale similare există în alte ţări membre NATO. Proiectul de lege, susţinut de toţi parlamentarii USR, a fost respins de Senat prin votul majorităţii controlate de PSD şi se află, din martie 2018, în dezbaterea Camerei Deputaţilor. Comisia de muncă trebuia să întocmească raportul până pe 19 aprilie 2018, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Şi nu se va întâmpla prea curând, după cum s-a văzut în şedinţa de astăzi.

Tot în octombrie 2017, deputaţii USR Cristian Seidler, Silviu Dehelean şi Stelian Ion şi senatorul USR George Dircă au iniţiat un proiect de lege (http://cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=16511) astfel încât cumulul pensie-salariu la stat să fie permis doar în anumite condiţii. Concret, potrivit propunerii USR, pensiile publice ar putea fi cumulate cu salariul primit de la o instituţie publică, regie autonomă, companie naţională şi societate comercială la care statul este acţionar majoritar sau integral doar dacă nivelul pensiei nu depăşeşte cu 50% nivelul câştigului salarial mediu brut, iar nivelul venitului net rezultatul după cumul nu depăşeşte dublul câştigului salarial mediu brut aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Proiectul de lege a fost, de asemenea, respins de Senat, iar din martie 2018 este blocat tot în Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor.

USR s-a luptat, încă de la început, pentru eliminarea inechităţilor create de pensiile speciale şi va continua să facă asta, indiferent de câte piedici vor fi ridicate în Parlament.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.