30.000 de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2020

Social

Guvernul a aprobat, în ședința de astăzi, proiectul de Hotărâre privind stabilirea contingentului de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2020.

Astfel, pentru anul viitor a fost stabilit un contingent de 30.000 de lucrători străini nou – admişi pe piaţa forţei de muncă din România, care este similar celui din anul 2019, când contingentul inițial de 20.000 de lucrători a fost suplimentat cu 10.000.

Decizia privind stabilirea contingentului din acest an la 30.000 de lucrători străini nou-admiși a fost luată având în vedere potențialul de dezvoltare economică a României, din necesitatea de a asigura forţa de muncă cerută în unele sectoare de activitate sau meserii, care nu poate fi acoperită de lucrătorii români, dar și pentru a preveni situaţiile în care străinii lucrează în România fără forme legale.

De asemenea, măsura adoptată de Guvern a avut în vedere datele comunicate de Inspectoratul General pentru Imigrări, conform cărora de la data de 1 ianuarie până la 30 septembrie 2019 au fost eliberate 21.366 avize, dublu față de întregul an 2018, dar și de datele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, potrivit cărora, în perioada ianuarie – august 2019, 97.003 de locuri de muncă au fost declarate vacante de către angajatori, în mod repetat, față de 63.819 de locuri de muncă, în aceeași perioadă a anului 2018.

Măsura de suplimentare a contingentului aprobat inițial anul acesta a fost adoptată după ce în primele opt luni ale anului 2019, numărul de avize de muncă/detașare eliberate a crescut cu peste 165% față de prima jumătate a anului trecut.

Contingentul de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă se stabilește anual prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.