Ludovic Orban către prefecţi: Vă solicit să întăriţi de urgenţă DSP-urile, prin angajarea de persoane competente

Social

Premierul Ludovic Orban a solicitat prefecţilor şi autorităţilor de la nivel local să întărească de urgenţă Direcţiile de Sănătate Publică prin angajarea unor persoane competente şi a cerut ca anchetele epidemiologice să se deruleze rapid.

“Cred că este foarte important să întărim forţa şi capacitatea instituţiilor de sănătate publică. În baza decretului prin care s-a instituit starea de urgenţă, Direcţiile de Sănătate Publică pot să angajeze personal, direct, fără procedurile de concurs, fără aibă statut de funcţionar public, vă solicit să întăriţi de urgenţă, prin angajarea de persoane competente, Direcţiile de Sănătate Publică. Preluând din reţeaua şcolară şi aici cer inspectorilor şcolari generali să susţină Direcţiile de Sănătate Publică pentru a prezenta oameni pregătiţi care au capacitatea de a prelua sarcinile DSP, medici şi asistente din reţeaua şcolară, care e clar că în momentul de faţă, cu şcolile închise, au suficient timp la dispoziţie şi pot să constituie o resursă umană vitală în îndeplinirea atribuţiilor Direcţiilor de Sănătate Publică. Apelaţi la rezidenţi, apelaţi la angajaţi ai altor instituţii, puteţi lua de la Casele judeţene de Sănătate, în cazul în care există personal calificat care poate fi disponibilizat, puteţi lua inclusiv din anumite spitale care nu sunt în prima linie a bătăliei şi care nu au atribuţii directe”, a transmis Ludovic Orban, la videoconferinţa cu preşedintele Klaus Iohannis, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, prefecţii şi şefii instituţiilor publice deconcentrate pe tema gestionării epidemiei COVID-19.

Premierul a adăugat că autorităţile trebuie să fie concentrate şi pe viteza de derulare a anchetelor epidemiologice. “Capacitatea ca, odată ce o persoană este diagnosticată pozitiv, medicii epidemiologi să deruleze cât mai rapid ancheta epidemiologică şi într-un timp cât mai scurt măsurile dispuse în urma anchetei epidemiologice, mai ales măsurile de izolare la domiciliu a persoanelor care au intrat în contact direct cu persoana diagnosticată pozitiv, să fie puse în practică repede”, a menţionat el.

Orban a subliniat că este important, de asemenea, ca autorităţile locale să ştie toate nevoile spitalelor din judeţ. “Şi să urmăriţi, sub coordonarea Ministerului Sănătăţii şi a MAI, pregătirea spitalelor pentru a putea să ofere cele mai bune condiţii de tratare a cazurilor atunci când vor intra gradual între spitalele în care se tratează cetăţenii români care au fost contaminaţi cu coronavirus”, a precizat Orban. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.