Ministerul Educației, discuții despre elevii care fac naveta: Începând cu anul școlar 2020-2021, elevii vor circula gratuit, pe baza carnetului de elev

Social

Ministerul Educației anunță că elevilor li se va deconta transportul începând cu anul școlar 2020-2021, când vor putea circula gratuit pe baza carnetului de elev. Ministerele implicate în acest demers vor elabora un act normativ.

Monica Anisie a avut luni o întâlnire de lucru pe tema asigurării transportului elevilor școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu. La discuție au participat reprezentanți ai mai multor ministere, ai Consiliului național al elevilor și ai Asociației elevilor din Constanța.

„Începând cu anul școlar 2020-2021, elevii vor circula gratuit pe baza carnetului de elev, vizat de către unitatea școlară, sens în care ministerele implicate vor elabora un proiect de act normativ”, se arată într-un comunicat al Ministerului Educației.

Pe termen scurt, pentru a debloca situația decontării transportului elevilor, este necesară emiterea unei ordonanțe de urgență, pentru a pune în concordanță legislația cu decizia Curții Constituționale a României, care a statuat că decontarea „pe bază de abonament” este neconstituțională, deoarece creează o diferență de tratament juridic între elevii care pot prezenta abonament și elevii care, din diferite motive obiective (de exemplu, lipsa transportului în comun), nu pot prezenta abonament, dar pot prezenta alte acte doveditoare.

„Ulterior, în termen de 30 de zile, se va elabora o Hotărâre de Guvern care să abroge HG 863/2016 pentru aprobarea metodologiei de calcul și stabilirea tarifului maxim per kilometru aferent abonamentului de transport și să prevadă noi tarife maximale”, se mai arată în comunicat.

Elevii au confirmat participarea la întâlnirea de lucru de săptămâna viitoare în care se va discuta despre nivelul noilor tarife.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.