ALDE iese de la guvernare. Tăriceanu: E mai corect să ne despărțim civilizat. Trecem în opoziție și îl susținem pe Mircea Diaconu la președinție. Dăncilă: Vom continua guvernarea

Politic

Delegaţia permanentă a ALDE a votat luni, în şedinţă, ieşirea partidului de la guvernare şi susţinerea candidaturii lui Mircea Diaconu la alegerile prezidenţiale din 10 noiembrie, a anunţat liderul formaţiunii, Călin Popescu Tăriceanu. Președintele ALDE a mai anunţat că va demisiona de la conducerea Senatului.

ALDE se aliază cu Pro România lui Victor Ponta și îl susțin la prezidențiale pe independentul Mircea Diaconu. Acum, mingea e în terenul PSD, care ar vrea să rămână la putere, chiar și cu un cabinet minoritar. Viorica Dăncilă a anunțat că social democrații rămân la guvernare chiar și singuri.

Prin ruperea coaliției, din guvern pleacă trei dintre cei patru miniștri ALDE: Grațiela Gavrilescu, vicepremier și ministru al Mediului, Anton Anton de la Energie li Viorel Ilie de la Relația cu Parlamentul. Minsitrul de Externe, Ramona Mănescu, numită de ALDE, a refuzat să demisioneze și rămâne în Executiv. Chiar dacă sunt și voci în PSD care susțin trecerea în opoziție.

Viorica Dăncilă anunță că PSD rămâne la guvernare și a stabilit deja miniștrii interimari: Ioan Deneș la Mediu, Radu Oprea – Relația cu Parlamentul și  Nicolae Bădălău la Energie.

Potrivit Constituției, dacă se schimbă compoziția politică a guvernului, ar fi nevoie de un nou vot de învestitură din partea parlamentului: „Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.”

Calculele arată că PSD va trebui să se mobilizeze exemplar și să convingă încă aproximativ 30 de parlamentari de la alte formațiuni, ca să își treacă executivul de parlament. Liberalii au anunțat deja că vor să depună moțiune de cenzură pentru a răsturna guvernul.

Coaliția PSD-ALDE s-a format în decembrie 2016, după alegerile parlamentare. Cele două partide își propuneau ca scopuri ale acestei coaliții asigurarea bunăstării economice, creșterii calității vieții și respectarea drepturilor cetățenești.

ACTUALIZARE Miniştrii ALDE care nu se retrag din Guvern vor fi excluşi din partid, a anunţat, luni, liderul formaţiunii, Călin Popescu-Tăriceanu.

ACTUALIZARE Declarații ale premierului Viorica Dăncilă, președinte al PSD:

 • Dincolo de interesele politice, avem responsabilitatea de a asigura stabilitatea țării noastre și de a ne mentine  promisiunile făcute românilor
 • Vom continua guvernarea
 • Vom implementa în continuare programul de guvernare
 • Vom numi miniștri interimari
 • Pentru noi este o decizie de neînțeles din partea ALDE
 • Vom încerca negocieri pentru a obține majoritatea în parlament
 • Vom folosi toate pârghiile pentru ca acest guvern să-și ducă la capăt programul de guvernare

ACTUALIZARE Declarații Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE:

 • Azi la ora 10 m-am intalnit cu dna Dăncilă pentru a discuta în legătură cu salvarea situatiei
 • Am asteptat de la dna prim ministru să-mi spună  dacă are un plan pentru relansarea guvernării
 • Nu putem să mergem mai departe cu constructii bugetare care nu pot să se deruleze așa cum ne-am imaginat
 • Nu puteam să cauționăm in continuare măsuri cu care nu suntem de acord
 • Am incercat să credităm actuala guvernare, pentru că am considerat că e nevoie de stabilitate puternică
 • Cred că e mai corect azi să ne despărtim civilizat și să urăm PSD-ului si dnei prim ministru misiune cît mai usoară în continuare
 • Noi trecem in opozitie
 • Am renunțat la candidatura la prezidențiale
 • Luni voi anunța demisia oficiala din funcția de președinte al Senatului
 • Susținem un candidat independent la președinție, în persoana lui Mircea Diaconu

ACTUALIZARE ALDE a votat ieșirea de la guvernare. S-a votat pentru denunțarea protocolului cu PSD, ieșirea de la guvernare, susținerea lui Mircea Diaconu drept candidat la președinție și alianța cu Pro România. Au fost doar două abțineri. Ramona Mănescu, susținută de ALDE, a anunțat anterior că  rămâne în guvern.

ACTUALIZARE. Într-o postare pe Facebook, premierul Viorica Dăncilă a precizat că „PSD va merge înainte cu guvernarea țării și alături de noi vor veni toți cei din ALDE și Pro România care au curajul de a-și asuma acest proces”.

ACTUALIZARE. Victor Ponta a declarat că, în cazul în care ALDE iese de la guvernare, discuțiile între cele două partide se vor extinde dincolo de susținerea lui Mircea Diaconu, candidat independent la prezidențiale, în zona parlamentară și a formării unui nou Guvern.

„Dacă ies de la guvernare colaborarea noastră poate fi și dincolo de candidatura domnului Diaconu, în zona parlamentară și în zona discuțiilor pentru un nou guvern. Practic România va avea nevoie de un nou guvern și eu sunt un mare susținător al ideii că acest Guvern nu funcționează bine, că e nevoie de un bună guvernare, de oameni mai competenți, mai profesioniști. Dacă în loc de 30 de parlamentari vor fi 60 care cer acest lucru, șansele sunt duble”, a afirmat Victor Ponta, la finalul ședinței Delegației Naționale a partidului, luni, la Parlament.

ACTUALIZARE. „Am încercat în aceşti ani cu şefi de partide şi cei care au câştigat nu au putut să se desprindă de partid. Poate de data asta Mircea Diaconu va fi altfel. Îl sprijinim din punctul de vedere al infrastructurii politice. El poate fi o soluţie pentru ce aşteaptă România. (…) Nu vrem să îl facem candidat politic, nici el nu dorește asta. (…) Legat de alianţă, dacă ALDE decide susţinerea lui Mircea Diaconu, evident că am fi două partide şi putem munci împreună pentru acest candidat. Dacă ies de la guvernare, colaborarea noastră poate avansa”, a precizat preşedintele Pro România Victor Ponta.

Președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a decis retragerea din cursa pentru prezidențiale, iar anunțul va fi făcut în ședința Biroului Politc Central, de la ora 16.00.

Liderii ALDE şi cei ai Pro România au convenit bazele unei viitoare colaborări, deocamdată electorale, pentru susţinerea fostului europarlamentar Mircea Diaconu, drept candidat independent la viitoarele alegeri prezidenţiale. Atât ALDE cât şi Pro România vor asigura logistic campania lui Mircea Diaconu. Totuşi, există unele motive de nemulţumire din partea unor lideri ALDE. Aceştia ar fi dorit ca în cadrul negocierilor să se pună bazele unui acord de alianţă totală, care să specifice clar modul în care vor colabora cele două partide şi la următoarele alegeri locale şi parlamentare.

Călin Popescu Tăriceanu este pregătit să îşi anunţe, în faţa biroului executiv şi a delegaţiei permanente, intenţia de a-şi retrage candidatura la prezidenţiale şi de a propune susţinerea lui Mircea Diaconu. Acest lucru va echivala şi cu ieşirea ALDE de la guvernare.

De cealaltă parte, PSD caută variante pentru a putea supravieţui la Palatul Victoria. Există trei variante de lucru, susţin surse din interiorul acestui partid. Una, structurată în jurul premierului Viorica Dăncilă, varianta unei guvernări minoritare, cu parlamentari adunaţi de la alte partide. O alta, care merge pe ideea ieşirii chiar astăzi de la guvernare, susţinută de Olguţa Vasilescu, Paul Stănescu şi Dumitru Buzatu. Şi o a treia variantă care presupune acceptarea pretenţiilor celor de la ALDE şi Pro România şi cooptarea partidului condus de Victor Ponta la guvernare, tocmai pentru a se asigura o majoritate mai clară în Parlament.
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.