Pregătiri pentru alegerile prezidențiale. STS a distribuit 25.000 de tablete în țară și în străinătate

Politic

Românii din diaspora nu vor mai sta ore în șir la coadă pentru a vota. Așa susțin oficialii STS și ai autorității electorale permanente. În locul funcționarilor care notau cu pixul, pe hârtie, datele complete ale fiecărui votant, în secții vor fi persoane care vor completa pe o tabletă doar CNP-ul.

25.000 de tablete a distribuit STS în țară și în străinătate. Echipamentul electronic e necesar atât pentru prevenirea votului multiplu, cât și pentru monitorizarea prezenței la vot. O noutate pentru românii care votează din străinătate e introducerea preluării electronice a semnăturii pentru votanți și eliminarea listelor fizice.

În medie, vor fi 8 tablete în fiecare secție de votare de pe teritoriul european și 7 în spațiile electorale din țări de pe alte continente. Cei de la STS acuză, însă, că Autoritatea Electorală Permanentă nu a solicitat centralizarea rezultatelor provizorii de la nivelul secțiilor de votare. De aceea, susțin reprezentații STS, am putea vorbi de lipsă de transparență.

De cealaltă parte, șeful AEP spune că ar fi vorba numai de o problemă de terminologie.

La fel ca în urmă cu doi ani, filmarea numărării voturilor se va face numai în străinătate. În România fiind aproape 19.000 de secții de votare, spune Constantin Mitulețu-Buică, ar fi foarte greu de gestionat o astfel de situație dat fiind că filmarea se face direct cu tableta.

Cei de la STS au pus la punct un Centru de suport tehnic prin care oferă asistență tehnică operatorilor de calculator și președinților secțiilor de votare din țară și din străinătate.

Votul pentru prezidențiale începe duminică pentru românii din țară și vineri pentru diaspora. Doar 45 de mii de români s-au înscris pentru votul prin corespondență. Întreg procesul, ni-l descrie Ramona Avramescu.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.