Federaţia FAIR-MediaSind a solicitat implicarea instituţiilor naţionale şi internaţionale în sprijinul angajaţilor din TVR !

Social

Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind susţine acţiunile demarate de Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind  – Filiala TVR pentru demiterea, în regim de urgenţă, a actualului preşedinte-director general, Doina Gradea, precum şi pentru  numirea la conducerea Societăţii Române de Televiziune a unor profesionişti care respectă meseria de jurnalist şi angajaţii instituţiei.   

La solicitarea membrilor afiliati care, în data de 17 iulie 2019 au votat, cu unanimitate, o Rezoluţie în care au stabilit calendarul acţiunilor de protest (amănunte aici), Federaţia FAIR – MediaSind a solicitat intervenţia preşedintelui României, Primului Ministru şi preşedinţilor Comisiilor de specialitate din Parlamentul României în vederea soluţionării conflictului existent în cea mai mare instituţie de media din ţară – SRTV.

De asemenea, FAIR – MediaSind a solicitat şi sprijinul organizaţiilor naţionale şi internaţionale la care este membră cu drepturi depline (full member): Confederaţia CNSLR – Frăţia, Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, Federaţia Internaţională a Muzicienilor, Federaţia Internaţională a Actorilor şi UNI Global Union

Vă transmitem alăturat textul scrisorilor transmise autorităţilor române: Departament Comunicare FAIR-MediaSind
Bucureşti, 22 iulie 2019

Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, organizaţia reprezentativă în sectorul Cultură şi  Mass-Media conform Sentinţei TMB nr. 7 Fed/ 2017, având peste 8 000 de membri în principalele instituţii din domeniu, vă solicită sprijinul pentru dezamorsarea situaţiei conflictuale existente în Societatea Română de Televiziune.

În repetate rânduri, membrul nostru afiliat Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind – Filiala TVR ne-a semnalat desele abuzuri la care sunt supuşi angajaţii acestei prestigioase instituţii media, cea mai mare din ţară, de către actualul preşedinte-director general dna. Doina Gradea împreună cu câţiva subalterni cu funcţii de conducere.

Inclusiv reprezentanţilor noştri, preşedintele şi preşedintele executiv FAIR-MediaSind, li s-a blocat accesul la şedinţa Consiliului de Administraţie din data de 12 iulie 2019, fiind păziţi aproximativ 90 minute de jandarmii coordonaţi de conducerea instituţiei, deşi legislaţia şi Hotărârea CĂ nr.69/ 2019 le permitea prezenţa la respectiva întrunire.

În data de 17 iulie 2019, Adunarea Generală a Sindicatului Român al Jurnaliştilor MediaSind  – Filiala MediaSind TVR a adoptat, cu unanimitate de voturi, o Rezoluţie, în care arată situaţia dezastruoasă în care se află instituţia şi angajaţii săi şi în care stabileşte calendarul acţiunilor de protest. Având în vedere situaţia tensionată existentă în cadrul Societăţii Române de Televiziune că efect al respingerii oricărei forme de dialog social din partea actualei conduceri reprezentate de  Preşedintele – Director General al SRTv, dna. Doina Gradea, Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR – MediaSind vă aduce la cunoştinţă următoarele aspecte care ne determină să vă solicităm o întrevedere la care să participe profesionişti din instituţie, pentru analizarea în regim de urgenţă a problemelor din TVR:

1. Regimul angajărilor în TVR cu ignorarea procedurilor legale: în faţa neregulilor reclamate în cadrul şedinţelor Consiliului de Administraţie, Departamentul Juridic s-a delimitat de orice aspect de ţine de organizarea şi validarea concursurilor, iar ca exemplu recent, în luna mai, trei concursuri desfăşurate simultan i-au dat câştigători pe trei membri ai CA, între care se regăseşte şi reprezentantul Guvernului în CA al SRTv pentru angajare în TVR pe durată nedeterminată.

2. Lipsa de transparenţă privind situaţia numărului de angajări din actualul mandat al PDG Doina Gradea.

3. Cheltuirea discreţionară a fondurilor publice la nivelul structurilor SRTv, inclusiv la TVR Moldova.

4. Refuzul de a evalua activitatea managementului executiv, menţinut în regim interimar de la numirea actualului PDG şi până în prezent.

5. Lipsa de transparenţă în alcătuirea proiecţiei de buget şi a proiectelor pentru care se vor cere bani la proxima rectificare bugetară.

6. Prăbuşirea audienţei TVR cauzată de lipsa politicii editoriale şi de decizii arbitrare ale actualei conduceri.

7. Afectarea gravă a activităţii TVR Moldova într-o perioadă de schimbări strategice la frontiera României (sistarea emisiunilor din grila curentă).

8. Încălcări repetate ale legislaţiei muncii, a legii informaţiilor de interes public, desconsiderarea şi discriminarea partenerilor sociali.

Ataşăm Rezoluţia votată de către Adunarea Generală a SRJ MediaSind -Filiala TVR.
Aşteptăm cu interes răspunsul dvs. la adresele de mail fair@faircultura.ro si tvr@mediasind.ro
https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/comunicate-1/federatiafairmediasindasolicitatimplicareainstitutiilornationalesiinternationaleinsprijinulangajatilordintvr .

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.