Patronatele din turism cer Guvernului să înființeze Autoritatea Națională pentru Turism (ANT), care să fie condusă de un Președinte cu rang de Secretar de Stat.

Social
După ce Ministerul Turismului a fost desființat în organigrama noului Executiv, iar acest domeniu important al economiei este reprezentat ca un departament oarecare în cadrul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, patronatele din turism cer, aprobarea înființării Autorității Naționale pentru Turism condusă de un Președinte cu rang de Secretar de Stat. Această masură, va duce la dezvoltarea sectorului în viitor, va asigura continuarea și coerența măsurilor reglementate, pentru finalizarea actelor normative aflate în dezbatere publică și dezvoltarea acestor măsuri care s-au dovedit foarte importante pentru economia națională.

   „După ce turismul a avut parte în ultimii ani de un minister propriu, ceea ce a avut efecte pozitive pentru acest domeniu, în organigrama noului executiv nu se mai regăsește nici ca un nume în coada unui minister mai mare, cum s-a întâmplat cu ani în urmă. Pentru ca sectorul să nu intre într-un con de umbră, fiind reprezentat doar de un departament oarecare în cadrul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Patronatele din turism cer Guvernului înființarea unei Autorități Naționale pentru Turism, condusă de un Președinte cu rang de Secretar de Stat”, a declarat Mohammad Murad, Președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

   Creșterea incontestabilă, în ultimii ani, a ponderii aportului sectorului turism în PIB-ul României a fost posibilă datorită măsurilor aprobate de toți reprezentanții partidelor politice aflate în Parlament. Turismul este un sector ce transcede spectrul politic, beneficiul îmbunătățirilor în acest sector fiind în avantajul tuturor, prin refacerea și susținerea forței de muncă, creșterea productivității muncii, crearea de noi locuri de muncă și echilibrarea balanței de plăți a României.

   De-a lungul timpului FPTR a participat și a prezentat propuneri pe parcursul procesului legislativ, inclusiv pentru Legea Turismului, astfel încât aceasta să devină “constituția“ turismului pentru următorii 5-20 de ani; a susținut necesitatea modificării întregii legislații subsecvente Legii Turismului; a sprijinit înființarea primei Organizații de Management al Destinației din România, în Municipiul Mangalia care include șapte stațiuni turistice de interes național și, nu în ultimul rând, a fost membru al Consiliului Consultativ al Turismului și a avut reprezentant în Comisia de Dialog Social la nivelul Ministerului Turismului.

   Prin înființarea Autorității Naționale pentru Turism (A.N.T.), instituție cu personalitate juridică distinctă, condusă de un Președinte cu rang de secretar de stat, în subordinea directă a Ministrului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, propunem o structură organizatorică mai suplă, cuprinzând 140 posturi, din care 30 vor rămâne libere până la angajarea atașaților în turism. Din cele 199 de posturi ocupate în prezent se vor reduce efectiv 89 de posturi, multe fiind de conducere, fapt ce va conduce la diminuarea semnificativă a fondului lunar de salarii la aproximativ 155.000 euro. În cazul în care o parte din cei 89 de funcționari care nu vor putea fi redistribuiți, aceștia se pot angaja în mediul privat în turism unde există un deficit de forță de muncă de aproximativ 150.000 de angajați, din care cel puțin 2.000 în funcții de conducere operativă. Impactul asupra mediului de afaceri va fi pozitiv, existând premizele continuării în condiții de eficiență maximă a activității în domeniul turismului.   

   Pentru asigurarea unei reglementări fluente, specialiștii în turism, membrii în Comitetul Director al F.P.T.R. propun completarea Ordonanței de Urgență nr.68/2019 cu aprobarea înființării Autorității Naționale pentru Turism și structura organizatorică a acesteia. Această  propunere este în concordanță cu programul de guvernare al P.N.L. si va avea ca efect:
-eficientizarea actului de guvernare în domeniul turismului;
-reducerea semnificativă a cheltuielilor administrative;
-menținerea actualei legislații care a permis creșterea semnificativă, anuală, a veniturilor în turism;
-stimularea investițiilor în turism;

    În acest context, Federația solicită noului guvern analizarea propunerii privind înființarea Autorității Naționale pentru Turism (A.N.T) condusă de un Președinte cu rang de Secretar de Stat în subordinea directă a Ministrului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. FPTR mai solicită constituirea unei comisii mixte, formată din specialiști ai Guvernului, Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri și reprezentanți ai FPTR, în vederea completării și îmbunătățirii Programului de Guvernare – capitolul Turism, pe care îl consideră mult prea sumar tratat pentru uriașa importanță a acestui domeniu.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.