Ministrul Sănătății despre tragedia de la Spitalul Săpoca: S-a produs un lung șir de erori umane. Asistenta nu trebuia să lase stativul în salon, în pat cu bărbatul a fost adus încă un pacient

Social

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că în unitatea medicală de la Săpoca s-a produs un lung şir de erori umane. „Sunt niște concluzii pe care le-am tras, decizia este foarte clară pentru cei care n-au respectat fișa postului – comisia de disciplină, dar și plângere penală”, a subliniat Pintea duminică seara.

„Să vă dau prima mostră de nerespectare a fişei postului: în fişa postului asistentei medicale scrie negru pe alb că nu se lasă la îndemâna pacienţilor obiecte contondente, or acel stativ de perfuzie era un obiect greu, care n-ar fi trebuit să rămână niciodată într-un salon cu bolnavi internaţi cu probleme psihice”, a declarat Sorina Pintea.

„Al doilea lucru care m-a frapat este faptul că la ora 01.45 în noaptea de sâmbătă spre duminică a fost internat un pacient, tot cu etilism, care a fost pus în pat cu pacientul (…), în condiţiile în care în acel pavilion mai existau paturi libere. Dar a fost decizia medicului de gardă, pentru că salonul 206 în care s-au petrecut crimele era imediat la îndemână şi atunci probabil şi-au spus – e un comentariu personal – ‘de ce să nu-l punem aici?’ „, a subliniat ministrul.

„Nu se pune problema lipsei de personal. În acel moment, în pavilion erau 7 asistente medicale și 3 infirmiere. Din datele care mi s-au pus la dispoziție, am constatat că personalul este normat în acest spital la nivelul minim, deci legal. (…) Nu a fost vorba de lipsă de personal, nu a fost vorba de nefinanțarea posturilor. Nu se pune această problemă, v-am spus, sunt 45 de posturi noi aprobate față de normativul minim existent. Existau 10 persoane, conform graficului de lucru, pentru cele 2 secții – 7 în acel pavilion, existau paturi libere – pacientul nu avea nevoie să primească pe cineva lângă el în pat. Deci sunt niște lucruri pe care le-am constatat și care cred eu că au dus la această tragedie”, a explicat Sorina Pintea.

Potrivit ministrului, în jurul orei 03.00, una dintre asistente a mers să-și facă rondul. Cum ușile saloanelor stau deschise pe timpul nopții, l-a văzut pe pacient spălându-se pe față. L-a întrebat de ce nu doarme și l-a rugat să meargă în pat.

Cei care au intervenit au fost muncitorii de supraveghere, în momentul în care s-au auzit țipete din salonul 207, unde erau femeile. Asistenta a intrat în panică, a început să țipe, a chemat muncitorii, care au alergat după pacient.  Bărbatul a ieșit pe geamul unui salon și a fugit.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.