Situația defrișărilor. În 2019, România a pierdut 3 hectare de pădure pe oră

Social

Ne-am bucurat de ei, i-am admirat, ne-au luminat casele, ne-au găzduit bucuriile, ne-au adus prospețime sau noroc, iar acum îi aruncăm la gunoi. Brazii de Crăciun sunt cei care ne-au făcut să ne gândim la neglijența pe care o purtăm naturii tot anul. De exemplu, defrișările. Ne-am purtat cu pădurile de parcă ne-ar fi sufocat până acum. În 2019, România pierdea 3 hectare de pădure pe oră! Vedem ce înseamnă asta, ce amenzi s-au dat, și ce măsuri se pun în aplicare anul acesta.

În ceea ce privește defrișările, regiunea Clujului nu stă deloc bine, asta conform celor mai recente statistici. Potrivit Raportului Greenpeace privind tăierile ilegale, județul Cluj a fost primul pe țară în anul 2018, urmat de județul Maramureș.

Acest raport cuprinde cifre oficiale, adică numărul cazurilor identificate de autorități. Acest lucru însemnând că numărul tăierilor ilegale ar putea fi mult mai mare.

Așadar, în județul Cluj au fost identificate 587 de infracțiuni de natură silvica, iar în Maramureș 524. Numărul fiind în creștere cu 2% față de anul precedent.

Cât despre cantitățile de lemn tăiat ilegal, cele mai mari valori s-au înregistrat în județele Maramureș, aproape 100 de mii de metri cubi, urmat de Bistrița-Năsăud cu 17 mii de metri cubi, iar în județul Cluj 6836 de metri cubi de lemn tăiat ilegal.

Cele mai multe infracțiuni silvice au fost identificate de Inspectoratul Județean de Poliție urmat de Garda Forestieră și Jandarmerie.

Conform celor care au făcut studiul, autoritățile reușesc să depisteze doar 1% din totalul tăierilor ilegale care au loc în România.

La nivelul județului Dolj, din totalul de 86.890 de hectare fond forestier, Direcţia Silvică administrează la data actuală o suprafaţă de 71.295 ha fond forestier, din care 59.861 ha fond forestier public şi 11.434 ha fond forestier privat. Pentru cele 11.434 ha de fond forestier privat se asigură paza şi serviciile silvice atât în baza contractelor de prestări servicii silvice încheiate cu persoanele fizice şi juridice, proprietari ai acestor suprafeţe.

Administrarea fondului forestier şi implicit paza acestuia, a fost desfaşurată printr-un număr de 185 cantoane silvice, structurate în 33 districte la nivelul celor nouă ocoale silvice.

Numărul infracțiunilor este în ușoară scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului 2018, înregistrându-se în acest an un număr de 22 infracţiuni pentru tăieri ilegale de arbori şi sustrageri de material lemnos, cu un număr de 2 infracţiuni mai puţine decât anul trecut. În ceea ce priveşte numărul de contravenţii aplicate pentru tăieri ilegale de arbori , acesta a scăzut cu 95 astfel de acte, înregistrându-se în acest an un număr de 189 contravenţii pentru tăieri ilegale de arbori,  cu o valoare a amenzilor de 697.000 lei.

În ceea ce priveşte acţiunile comune de control a circulaţiei materialului lemnos împreună cu organele de poliţie şi jandarmerie, în urma acţiunilor întreprinse s-au confiscat  106 mc material lemnos.

Volumul tăiat ilegal din fondul forestier administrat de D.S.Dolj pentru care s-au întocmit documente de sancționare este de 484 mc, din care 199 mc este constatat prin infracţiuni şi 285 mc prin contravenţii. Din acest volum, 61 mc au fost înregistraţi ca tăieri ilegale în fondul forestier privat pentru care se asigură paza de către D.S.Dolj.

La nivelul Direcţiei Silvice Dolj, se constată un nivel ridicat al faptelor ilegale îndreptate asupra fondului forestier, în special pe raza ocoalelor silvice Dăbuleni, în zonele Ocolna, Brabeți, Daneți şi Sadova, în zonele Sadova, Mârșani.

Și polițiștii doljeni au aplicat sancțiuni hoților de lemne. În primele 11 luni ale anului 2019, la nivelul IPJ Dolj au fost efectuate 835 de controale pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice. În cadrul acestora, poliţiştii au verificat aproximativ 3.500 de vehicule, iar pentru neregulile constatate au fost aplicate 260 de sancţiuni contravenţionale. De asemenea, în primele 11 luni ale anului 2019, oamenii legii au constatat 216 infracţiuni pentru care au fost intocmite dosare de cercetare penală. Ca măsuri complementare, poliţiştii au ridicat în vederea confiscării sau stabilirii provenienţei, peste 220 mc. de material lemnos.

Pentru mai multe dintre județele Moldovei, pădurea reprezintă una dintre cele mai importante resurse. Peste 250 de ha împădurite au județele Neamț și Bacău, iar Suceava este județul cu cel mai bogat fond forestier din România, peste 340.00 de ha de pădure.

Suceava este și judetul cu cele mai multe firme care activează în domeniul exploatării forestiere. Peste 700 de companii au ca obiect de activitate „aurul verde”, tot mai multe de la un an la altul.

Suceava este, implicit,  judeţul care  pierde anual cea mai mare suprafaţă de pădure. În perioada 2001-2016, s-au tăiat 46.300 de hectare, conform unui studiu efectuat de Forest Watch.

Dincolo de afacerile legale, și piața neagră a lemnului crește spectaculos de la an la an.

Iar mafiei lemnului îi cad victimă nu doar arborii ci și oamenii.

În septembrie 2019 un pădurar de 50 de ani din Iași a fost omorât de către un minor care se afla la furat de lemne într-o pădurea de lângă localitatea Siretel. La  mai puțin de o lună, vestea unei alte crime zguduia țara, victima fiind un pădurar din Maramureș. Reprezentanții Romsilva dezvăluiau atunci informații îngrijorătoare, peste 150 de angajați ai companiei de stat fuseseră agresați în ultimii cinci ani de către hoții de lemne.

Caraș-Severinul este unul dintre județele fruntașe pe țară în ceea ce privește suprafața împădurită.

Cele peste 400 de mii de hectare împădurite reprezintă 49% din suprafața județului, în condițiile în care media pe țară este de circa 26%. Există în jur de 13 mii de proprietari persoane fizice. Autoritățile spun că 90% din volumul arborilor tăiaţi ilegal s-au identificat în pădurile private neadministrate, ce aparțin  persoanelor fizice sau juridice. În 2019 au fost  722 acțiuni pe control silvic, 19 infracțiuni privind pagube aduse pădurii prin tăieri ilegale, cu pagube ce depășesc 550.000 de lei, 243 contravenții cu o valoare de 512.500.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.