Orban: Declanşăm conflictul juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament privitor la moţiunea de cenzură

Politic

Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, că liberalii au luat decizia de a declanşa conflictul juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament privitor la depunerea moţiunii de cenzură de către PSD.

„Am luat decizia să declanşăm conflictul juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament privitor la depunerea acestei moţiuni de cenzură. Este fără precedent în 30 de ani şi aici, gândiţi-vă, în ce hal de debandadă s-a ajuns, în ce hal de dezorientare se află acest partid, PSD, să ajungă să facă ce nu s-a făcut în 30 ce ani, să depui moţiune de cenzură în vacanţa parlamentară. Până acum, toate moţiunile de cenzură, care au fost depuse, au fost depuse în sesiunile parlamentare, nu în vacanţa parlamentară”, a afirmat Orban, la Palatul Parlamentului.

El a susţinut că PSD ar fi vrut să voteze moţiunea într-o altă sesiune extraordinară a Parlamentului, dar a revenit şi a prelungit-o pe actuala.

„Mai mult decât atât, într-o sesiune au depus moţiunea, într-o sesiune voiau să citească moţiunea, sigur că s-au prins pe ultima sută de metri şi au prelungit, înainte de citirea moţiunii de cenzură, sesiunea parlamentară, care fusese convocată doar pentru data de 20, prin decizia Birourilor permanente reunite, şi doar pentru pentru citirea moţiunii de cenzură. Probabil voiau, în a treia sesiune extraordinară, să şi dezbată şi să voteze moţiune de cenzură. (…) Este o situaţie care trebuie reglementată printr-o decizie a Curţii Constituţionale pentru a nu permite o încălcare a Constituţiei privitoare la instituţia asta fundamentală care este instituţia moţiunii de cenzură”, a explicat prim-ministrul.

În opinia sa, demersurile PSD reprezintă „o lipsă de respect” faţă de prevederile constituţionale şi „o băşcălie”.

„Invocăm conflictul, din punctul nostru de vedere, acest lucru trebuie clarificat. Din punctul nostru de vedere, litera şi spiritul Constituţiei duc la o concluzie foarte clară şi anume că moţiunile de cenzură nu pot fi depuse decât în sesiunile parlamentare, nu în vacanţa parlamentară, sesiunile extraordinare se convoacă în vacanţa parlamentară”, a spus Orban.

El a informat că sesizarea la CCR ar urma să fie depusă joi sau vineri, adăugând că este neconstituţională continuarea procedurii privind moţiunea de cenzură până când se pronunţă instanţa constituţională.

„Suntem pregătiţi, în cursul zilei de astăzi, să finalizăm sesizarea cu toate argumentele constituţionale. Fie în cursul zilei de astăzi, fie în cursul zilei de mâine vom depune sesizarea. Sigur că, şi aici le spun foarte clar celor de la PSD, nu vă jucaţi cu focul, nu forţaţi procedura privitoare la moţiunea de cenzură. Până nu se pronunţă Curtea Constituţională, din punctul meu de vedere, este neconstituţional să se deruleze în continuare procedura, deşi noi suntem pregătiţi pentru a face faţă acestei moţiuni de cenzură în orice moment, dar eu cred că a nu ţine cont de acest conflict juridic de natură constituţională şi a te duce înainte fără niciun fel de noimă, fără niciun fel de gândire ar fi o dovadă suplimentară de nesocotire a Constituţiei şi a democraţiei în România”, a completat premierul Orban. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.