Teodorovici anunţă ”taxă de solidaritate” pentru pensiile speciale mai mari de 10.000 de lei şi limitarea călătoriilor gratuite cu trenul pentru studenţi

Economic

Pensiile speciale ar putea fi taxate suplimentar. Măsura este propusă de Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, care anunță și limitarea numărul de călătorii gratuite cu trenul pentru studenți. Ministrul susține că nu este vorba despre un plan de austeritate, ci de reforme necesare pentru a avea un buget sustenabil, pe termen lung. Economiștii se așteaptă însă și la alte tăieri bugetare din cauza deficitului tot mai mare.

Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, propune ca persoanele care primesc pensii speciale să plătească o taxă de solidaritate.

Măsura a fost anunțată la finalul ședinței Comitetului Executiv al PSD și ar urma să fie transpusă într-un act normativ.

Ministrul nu a precizat și care va fi nivelul taxei. Pe surse se vehiculează că ar putea avea o valoare de 30%.

O altă propunere vizează limitarea călătoriilor gratuite cu trenul pentru studenți. De facilitate ar urma să mai beneficieze doar studenții care au cel mult 26 de ani și rezultate bune la învățătură. Inițiativa este criticată de reprezentanții asociațiilor studențești.

Potrivit acestora, doar 20% dintre biletele emise anul trecut de CFR au fost pentru studenţi. Economiștii se așteaptă că tăierile bugetare să continue.

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, susține însă că măsurile anunțate nu fac parte dintr-un plan de austeritate. Ci sunt necesare pentru a avea un buget sustenabil pe termen lung.