2020, an electoral cu două rânduri de alegeri şi cu mize cruciale pentru partide. Alegerile anticipate, o temă încă analizată

Politic

După o perioadă aglomerată, cu alegeri prezidenţiale şi schimbarea de guvern, intră în linie dreaptă un an cu două rânduri de alegeri. 2020 este crucial pentru viitorul partidelor, dar şi al cetăţenilor din România. În iunie ne vom alege primarii pentru următorii patru ani, iar la sfârşitul anului, parlamentarii, de care depinde şi soarta guvernului. Între timp, mai toate partidele trebuie să îşi rezolve şi problemele interne şi chiar să îşi schimbe conducerea.

PSD intră în 2020 cu cele mai multe incertitudini, după un an în care şi-a văzut liderul arestat şi a pierdut ruşinos alegerile europarlamentare şi prezidentiale. Cu o conducere interimară, social-democraţii se pregătesc mai întâi de congres, care va avea loc în februarie. Cu toate acestea, liderii actuali sună adunarea şi pentru primul test electoral: alegerile locale.

Câştigători pe linie în 2019 şi favoriţi detaşaţi în sondajele momentului, liberalii continuă să cocheteze cu ideea alegerilor parlamentare anticipate. Ar evita astfel să se erodeze la guvernare, mai ales că în acest moment nu se pot baza pe o majoritate în Parlament. O soluţie constituţională pentru declanşarea acestora e însă greu de găsit.

În Alianţa USR-PLUS apele sunt încă agitate după ce Dan Barna a ratat intrarea în turul al doilea al scrutinului prezidenţial. Declarativ, cele două partide au dat deja startul mobilizării pentru alegerile locale. În realitate, în partidul lui Dan Barna se vorbeşte mai mult de excluderi şi reglări de conturi, iar cu PLUS nu s-a ajuns la o înţelegere nici măcar pentru alegerile din Bucureşti.

Deocamdată, şi modul în care vor fi aleşi primarii rămâne o necunoscută. Guvernul e presat să modifice legea pentru alegeri în două tururi, dar ezita să ia o decizie.

Nici pentru partidele mici 2020 nu va fi uşor. Pro România a rămas fără bună parte dintre parlamentarii şi primarii racolaţi anul trecut, după cearta dintre Victor Ponta şi Mihai Tudose. PMP şi ALDE sunt în sondaje la limita pragului electoral şi trebuie să facă eforturi considerabile să îşi ţină aproape primarii sau să găsească alţi candidaţi care să atragă voturi.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.