Mihăilescu (Romsilva): În România sunt tăieri neautorizate de pădure şi cine neagă acest lucru nu cunoaşte realitatea românească

Social

În România există tăieri de lemn neautorizate, iar cine neagă acest lucru nu cunoaşte realitatea românească, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, directorul general al Regiei Naţionale de Pădurilor – Romsilva, Gheorghe Mihăilescu.

„În România sunt tăieri neautorizate, iar cine neagă acest lucru nu cunoaşte realitatea românească. Noi vorbim despre ceea ce avem la Romsilva, ce am în grădina mea. În acest moment, datele centralizate de noi arată că avem un volum al arborilor tăiaţi neautorizat undeva la 30.000 mc. Cifra exactă o voi oferi după ce voi avea toate datele. Este o reducere faţă de anul trecut, când aveam 47.000 de metri cubi de lemn tăiaţi fără autorizaţie. Noi facem această constatare prin măsurare directă, adică găsesc urma, altfel nu poţi să stabileşti, conform Codului Muncii, un debit sau un prejudiciu cert. Codul Muncii obligă acolo unde ai oameni cu răspundere patrimonială să măsori”, a spus Mihăilescu.

Potrivit şefului Romsilva, tăierile ilegale de pădure se întâmplă în România în zone în care sunt comunităţi neintegrate care au nevoie de lemn de foc.

„Vorbim despre Inventarul Forestier Naţional. Acesta, ca toate inventarele forestiere din Europa, furnizează şi anumite erori. Un inventar furnizează date cu privire la volumul de masă lemnoasă existent în pădure. Vreau să fac o precizare: se referă la volumul arborilor întregi, adică este lemn, frunză, sunt crăci, cioate… Se comunică lemnul rotund recoltat anual din păduri. Aceste informaţii sunt raportate de către profesionişti. Structurile organizate raportează la INS lemnul rotund recoltat. Atenţie, vorbim de o nuanţă: din pădure pleacă lemnul rotund, nu cioata, frunzişul (…) Eu nu combat cifra de 38,6 milioane de mc (lemn dispărut din păduri, n.r.), ci o argumentez. Nu eu am stabilit că acea cantitate de lemne este plecată din pădure. Repet, tăierile ilegale de pădure se întâmplă în România în zone în care avem încă comunităţi neintegrate unde au nevoie de lemn de foc şi se mai duc şi mai taie. Aşa a fost incidentul de la Iaşi”, a precizat şeful Romsilva.

Luna trecută, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, susţinea, într-o conferinţă de presă, că, în România, se taie într-un an aproximativ 38,6 milioane de metri cubi de lemn, cu 20 de milioane peste cifrele oficiale.

În replică, reprezentanţii Comunităţii Forestierilor – Fordaq şi cei ai Federaţiei Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România – Nostra Silva au atenţionat că prezentarea unei viziuni apocaliptice despre starea pădurilor din România nu are o fundamentare ştiinţifică şi este contraproductivă, pentru că deviază atenţia de la măsurile şi politicile publice care ar trebui implementate pentru acest domeniu.

Primul ciclu al Inventarului Forestier Naţional s-a desfăşurat în perioada 2008 – 2012. În anul 2018 au fost finalizate lucrările pentru realizarea celui de-al doilea ciclu IFN, început în 2013.

Conform IFN, la ora actuală, în România, suprafaţa forestieră este de 6,9 milioane de hectare, iar volumul de lemn pe picior se ridică la 2,2 miliarde de metri cubi. Cantitatea de lemn recoltat din pădurile României se ridică la 38,6 milioane mc.

IFN este principalul furnizor de date pentru raportarea indicatorilor de gestionare durabilă a pădurilor, conform angajamentelor asumate de ţara noastră în cadrul Conferinţei ministeriale pentru protecţia pădurilor în Europa (MCPFE). Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” – INCDS este responsabil pentru proiectarea şi punerea în aplicare a IFN, pentru efectuarea măsurătorilor de teren, prelucrarea şi analiza datelor IFN şi publicarea rezultatelor obţinute.

Recent, ministrul Educaţiei şi Cercetării a anunţat că i-a încetat delegarea lui Ovidiu Badea în funcţia de director general al INCDS, iar instituţia îl va avea în funcţia de director general interimar pe Ştefan Neagu. INCDS se află în subordinea Ministerului Educaţiei şi Cercetării.

Directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, a susţinut joi, la sediul instituţiei, o conferinţă de presă în cadrul căreia a prezentat activitatea din 2019 a instituţiei pe care o conduce, precum şi planurile pentru anul viitor.

Romsilva funcţionează sub autoritatea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) şi administrează 3,14 milioane de hectare păduri proprietate publică a statului, aproximativ 48% din totalul pădurilor din România şi are ca scop gospodărirea durabilă şi unitară, în conformitate cu prevederile amenajamentelor silvice şi ale normelor de regim silvic, a fondului forestier proprietate publică a statului.

În cadrul Romsilva lucrează 16.500 de persoane în 41 de direcţii silvice, 313 ocoale silvice, 22 de administraţii ale parcurilor naţionale şi naturale, 12 herghelii şi patru depozite de armăsari şi Muzeul Cinegetic al Carpaţilor. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.