Ministrul Roxana Mînzatu: Vom aloca 6 miliarde euro pentru antreprenori în următoarea perioadă de programare

Economic

Dna. Roxana Mînzatu, ministrul Fondurilor Europene, a participat astăzi la cea de-a doua ediţie a „International Business Forum”, eveniment organizat la Palatul Parlamentului de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.

În intervenţia avută, domnia sa a aratat că în actuala perioada de programare IMM-urile sunt sprijinite cu fonduri europene prin mai multe instrumente de finanţare, in valoare totală de 2,1 miliarde euro, anunţând totodată că în perioada următoare suma se va tripla, ajungând la 6 miliarde din totalul de 30,6 miliarde propus pentru România de către Comisia Europeană pentru 2021-2027.

„În România, în ultimii ani, politica de sprijinire a antreprenoriatului nu a fost doar o vorbă, a însemnat în primul rând finanţare. Dincolo de sprijinul statului, Ministerul Fondurilor Europene a contribuit la acest lucru atât pentru afacerile noi, cât şi pentru cele existente”, a precizat dna. Mînzatu.

A reamintit că cea mai importantă linie de finanţare dedicată IMM-urilor este parte a Programului Operaţional Regional, Axa 2, arătând că România are astăzi contracte de finanţare pentru dezvoltarea IMM-urilor prin aceasta axa, în valoare de 1,4 miliarde euro. „Vorbim de aprox. 2.800 firme care îşi cumpără echipamente, tehnologie, îşi dezvoltă spaţii de producţie, inclusiv pe partea de digitalizare, de promovare a activităţii firmei”.

În ceea ce priveşte numărul total al IMM-urilor nou înfiinţate care au atras bani europeni, ministrul a precizat că acesta a ajuns în actuala perioada de programare la 8.715 – IMM-uri sprijinite prin România Start-up Plus şi Diaspora Start-up. „Foarte important este faptul că aceşti 8.700 antreprenori au beneficiat şi de o parte de formare şi educaţie antreprenorială. Am gândit acest lucru fiindcă am vrut să îi sprijinim pe cei care nu au capital dar au idei bune de afaceri. Cred că a fost o primă variantă de finanţare integrată”, a mai subliniat Dna. Mînzatu în intervenţia de astăzi.

În acelaşi sens, la fel de importante sunt clusterele de inovare care au potenţialul de a stimula activitatea inovatoare prin promovarea utilizării în comun a echipamentelor şi schimbului de cunoştinţe.

În curând, MFE va deschide un apel de finanţare pentru proiecte dedicate dezvoltării capacităţii de cercetare a clusterelor de inovare, cu un buget de 31,7 milioane euro, dintre are 26,9 mil. fonduri FEDR. Valoarea finanţării publice nerambursabile pentru un proiect va fi cuprinsă între 2,3 mil. lei şi 33,12 mil. Vor putea depune cereri de finanţare companii din următoarele domeniile bioeconomie, tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor, energie, mediu şi schimbări climatice, eco-nano-tehnologii şi materiale avansate.

Evenimentul de astăzi, organizat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, s-a adresat antreprenorilor români care vor să-şi internaţionalizeze afacerile şi caută să identifice oportunităţi de dezvoltare pe noi pieţe.

La eveniment au mai participat dl. Ştefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Dna. Ramona-Nicole Mănescu, ministrul Afacerilor Externe dar şi antreprenori de succes, ambasadori şi experţi pe probleme de antreprenoriat.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.