Liderii statelor Uniunii Europene, reuniţi joi la Bruxelles, au decis să deschidă negocierile de aderare cu Republica Moldova si Ucraina, după ce în luna noiembrie Comisia Europeană făcuse o recomandare în acest sens

Politic

Anunţul a fost făcut de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care prezidează summitul UE de la Bruxelles.

”Un semnal clar de speranţă pentru cetăţenii acestor ţări şi pentru continentul nostru”, a scris Charles Michel pe platforma X (fosta Twitter).

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat după anunţarea deciziei că cele două ţări aparţin familiei europene.

La rândul său, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat : ”Dragi moldoveni, felicitări! Decizia de azi de a deschide negocierile pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este victoria noastră a tuturor.

Uniunea Europeană a zis „da” pentru țara noastră, a zis „da” pentru viitorul nostru european. Este o pagină nouă în istoria noastră.

Acum doi ani, nimeni nu-și imagina că în 2023 Comisia Europeană va propune deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova.

Succesul de azi este meritul întregii societăți – al tuturor celor care aleg democrația și prosperitatea, care muncesc cu perseverență și răbdare, care au ieșit la vot, au protestat pentru libertate și nu au încetat niciodată să creadă că Moldova merită mai mult.

Suntem europeni și acest lucru este recunoscut de întreaga UE.”

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok , Twitter .