România a atras 3,3 miliarde dolari americani de pe piețele externe de capital

Economic Social

Emisiunea de euroobligațiuni lansată în data de 7 iulie 2020 de Ministerul Finanțelor Publice s-a bucurat de un interes deosebitdin partea investitorilor, România revenind pe piața USD pentru prima oară din 2018. Tranzacția a reconfirmat poziția României de emitent suveran sofisticat pe piețele externe de capital, printre punctele de interes ale emisiunii numărându-se:

Prima tranzacție de euroobligațiuni denominată în USD realizată de România în 2020, cu o tranșă dublă, 10 ani lung în sumă de 1,3 miliarde USD și 30 ani lung în sumă de 2 miliarde USD, după cele două tranzacții realizate în prima jumătate a anului careau fost denominate în EUR.
Este prima tranzacție în USD realizată de România după 2 ani de absență de pe această piață, fiind cel mai mare volum atras de pe piețele externe de capital în dolari americani
O reducere consistentă a costului față de nivelul inițial lansat în piață, de 25 de puncte de bază.
O valoare a cupoanelor de plată (3% pentru 10 ani lung și 4% pentru 30 ani lung), net inferioară cupoanelor aferente tranzacțiilor în USD efectuate în anii anteriori – 2018 (cupon de 5.125% pentru 30 ani), 2014 (cupon de 4,875% pentru 10 ani și 6,125% pentru 30 ani), 2013 (cupon de 4,375% pentru 10 ani) și 2012 (cupon de 6,750% pentru 10 ani).
Emisiunea s-a bucurat de o cerere foarte mare din partea investitorilor înainte de stabilirea costului final al emisiunii (cu ordine de peste 8 miliarde USD), dar si la închiderea tranzacției când nivelul cererii s-a menținut la un nivel record, de 7.4miliarde USD.
„Succesul recentei tranzacții denotă interesul investitorilor în titlurile emise de România în dolari americani, precum și încrederea acestora în capacitatea de răspuns a țării noastre în fața crizei generate de pandemia COVID-19, și în planul de relansare economică pe termen mediu al actualului Guvern. Împrumutul va fi utilizat pentru acoperirea nevoilor de finanțare în creștere, rezultate din deficitul bugetar și volumul refinanțării datoriei publice” , a declarat Florin-Vasile Cîțu, ministrul Finanțelor Publice.

Valoarea totală a emisiunii este de 3,3 miliarde USD, cu o subscriere finală de 7,4 miliarde USD, prin participarea unui număr de peste 400 de investitori. Fondurile aferente acestei tranzacții au fost încasate marți, 14 iulie, anul curent.

Emisiunea a fost realizată în două tranșe, din care 1,3 miliarde USD cu maturitatea de 10 ani lung, cu un randament de 3.045% și o rata de dobândă de 3.00% pe an și 2 miliarde USD cu maturitatea de 30 ani lung, cu un randament de 4,00% și o rata de dobândă de 4,00% pe an.

Față de valorile cu care au fost lansate inițial în piață cele două tranșe, de 265 puncte de bază peste cotația de referință Mid-Swap pentru maturitatea de 10 ani lung și randamentul de 4,25% pentru maturitatea de 30 ani lung, costurile au fost reduse cu 25 puncte de bază, obținându-se în final prime de emisiune de 5 puncte de bază pentru maturitatea de 10 ani lung, respectiv 3 puncte de bază pentru maturitatea de 30 ani lung.

Baza investițională a tranzacției a fost diversificată atât din punct de vedere geografic,cât și din punct de vedere al tipurilor de investitori. În privința, tipurilor de investitori, în ambele tranșe se poate observa preponderența investitorilor de tipul “real money”, respectiv fonduri de active administrate privat și bănci comerciale. De asemenea, este de remarcat o creștere a participării investitorilor din Asia (11% în cazul tranșei de 30 ani lung) și a participării în proporție de peste 65% a marilor investitori activi pe piețele internaționale de capital din SUA și Marea Britanie pentru ambele tranșe.

În ceea ce privește distribuția geografică a investitorilor, pentru maturitatea de 10 ani lung (cu scadență la 14 februarie 2031), aceasta a fost următoarea: Marea Britanie 39%, SUA 27%, România10%, restul CEE 2%, Germania 4%, Austria/Elveția 4%, Benelux 3%, Țările Nordice 2%, Sudul Europei 2%, Franța 1%, Asia 3% , restul lumii 3%.

Pentru maturitatea de 30 ani lung (cu scadență la 14 februarie 2051), distribuția geografică a investitorilor a fost următoarea: SUA 37%, Marea Britanie 29%, România 3%, restul CEE 1%, Germania 4%, Austria/Elveția 6%, Benelux 4%, Țările Nordice 1%, Sudul Europei 2%, Asia 11% , restul lumii 2%.

Distribuția pe categorii de investitori pentru maturitatea de 10 ani lung a fost preponderent către fonduri de active administrate privat, respectiv 68%,10% către bănci comerciale și private, 14% către fonduri de pensii și companii de asigurări și 6% către fonduri de investiții.
Pentru maturitatea de 30 ani lung, distribuția în funcție de tipul investitorilor a fost următoarea: fonduri de active administrate privat67%, bănci comerciale și private 3%, fonduri de pensii și companii de asigurări 19% și fonduri de investiții 9%.

Tranzacția a fost intermediată de Citigroup Global Markets Limited, Erste Group Bank AG, HSBC Bank plc, ING Bank N.V., J.P. Morgan Securities plc și Raiffeisen Bank International AG.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.