USR cere Ministerului Culturii prelungirea contractului de închiriere a Castelelor Peleş şi Pelişor şi începerea lucrărilor de restaurare

Politic Social

Uniunea Salvaţi România somează Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN) şi pe ministrul Daniel Breaz să ia măsuri urgente pentru prelungirea contractului de închiriere a Castelelor Peleş şi Pelişor şi să demareze „fără întârziere” procedurile pentru începerea lucrărilor de restaurare.

„Începând din aprilie 2018, Ministerul Culturii nu mai are un contract valabil cu Casa Regală a României în privinţa celor două castele şi a Căsuţei Poartă, iar ultimul termen de evacuare, prelungit mai bine de un an, a expirat la 31 iulie 2019. În urmă cu două zile, primul din cele trei imobile, Căsuţa Poartă, a fost predat Casei Regale. În actualele condiţii, Muzeul Peleş este sub ameninţarea de a trebui să evacueze colecţiile de patrimoniu găzduite de Castelul Peleş şi Castelul Pelişor şi de a preda şi aceste clădiri”, se arată într-un comunicat transmis de USR.

Reprezentanţii Uniunii apreciază că o astfel de situaţie este „intolerabilă”, reprezentând „punctul culminant al indolenţei Ministerului Culturii faţă de istoria şi moştenirea culturală a României şi dovada incompetenţei” actualului ministru.

„Nu doar că ministrul Breaz nu a făcut absolut nimic ca să prelungească contractul şi să se asigure că Muzeul Peleş va rămâne deschis, ci, în plus, încalcă obligaţiile Statului român de a restaura imobilele respective. Muzeul Peleş e găzduit în prezent fără contract în clădiri de patrimoniu în care nu a făcut absolut nicio lucrare de restaurare sau reparaţie majoră în ultimii ani şi care sunt în pericol de a se degrada iremediabil. USR avertizează guvernul PSD – care a fost informat până la nivel de premier despre situaţia de la Peleş – că asemenea gesturi criminale la adresa trecutului şi viitorului României nu pot şi nu vor rămâne nesancţionate”, a precizat aceeaşi sursă.

Deputatul USR Iulian Bulai, membru în Comisia pentru cultură, i-a cerut ministrului Breaz să invite Casa Regală la masa dialogului şi „să asigure viitorul Muzeului Peleş într-un mod adecvat”.

„Statul român şi-a asumat obligaţia de a păstra ansamblul de la Peleş în patrimoniul ţării, de a se îngriji ca de el să se bucure şi generaţiile următoare, iar în loc de asta, ultimii miniştri instalaţi de PSD în fotoliul de la Cultură s-au uitat cum Peleşul se degradează, cum interioarele se distrug, iar în final cum Muzeul e pe cale de a fi evacuat şi desfiinţat din cauză că domnul Breaz e prea ocupat cu propria carieră, iar Guvernul PSD cu devalizatul bugetului naţional”, a apreciat Bulai.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.