Guvernul PSD-ALDE taie de la Educaţie, dar nu se atinge de pensiile speciale!

Politic Social

Uniunea Salvaţi România critică vehement rectificarea bugetară în forma prezentată de Ministerul Finanţelor Publice, în condiţiile în care sunt tăiaţi bani de la Educaţie, proiecte din fonduri europene şi investiţii doar pentru a fi daţi baronilor locali. Nu în ultimul rând, USR remarcă faptul că impozitarea pensiilor speciale, prezentată în spaţiul public drept „o măsură de justiţie socială”, nu apare deloc în proiectul de ordonanţă care însoţeşte rectificarea.

În ciuda încercărilor ministrului Eugen Teodorovici de a prezenta rectificarea bugetară altfel decât este în realitate, cifrele nu mint: scad sumele alocate unor domenii vitale şi deja vulnerabile, precum Educaţie şi Sănătate, scad fondurile pentru investiţii şi pentru proiectele europene. Totodată, cresc accizele la unele produse, se introduc noi accize şi sunt obligaţi angajaţii să achite contribuţii sociale la tichetele cadou primite.

În schimb, PNDL, „puşculiţa” alimentată de la bugetul de stat în folosul baronilor locali, primeşte 1,5 miliarde de lei, iar pensiile speciale scapă de impozitare, deşi ele nici măcar nu ar trebui să existe.

„Noua rectificare ne arată exact cum funcţionează sistemul. Mai întâi ne promit că au bani şi explodează cheltuielile. Ne zic să nu ne facem griji, că totul va fi bine. Apoi începe să se vadă peste tot criza de bani, deficite, inflaţie, etc. După care tot ei vin cu creşteri de taxe şi taxe noi. Apoi, se văd priorităţile Guvernului. Nu Sănătatea (nici acum nu funcţionează cardul de sănătate, dar nu mai vorbim despre asta), nu Educaţia sunt priorităţi. Nu îi interesează nici să ne facă viaţa mai uşoară sau să ne lase mai mulţi bani în buzunar. Prioritatea este conservarea privilegiilor şi îmbogăţirea baronilor. Cam asta s-a întâmplat de 30 de ani în România. O clasă politică care nu a avut niciodată curajul sau viziunea de a face reforme sistemice. În ritmul ăsta, să nu ne mirăm că România nu progresează, ba din contră”, declară deputatul USR Claudiu Năsui.

„Viorica Dăncilă, Orlando Teodorovici şi PSD au minţit populaţia că vor suplimenta fondurile pentru educaţie şi acum fac exact contrariul. Din banii tăiaţi ar fi putut fi construite sute de şcoli. Infrastuctura se află, de asemenea, într-o situaţie dezastruoasă, Ministrul Transporturilor reuşind incredibilul ‘record’ de a cheltui mai puţin de o treime din buget, în condiţiile în care avem cei mai puţini kilometri de autostradă din Europa şi cea mai mare rată a mortalităţii pe şosele din Europa. Pe de altă parte, Guvernul ‘a uitat’ de impozitarea pensiilor speciale, iar mai mulţi bani vor ajunge la Programul Naţional de Dezvoltare Locală, 1,5 miliarde de lei, adică fix la fondul acela destinat mitei electorale pentru baronii locali”, spune şi senatorul USR Silvia Dinică.

Pentru redresarea situaţiei dezastruoase a bugetului României, USR propune patru măsuri pe care le consideră necesare:
1. Stabilizarea cheltuielilor publice
2. Eliminarea pensiilor speciale
3. Eliminarea programului PNDL
4. 0 taxe pe salariul minim.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.