Iohannis: Lideri pesedişti diletanţi au crezut că se pot profila folosind politica externă a României. Eroare!

Politic

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, că lideri „pesedişti diletanţi” au crezut că se pot profila folosind politica externă, el subliniind că lucrurile stricate de aceştia trebuie reparate.

„Politica externă a României pe care cred că am condus-o rezonabil a avut în ultimii trei şi ani jumătate de suferit. Lideri pesedişti diletanţi au crezut că se pot profila folosind politica externă a României. Eroare! Singurul lucru pe care l-au obţinut este decredibilizarea României în relaţia cu mulţi parteneri cu care am avut legături strânse şi încredere reciprocă”, a spus Iohannis, la preluarea mandatului de ministru de Externe de către Bogdan Aurescu.

El a arătat că unul dintre dosarele ratate de guvernarea pesedistă a fost dosarul ONU.

„Este cazul să reparăm ce au stricat pesediştii. Este cazul să refacem încrederea partenerilor noştri în România, în politica externă a României. Convingerea mea fermă este că România trebuie să aibă o politică externă solidă, de succes, de încredere, indiferent de cine guvernează la un moment dat ţara noastră. Acest lucru acum începe să redevină posibil, după mulţi ani în care politica externă a fost afectată de guvernări eşuate am ajuns într-o zonă în care putem să fim optimişti că preşedintele şi Guvernul României vor colabora loial, aşa cum este scris în Constituţia României”, a adăugat şeful statului.

Preşedintele Iohannis a menţionat priorităţile în politica externă a României – Parteneriatul strategic cu SUA, rolul în NATO şi locul şi rolul în UE, consolidarea, întărirea şi extinderea parteneriatelor strategice şi o bună profilare în plan global, întărirea poziţiei şi a încrederii din partea statelor cu care ţara noastră are relaţii bilaterale.

El s-a declarat mulţumit că Bogdan Aurescu a fost cooptat în echipa guvernamentală a premierului Ludovic Orban.

„Este pentru mine o garanţie a faptului că lucrurile vor fi abordate serios, profesionist şi vă garantez că împreună vom avea succes. Pe Bogdan îl ştiţi foarte bine, este unul dintre cei mai profilaţi diplomaţi români, a început activitatea în minister, s-a profilat extraordinar de pozitiv cu acel renumit proces de la Haga pe care l-a câştigat pentru România, a continuat cariera în minister, a fost ministru şi este acum iarăşi ministru de Externe”, a spus Iohannis, arătând că îşi doreşte o colaborare foarte bună.

Şeful statului l-a felicitat şi pe premierul Ludovic Orban pentru preluarea guvernării. „Respir uşurat”, a adăugat Iohannis.

Preşedintele i-a mulţumit şi fostului ministru de Externe, Ramona Mănescu, pentru lucrurile făcute bine în scurtul mandat. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.