STS asigură suportul tehnic necesar la scrutinul din 27 septembrie

Social

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale va asigura sprijinul de comunicaţii şi tehnologia informaţiei pentru buna desfăşurare a alegerilor locale organizate în 27 septembrie.

Într-un comunicat transmis joi AGERPRES, STS informează că, începând cu data de 3 august, a asigurat serviciile de telecomunicaţii speciale şi de comunicaţii de voce şi date pentru birourile electorale de circumscripţie, precum şi resursele necesare pentru configurarea adreselor de poştă electronică ale acestor birouri electorale. Totodată, începând cu data de 7 august, au fost distribuite terminalele telefonice mobile pentru a asigura serviciile de voce destinate centrelor de suport pentru relaţia cu publicul şi cu birourile electorale ierarhic inferioare constituite pe lângă birourile electorale de circumscripţie judeţeană şi biroul electoral de circumscripţie al municipiului Bucureşti.

„În această perioadă, specialiştii STS instalează infrastructura de comunicaţii necesară funcţionării SIMPV. În acest sens, personalul STS verifică nivelul acoperirii GSM a operatorilor publici în locaţiile secţiilor de votare, iar în situaţia în care este necesar asigură echipamente de comunicaţii pentru amplificarea semnalului”, precizează sursa citată.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale şi Legii nr. 135/2020 privind stabilirea datei alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, Autoritatea Electorală Permanentă şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale asigură implementarea şi gestionarea sistemelor informatice necesare bunei desfăşurări a procesului electoral, şi anume:

* SIMPV – Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal;

* SICPV – Sistemul informatic de centralizare a proceselor-verbale

„Specialiştii STS desfăşoară activităţi pentru dezvoltarea aplicaţiei informatice pentru verificarea dreptului la vot, precum şi a aplicaţiei informatice pentru centralizarea proceselor-verbale, utilizate de Biroul Electoral Central, conform cerinţelor operaţionale furnizate de AEP. Sunt în derulare sesiuni de examinare practică, în centre de evaluare, pentru selectarea operatorilor de calculator ai birourilor electorale ale secţiilor de votare, conform planificărilor efectuate de Autoritatea Electorală Permanentă”, se arată în comunicat.

Conform sursei citate, similar proceselor electorale anterioare, STS va operaţionaliza Centrul de suport tehnic prin care va fi asigurată asistenţă tehnică pentru operatorii de calculator din secţiile de votare şi informaticienii de la birourile electorale de circumscripţie.

De asemenea, atât în teritoriu, cât şi în Bucureşti, vor fi disponibile centre de intervenţie operativă care pot acţiona rapid pentru remedierea defecţiunilor de funcţionare a infrastructurii de comunicaţii sau a echipamentelor informatice.

Toate activităţile desfăşurate se realizează cu respectarea normelor de prevenire şi limitare a răspândirii COVID-19.

„Pe toată durata pregătirii alegerilor locale, precum şi în ziua de vot, STS va asigura transparenţa îndeplinirii sarcinilor care i-au fost atribuite şi va aduce constant în atenţia opiniei publice stadiul realizării activităţilor desfăşurate”, precizează comunicatul. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.